Κρήτη | Νέοι πιθανοί στόχοι για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στο νησί

κρήτη-νέοι-πιθανοί-στόχοι-για-φυσικό-α-875080

Οι νέοι πιθανοί στόχοι για φυσικό αέριο και πετρέλαιο που βρίσκονται στην Κρήτη αλλά και οι προκλήσεις για τις νέες έρευνες καθώς αυτές θα διεξαχθούν σε βάθη, που φτάνουν μέχρι και τις 3.000 μέτρα, περιγράφονται μεταξύ άλλων στην ετήσια έκθεσή της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων.

Σύμφωνα με  όσα ανακοίνωσε η ΕΔΕΥ, η διεθνής βιομηχανία θεωρεί ότι μπορεί να βρει εμπορεύσιμους όγκους αερίου σε βάθη που υπερβαίνουν τις 3.000 μέτρα και να τους παραγάγει επικερδώς.

«Οι πιθανότητες να βρεθεί επίσης αργό είναι μεγάλες, ενώ στο παρελθόν αναμέναμε μόνο αέριο και όχι αργό σε τέτοια βάθη. Μια ανακάλυψη 500 εκατομμυρίων βαρελιών (ισοδύναμων) θα δικαιολογούσε εμπορικές εξελίξεις», σημειώνει η ΕΔΕΥ και συνεχίζει:

«Στα βαθιά νερά της Ελλάδας, όπως είναι για παράδειγμα η περιοχή δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, οι πιθανοί στόχοι βρίσκονται σε πετρώματα θαμμένα βαθιά κάτω από τον βυθό της θάλασσας, ενώ τα θαλάσσια βάθη ξεπερνούν κατά πολύ τα 1.500 μέτρα. Ο μέσος όρος βάθους νερού σε αυτές τις περιοχές ξεπερνάει τα 2.500 μέτρα και σε πολλές περιπτώσεις είναι γύρω στα 3.500 μέτρα». Και τοποθετεί χρονικά τις γεωτρήσεις: «Ας μην ξεχνάμε ότι οι ερευνητικές εργασίες της πρώτης φάσης διαρκούν 3 χρόνια, πράγμα που θα μας φέρει κοντά σε αποφάσεις για προγραμματισμό γεωτρήσεων μετά το 2022».

Η βαρύτητα των Total και ExxonMobil

Η ΕΔΕΥ υπογραμμίζει ακόμη τις τεχνολογικές δυνατότητες που έχουν οι Total και ExxonMobil για τέτοιες έρευνες:

«Είναι εμφανές ότι οι πετρελαϊκές κοινοπραξίες που ενδιαφέρονται για τα πιθανά ελληνικά κοιτάσματα πρωτοστατούν σε αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις. Τα τελευταία χρόνια, έχουν ξεπεραστεί οι τεχνολογικοί περιορισμοί εξερεύνησης πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε πετρώματα που βρίσκονται θαμμένα κάτω από πολύ βαθιά υδάτινα περιβάλλοντα», λέει και φέρνει και τα ακόλουθα παραδείγματα: «Πρόσφατα, η βιομηχανία έχει επιδείξει, ανά την υδρόγειο, σημαντικό ενδιαφέρον το οποίο οδήγησε μεταξύ άλλων στις ανακαλύψεις της Ανατολικής Μεσόγειου (Ζορ, Λεβιάθαν, Ταμάρ, Αφροδίτη, Καλυψώ) και Μαύρης Θάλασσας (Νέπτουν) και περισσότερο από πριν, κοινοπραξίες εταιρειών μοιράζονται το επενδυτικό βάρος για εξερεύνηση και το κόστος της ανάπτυξης των κοιτασμάτων, όπως στην περίπτωση των κοινοπραξιών στην Ελλάδα».

Πηγή: euro2day.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook