Κρήτη | Οι αντιλαϊκές πολιτικές στο επίκεντρο σύσκεψης σωματείων Υγείας & Πρόνοιας – Ετοιμάζουν κινητοποιήσεις

κρήτη-οι-αντιλαϊκές-πολιτικές-στο-επί-984659

Νέα σύσκεψη αγωνιστικού συντονισμού σωματείων πραγματοποιήθηκε στις 17/01 με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων ΠαΓΝΗ, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου των συνδικαλιστών, που είναι έτοιμοι για απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν εκπρόσωποι από το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, την Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Hρακλείου, το Σύλλογο Εργαζομένων της 7ης ΥΠΕ, την Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και Δημοσίου, η εκπρόσωπος των ειδικευόμενων ιατρών στο υπηρεσιακό συμβούλιο του ΠαΓΝΗ συμβασιούχων εργαζομένων.

Στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν οι αντιλαϊκές πολιτικές που εφαρμόζουν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις στην υγεία και εκπορεύονται από τη στρατηγική της ΕΕ και οι οποίες είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τον σχεδιασμό για ένα ασφαλιστικό σύστημα τριών πυλώνων. Ο πρώτος «δημόσιος» πυλώνας της κύριας σύνταξης, με 40 χρόνια δουλειάς θα αποδίδει ως σύνταξη το 27% – 30% του μέσου μισθού. Ο δεύτερος πυλώνας θα περιλαμβάνει τις σημερινές επικουρικές συντάξεις, θα λειτουργεί με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και το ύψος της σύνταξης θα καθορίζεται από τις «αποδόσεις» των «επενδύσεων» των αποθεματικών των επαγγελματικών ταμείων. Ο τρίτος πυλώνας είναι αμιγώς ιδιωτική ασφάλιση, χωρίς την παραμικρή εγγύηση για το ύψος της παροχής που θα πάρουν τελικά όσοι εργαζόμενοι πληρώνουν πρόσθετες εισφορές.

Στην «εθνική σύνταξη» πείνας αντιστοιχίζεται ένα βασικό πακέτο παροχών Υγείας – πτωχοκομείου. Για υπηρεσίες Υγείας πέρα από αυτό το στοιχειώδες ανεπαρκέστατο επίπεδο, θα πρέπει να προσφύγουν – όσοι μπορούν- σε ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, επαγγελματικά ταμεία ή στις άμεσες πληρωμές.

Αυτόν το στόχο υπηρετούν τα περίφημα DRG, το σύστημα κοστολόγησης Ομοιογενών Διαγνωστικών Κατηγοριών που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο εφαρμόζεται πιλοτικά σε 18 νοσοκομεία της χώρας και θα επεκταθεί σε όλα μέχρι το 2021. Ένα σύστημα που εφαρμόζεται ήδη σε πολλές χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ, κατηγοριοποιεί τους ασθενείς που νοσηλεύονται στα δημόσια νοσοκομεία, όχι μόνο με βάση τα κλινικά τους χαρακτηριστικά, αλλά και το πόσο κοστίζει η θεραπεία και τις τιμές αποζημίωσης.

Αυτό άλλωστε αποδεικνύεται από τις τροχιοδεικτικές βολές της ηγεσίας του ΠΙΣ, που πρόσκειται στη ΝΔ, και τις προτάσεις της για τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε ΝΠΙΔ «μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα» και τη συνεργασία τους με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες.Αρκεί να ανατρέξει κανείς στην τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας σε ημερίδα για την ιδιωτική ασφάλιση. Είχε πει χαρακτηριστικά ότι ο ορισμός του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την Υγεία ως την κατάσταση της πλήρους φυσικής, πνευματικής και κοινωνικής ευεξίας, και όχι απλώς ως απουσία ασθένειας ή αναπηρίας, γεννά ατομικές προσδοκίες που είναι ιδανικές αλλά δεν είναι ρεαλιστικές. Και πρότεινε το σχεδιασμό ενός συστήματος Υγείας που θα βασίζεται σε δύο βαθμίδες: τη βαθμίδα των «αναγκών» που θα καλύπτεται από το κράτος, δηλαδή κρατικό σύστημα με ελάχιστες και ανεπαρκείς παροχές, και τη «βαθμίδα των επιθυμιών», που θα αναλαμβάνει να ικανοποιήσει η ιδιωτική ασφάλιση.

Κατά την διάρκεια της συζήτησης ο πρόεδρος του Σωματείου εργαζομένων ΠΑΓΝΗ αναφέρθηκε στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εργαζόμενοι και ασθενείς στα νοσοκομεία, στις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, που οφείλονται στην πολιτική περικοπής της συμμετοχής του κράτους στις υγειονομικές παροχές, που αντικατοπτρίζεται και στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.

Οι εκπρόσωποι από τα Σωματεία συνταξιούχων αναφέρθηκαν στις περικοπές που έχουν υποστεί στις συντάξεις τα τελευταία χρόνια, στις δυσμενείς αλλαγές που περιλαμβάνει το νέο νομοσχέδιο για νέες και παλιές συντάξεις, στην ταλαιπωρία που αντιμετωπίζουν στις δημόσιες δομές υγείας και στις πληρωμές για φάρμακα, εξετάσεις και ιατρικές επισκέψεις και δήλωσαν την ενεργή συμμετοχή τους σε όλες τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, ανέργων και συνταξιούχων.

Η πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων της 7ης ΥΠΕ αναφέρθηκε στις επικείμενες απολύσεις 10 εργαζομένων ΟΑΕΔ από την Υ.ΠΕ., που θα προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα δυσλειτουργίας, καθώς και στην απουσία Οργανισμού της 7ης ΥΠΕ. Η εκπρόσωπος της Ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ηρακλείου αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις γιατρών, την ανακύκλωση των επικουρικών, την υπερεφημέρευση καθώς και στην επέκταση των συμπράξεων δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δρομολογείται στα νοσοκομεία με στόχο την ενίσχυση ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών και άλλων μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.

Στην προσπάθεια απαλλαγής του κράτους από την ευθύνη για κοινωνική ασφάλιση, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, και τις επιπτώσεις που αυτή θα έχει στην αύξηση των ιδιωτικών δαπανών για υγεία αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος των ειδικευομένων στο Υπηρεσιακό Συμβούλιο του νοσοκομείου. Συμβασιούχος εργαζόμενος του ΠΑΓΝΗ αναφέρθηκε στην εργασιακή ανασφάλεια των εργαζομένων με ελαστικές μορφές απασχόλησης αλλά και στην εμπειρία από την ιδιωτική ασφάλιση σε άλλες χώρες.

Αποφασίστηκε να δοθεί απεργιακή απάντηση όταν έρθει το νομοσχέδιο στη Βουλή, με ενδιάμεσο αγωνιστικό σταθμό την 5ωρη στάση εργασίας στις δημόσιες δομές υγείας στις 28 Γενάρη, σε συντονισμό και με άλλα σωματεία που δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στη σύσκεψη. Τονίστηκε η αναγκαιότητα ενημέρωσης του λαού για τις ανατροπές που επιφέρει το νέο νομοσχέδιο με τον καθέναν από εμάς να φέρει την ευθύνη για κινητοποίηση των εργαζομένων στο χώρο δουλειάς του.

Ο λαός πρέπει να απορρίψει συνολικά την αντιλαϊκή, αντι-ασφαλιστική, «ανθυγιεινή» πολιτική και να σπάσει την προσπάθεια της κυβέρνησης να κάνει το μαύρο άσπρο. Να δυναμώσει τον αγώνα του ενάντια στις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση και την Υγεία.

Πρέπει συλλογικά να διεκδικήσουμε ένα αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό, σύγχρονο σύστημα Υγείας – Πρόνοιας, χωρίς καμία επιχειρηματική δράση, με το κράτος να παρέχει απολύτως δωρεάν όλες οι εξετάσεις, θεραπείες, υγειονομικό υλικό, φάρμακα, εμβόλια, χωρίς πληρωμές και συμμετοχές, χωρίς πλαφόν και περικοπές, σύμφωνα με τις ανάγκες και με αποκλειστικά επιστημονικά κριτήρια.

Ένα σύστημα υγείας που οι υπηρεσίες του θα αποτελούν στην πράξη κατοχυρωμένο κοινωνικό αγαθό και όχι -όπως σήμερα-ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Με αυξημένη πλήρη κρατική χρηματοδότηση των δημόσιων Μονάδων Υγείας, με φορολόγηση του κεφαλαίου, με κατάργηση των εισφορών των εργαζομένων στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων. Με μαζικές προσλήψεις προσωπικού με σχέση εργασίας μόνιμη, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας. Με ένταξη των υγειονομικών στα ΒΑΕ, μονιμοποίηση των συμβασιούχων και ανάκτηση όλων των απωλειών σε μισθούς και συντάξεις.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook