Κρήτη | Ο Ντάρκο εκπαιδεύεται για να βοηθήσει τον Ερυθρό Σταυρό

κρήτη-ο-ντάρκο-εκπαιδεύεται-για-να-βοη-1472205

Μια ιδιαίτερη παρουσία καταγράψαμε στη συνεδρίαση του Νομαρχιακού Συντονιστικού Οργάνου για τις πυρκαγιές. Ήταν ο Ντάρκο γερμανικός ποιμενικός – ένα λυκόσκυλο, το οποίο έχει μαζί του ο εκπρόσωπος των Εθελοντών Σαμαρειτών του Ε. Ερυθρού Σταυρού Σητείας Μassimo Resti.

O Ντάρκο είναι ένα κουτάβι 7,5 μηνών περίπου και τον έχει μαζί του, αφού θα περάσει μια περίοδο δοκιμασίας και αξιολόγησης, για να διαπιστωθεί μέχρι να γίνει 1,5 έτους αν είναι κατάλληλος να εκπαιδευτεί για να χρησιμοποιείται από την Ομάδα Σαμαρειτών σε επιχειρήσεις διάσωσης.

Όπως εξήγησε, η παρουσία και παραμονή του σε μια κλειστή αίθουσα με τόσα πολλά άγνωστα σ’ αυτόν άτομα, είναι ένα «στρες τεστ» για το σκυλί και εντάσσεται και αυτό στο πλαίσιο αξιολόγησης του χαρακτήρα και των ικανοτήτων του. Ο Ντάρκο, πρέπει να πούμε, καθόταν μεν για αρκετή ώρα στην αίθουσα, στα πόδια του Massimo, αλλά ύστερα από κάποια ώρα εκδήλωνε έντονη νευρικότητα και χρειαζόταν να τον βγάζει έξω από την αίθουσα.

Ο Ε.Ε.Σ. δεν έχει πολλά τέτοια σκυλιά στην Ελλάδα, γιατί το να εκπαιδευτεί ένα τέτοιο σκυλί και να αξιοποιείται σε αποστολές εντοπισμού ανθρώπων, διάσωσης κλπ. είναι πολύ μεγάλη και δύσκολη διαδικασία. Το αν ο Ντάρκο θα είναι ικανός να περάσει μια τέτοια εκπαίδευση, θα αποφασιστεί την επόμενη χρονιά, είπε ο εκπρόσωπος των Σαμαρειτών.

Οι Εθελοντές Σαμαρείτες Σητείας θα είναι παρόντες κατά την αντιπυρική περίοδο και θα συνδράμουν με κάθε τρόπο την προσπάθεια πρόληψης πυρκαγιών αλλά και επέμβασης και συνδρομής όπου και όποτε χρειαστεί σε περίπτωση εκδήλωσης φωτιάς, είπε, τονίζοντας το μείζονα ρόλο που παίζει η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κόσμου.

Ιδιαίτερα αποτελεσματική είναι η ενημέρωση των μαθητών στα σχολεία, με εκπαίδευση για την παροχή πρώτων βοηθειών κλπ.

Ο συνυπεύθυνος του Σώματος Σαμαρειτών Σητείας Μάνος Ρήγας δήλωσε ότι το Τμήμα Πεζοπόρων των Σαμαρειτών Σητείας είναι πλήρως εξοπλισμένο. Ο Δήμος είχε προσφέρει στους Εθελοντές Σαμαρείτες ντεπόζιτο νερού 700 λίτρων και επιδίωξή τους είναι να αποκτήσουν ένα αγροτικό 4Χ4 αυτοκίνητο, για να το προσαρμόσουν πάνω μόνιμα και να εξυπηρετεί επιχειρήσεις κατάσβεσης από την Π.Υ.

anatolh.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook