Κρήτη | Ο χιονιάς εκτοξεύει τις τιμές των κηπευτικών

κρήτη-ο-χιονιάς-εκτοξεύει-τις-τιμές-τω-766071

Το πέρασμα του χιονιά από την Κρήτη, αφήνει πίσω του προβλήματα, αλλά και νέα δεδομένα σε τομείς, όπως στον πρωτογενή και δη στην καλλιέργεια των κηπευτικών.

Η πτώση της θερμοκρασίας στις περιοχές όπου οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις κηπευτικών είναι μια από τις βασικές αγροτικές ενασχολήσεις, έχει επιφέρει συνέπειες στην εγχώρια αγορά, αλλά και στην αγορά του εξωτερικού, όπου σημειώνονται εξαγωγές προϊόντων.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στην Ύπαιθρο, έχουν σαν αποτέλεσμα τα φυτά να τίθενται σε μια μερική αναστολή της λειτουργίας ανάπτυξης και ωρίμανσης των καρπών τους. Έτσι η διαδικασία αυτή καθυστερεί και ολοκληρώνεται μέρες μετά από ότι όταν η θερμοκρασία είναι σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Παράλληλα τις επόμενες μέρες θα φανεί και αν οι καλλιέργειες «χτυπηθούν» από τον παγετό. Αυτό θα συμβεί αν η θερμοκρασία αγγίξει τους μηδέν βαθμούς Κελσίου κατά τις βραδινές και πρώτες πρωινές ώρες, όπως και έγινε στο Τυμπάκι για παράδειγμα, όπου ο υδράργυρος στη διάρκεια της νύχτας έπεσε στους μηδέν βαθμούς Κελσίου.

Ένα φαινόμενο, το οποίο μπορεί να επιφέρει την καταστροφή των φυτών. Με τα παραπάνω δεδομένα, θεωρείται φυσιολογικό επακόλουθο να υπάρχει μείωση στην παραγωγή κηπευτικών, τη στιγμή που η ζήτηση παραμένει στα ίδια επίπεδα, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του αγροτικού Συλλόγου Τυμπακίου Μανώλης Ορφανουδάκης.

Έτσι οι ντομάτες, τα αγγούρια, οι μελιτζάνες και οι πιπεριές κατά κύριο λόγο, διακινούνται στην αγορά με τιμές αυξημένες . Ενδεικτικές είναι οι τιμές που έδωσε στη δημοσιότητα ο κ. Ορφανουδάκης. Οι ντομάτες έχουν τιμή 0,75 -0,80 ευρώ το κιλό, οι πιπεριές κέρατο 1.70 -1.90, οι πράσινες πιπεριές 1,10 ευρώ το κιλό, οι Φλωρίνης 1,30 ευρώ το κιλό και οι μελιτζάνες 1.50 ευρώ το κιλό.

Παράλληλα σε συσκευαστήρια της νοτιοανατολικής Κρήτης, τα αγγούρια έχουν φτάσει σχεδόν τα 2 ευρώ κάνοντας τους παραγωγούς να ικανοποιούνται από αυτή την εξέλιξη.

Πηγή: ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook