Χανιά | Ο Ερωτόκριτος και η Λαϊκή Ποιητική Παράδοση, από την Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου

χανιά-ο-ερωτόκριτος-και-η-λαϊκή-ποιητι-853434

Συμμετέχοντας στους εορτασμούς του Έτους Ερωτόκριτου, η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Καψωμένου διοργανώνει, με συνδιοργανώτρια την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και με τη συνεργασία πολιτιστικών φορέων της περιοχής, ημερίδα με θέμα: O ΕΡΩΤΟΚΡΙΤΟΣ ΚΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ

Ο διάλογος της μαντινάδας και της ρίμας με τον Ερωτόκριτο του Κορνάρου τη Δευτέρα 13 Μαΐου 2019, ώρα 19.30, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Όπως σημειώνει ο Πρόεδρος του Ιδρύματος, Καθηγητής Ερατοσθένης Καψωμένος: «Η σχέση ανάμεσα στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου και τη λαϊκή παράδοση, ειδικότερα την κρητική μαντινάδα και τη ρίμα, είναι ένα επιστημονικό πρόβλημα. Σ’ αυτή τη σαφώς αμφίδρομη σχέση ποιος είναι ο αποφασιστικός παράγοντας: η κρητική μαντινάδα γέννησε τον Ερωτόκριτο ή ο Ερωτόκριτος την μαντινάδα;

Η απάντηση σ’ αυτό το (σχηματικό) ερώτημα δεν είναι διόλου εύκολη. Στην εκδήλωσή μας επιλέξαμε να αναπαραστήσομε θεατρικά τους όρους και τα συστατικά στοιχεία του προβλήματος, μέσα από ζωντανούς ποιητικούς και μουσικούς διαλόγους ανάμεσα σε αυθεντικούς φορείς της παράδοσης, λαϊκούς τραγουδιστές του Ερωτόκριτου και μαντιναδολόγους, αφηγητές και λυράρηδες. Και αντί για μια έτοιμη λύση προτιμήσαμε να δείξομε τους υπόγειους μηχανισμούς και την αφανή διαλεκτική μέσα από την οποία γεννιέται η μεγάλη τέχνη.

Πρόκειται, λοιπόν, για μια καλλιτεχνική μεταγραφή ενός ερευνητικού προβλήματος, που συνδυάζει ισόρροπα τον προβληματισμό με την αισθητική απόλαυση. Ο θεωρητικός λόγος περιορίζεται στο απολύτως αναγκαίο.»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook