Κρήτη | Ο παγετός «σάρωσε» αμπέλια, ελιές και οπωροφόρα | Photos

κρήτη-ο-παγετός-σάρωσε-αμπέλια-ελιέ-1398217

Με το βλέμμα στα επόμενα 24ωρα είναι οι αγρότες, καθώς ο νυχτερινός παγετός «σάρωσε» τις καλλιέργειες σε διάφορες περιοχές σε όλη την Κρήτη. Με τον υδράργυρο να κατρακυλά ακόμη και στους -5 βαθμούς Κελσίου – θερμοκρασίες πρωτόγνωρες για την Κρήτη – η απειλή για αμπέλια, ελιές και άλλα δέντρα είναι μεγάλη.

Δεν έχουν ξεχάσει άλλωστε οι παραγωγοί τις μεγάλες ζημιές του 1987 αλλά και του 2002 οπότε ελιές είχαν φτάσει στο σημείο να ξεραθούν!

Αιτία της καταστροφής που οι παραγωγοί … βλέπουν να έρχεται είναι ο παγετός που «καταψύχει» τα κλήματα, παγώνοντας τους χυμούς των δέντρων, που διογκώνονται και τα αγγεία των δέντρων σπάνε. Πιο ευαίσθητα σε αυτές τις συνθήκες είναι τα αμπέλια και τα λεμονόδεντρα.

Όπως αναφέρει στο Cretalive, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών & Ελαιοπαραγωγών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, με βάση την ενημέρωση που έχει, στο πλαίσιο κύκλου επικοινωνίας σε όλη την Κρήτη, τέτοια φαινόμενα έχουν καταγραφεί ήδη κατά τόπους σε αρκετές περιοχές σε όλο το νησί, ωστόσο το εύρος της ζημιάς θα εκτιμηθεί σε 2-3 ημέρες.

Πηγή: cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook