Kρήτη | Ο ΕΛΓΑ «δεν περιμένει» ζημιές στα σταφύλια από τις βροχές

kρήτη-ο-ελγα-δεν-περιμένει-ζημιές-στ-734878

«Ναι, δημιουργούνται οι συνθήκες, αλλά λόγω του σταδίου της ωρίμανσης των σταφυλιών δε θεωρείται πιθανή η πρόκληση άμεσης ζημιάς», αναφέρει η διεύθυνση του Υποκαταστήματος Ηρακλείου του ΕΛΓΑ για τα αμπέλια του νομού Ηρακλείου ως προς τις προχθεσινές βροχές.

Ωστόσο, διευκρινίζει ότι ο ΕΛΓΑ θα στείλει άμεσα κλιμάκια με γεωπόνους και, εφόσον διαπιστώσουν καλυπτόμενα αίτια ζημιών, θα γίνει αμέσως η αναγγελία των ζημιών και θα κληθούν οι παραγωγοί να προβούν σε δηλώσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι οι αμπελουργοί του νομού Ηρακλείου ανησυχούν έντονα, έπειτα την προχθεσινή μπόρα που ξέσπασε μετά τις 6 το πρωί σε ολόκληρο τον νομό, ότι πλέον δε θα αποφύγουν ζημιές από όξινη σήψη, αλλά και τη χολέρα που φέτος έχει εμφανιστεί για τα καλά στην Κρήτη, λόγω του εξαιρετικά βροχερού χειμώνα που είχαμε στο νησί.

Αναλυτικότερα, μετά τη δημοσιοποίηση των φόβων των αμπελουργών, που διά στόματος του αντιπροέδρου της ΕΑΣΗ και της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης Μύρωνα Χιλετζάκη λένε ότι σε μια εβδομάδα περίπου θα φανεί η όποια ζημιά, η διεύθυνση του Υποκαταστήματος Ηρακλείου του ΕΛΓΑ έστειλε για δημοσίευση την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Οι βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν στις 17/7/2019 δημιούργησαν συνθήκες αυξημένης σχετικής υγρασίας και διυγράνσεων μεγάλης διάρκειας, που ευνοούν την προσβολή των σταφυλιών από ασθένειες. Οι αμπελοκαλλιεργητές πρέπει να προβούν στις ενέργειες που απαιτούνται, συμβουλευόμενοι τα δελτία γεωργικών προειδοποιήσεων και τους αρμόδιους γεωπόνους, προκειμένου να προστατέψουν την παραγωγή τους.

Με βάση το ύψος και τη διάρκεια των βροχοπτώσεων και το στάδιο ωρίμανσης των σταφυλιών, δε θεωρείται πιθανή η πρόκληση άμεσης ζημιάς (σκάσιμο ραγών) στα σταφύλια. Παρ’ όλα αυτά τα στελέχη και οι γεωπόνοι του Υποκαταστήματος Ηρακλείου διενεργούν συνεχείς επισημάνσεις από 17/7/2019 (σ.σ. προχθές Τετάρτη) και, εφόσον διαπιστωθούν ζημιές καλυπτόμενες ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, θα δοθεί η έγκριση για υποβολή δηλώσεων ζημιάς».

Γεωργικές προειδοποιήσεις

Στο μεταξύ, για τους κινδύνους που δημιουργούν αυτές οι βροχοπτώσεις, είχαμε και σχετική ανακοίνωση από το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου, το οποίο αναφέρει:

«Στην ευδεμίδα απαιτείται επαναληπτικός ψεκασμός στην πρώιμη ζώνη των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου.

Στο ωίδιο έχουμε έναρξη γυαλίσματος και ο κίνδυνος μολύνσεων στις ράγες των σταφυλιών μειώνεται».

Ωστόσο, γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στις σήψεις των σταφυλιών: «Προσοχή σε σταφύλια όλων των περιοχών που έχουν προχωρήσει στο γυάλισμα ή έχουν πληγές και δέχτηκαν βροχές με διυγράνσεις μεγάλης διάρκειας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Για τον περονόσπορο αναφέρεται παρακάτω πως οι βροχές ενεργοποιούν τα μολύσματα: «προσβολές κυρίως στα φυλλώματα».

Αλλά και στο τζιτζικάκι, εμφανίζονται δυναμικοί πληθυσμοί κατά θέσεις.

Τα καλλιεργητικά μέτρα, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είναι εξίσου αποτελεσματικά με τα χημικά και ενισχύουν τη δράση τους. «Μην υποτιμάτε τα καλλιεργητικά μέτρα. Είναι η πρώτη γραμμή άμυνας στη φυτοπροστασία. Η αποτελεσματικότητα των χημικών επεμβάσεων εξαρτάται άμεσα από τις καλλιεργητικές πρακτικές. Η ζώνη των σταφυλιών να διατηρείται ελεύθερη ώστε να υπάρχει επαρκής αερισμός και να φτάνει το φάρμακο στα σταφύλια. Σταφύλια κρυμμένα όπως και τα συμπαγή (σφιχτά) κατά κανόνα προσβάλλονται από κάποιο έντομο (ευδεμίδα, ψευδόκοκκο) ή κάποιο μύκητα (βοτρύτη, όξινη σήψη) που δεν αντιμετωπίζονται εύκολα.

Τα καλλιεργητικά μέτρα αποδεικνύονται ιδιαίτερα σημαντικά τη φετινή χρονιά», αναφέρει το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Ηρακλείου.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook