Κρήτη | Νεκταρία Κοκκινάκη: Από λογίστρια… μαγείρισσα και food blogger

Στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η Νεκταρία Κοκκινάκη, η γνωστή μαγείρισσα και food blogger, η οποία μιλώντας για την κρητική διατροφή. Τα όσα ανέφερε είναι χαρακτηριστικά:

“Κατάγομαι από το Καβούσι, ένα χωριό του νομού Λασιθίου. Από πολύ μικρή κατάλαβα την αγάπη μου για την μαγειρική καθώς μεγάλωνα ανάμεσα σε αρώματα, γεύσεις και μυρωδιές παρατηρώντας την μητέρα μου και τις δύο γιαγιάδες μου, που μου μετέδωσαν όλα τα μυστικά της κρητικής κουζίνας.

Έχω έντονες επιρροές από την μία γιαγιά που κατάγεται από την Μικρά Ασία και την άλλη που είναι Κρητικιά. Είναι δύο πολιτισμοί που έχουν πολλά κοινά στοιχεία στον χώρο της μαγειρικής. Μην ξεχνάμε ότι οι Μικρασιάτες που ήρθαν στην Κρήτη επηρέασαν την αστική κρητική κουζίνα κι έχει γίνει ένα ωραίο πάντρεμα.

Για μένα το πιο σημαντικό συστατικό όταν μαγειρεύω είναι η αγάπη γιατί ξέρεις ότι αυτό που θα μαγειρέψεις θα το προσφέρεις στους δικούς σου ανθρώπους, στην οικογένεια σου. Από κει και πέρα παραδοσιακό κρητικό φαγητό σημαίνει απλά, αγνά, λίγα υλικά χωρίς πρόσθετα όπου το κάθε υλικό διατηρεί την αυτονομία του μέσα σε ένα πιάτο.

Συνδέω κάθε συνταγή με μία εικόνα, μια ανάμνηση, άλλωστε η γεύση, η μυρωδιά επηρεάζει την μνήμη και το αντίστροφο. Θεωρώ ότι πρέπει να βάζουμε τα παιδιά μας στην κουζίνα, να τους δημιουργούμε μνήμες, ώστε ως ενήλικες να τρέφονται σωστά. Γενικότερα υπάρχει μία τάση να επιστρέφουν οι νέοι στο υγιεινό, αγνό, τίμιο και καλό φαγητό.

Η βάση της μεσογειακής διατροφής είναι η κρητική, η παραδοσιακή κρητική διατροφή βασίζεται στα χόρτα, τα φρούτα, τα όσπρια κι όχι μόνο στο κρέας. Ας μην ξεχνάμε ότι οι κρητικοί έτρωγαν κρέας τουλάχιστον παλιότερα συγκεκριμένες μέρες και περιόδους του χρόνου άμεσα συνδεδεμένες με την θρησκεία.

Δεν έχω σπουδάσει, είμαι αυτοδίδακτη, δεν χρησιμοποιώ περίπλοκες τεχνικές, δείχνω αυτό που έμαθα απλά και ταπεινά” καταλήγει η Νεκταρία Κοκκινάκη, η οποία φέτος εμφανίζεται στην εκπομπή Mega Καλημέρα με την Ελεονώρα Μελέτη:

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ