Κρήτη | «Μετεωκρήτες» για την «Αρετούσα»: «Καλύτερα έτσι λοιπόν!»

κρήτη-μετεωκρήτες-για-την-αρετούσ-981271

Συγγνώμη για την αναστάτωση που προκλήθηκε ζητούν μέσω του blog τους οι «Μετεωκρήτες», αφού η κακοκαιρία «Αρετούσα» δεν χτύπησε εν τέλει την Κρήτη, όπως αναμενόταν.

Φυσικά, το γεγονός οτι η Κρήτη γλίτωσε ακόμη μία κακοκαιρία μόνο ευτυχές είναι, ακόμα και για τους μετεωρολόγους, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, που διαψεύθηκαν.

Αναλυτικά:

«Καλύτερα έτσι λοιπόν. Ζητάμε συγνώμη για την αναστάτωση!

Ανά εξάωρο κι ανά δωδεκάωρο, τα παγκόσμια καιρικά μοντέλα αλλάζουν τη θέση του βαρομετρικού χαμηλού, που αυτές τις ώρες που συντάσσεται το άρθρο, προκαλεί καταστροφές στη Λιβύη!

Προφανώς, καταλαβαίνετε, ότι σε κάθε ανανέωση τους το βγάζουν και πιο νότια! Σίγουρα κάποιοι όπως εμείς οι Κρητικοί, ήμασταν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα, όμως άλλοι στην βόρεια Αφρική, λόγω αυτής της εξέλιξης πιάστηκαν στον ύπνο! Ακόμα και στο nowcast η κίνησή του είναι αρκετά απρόβλεπτη, όχι από εμάς, αλλά από τα παγκόσμια αριθμητικά μοντέλα καιρού.

Αυτό συμβαίνει αρκετά σπάνια, αλλά δεν είναι αδύνατο, όταν πρόκειται για μια αποκομμένη λίμνη, εγκλωβισμένη μέσα στον αντικυκλώνα. Σας τονίζουμε εδώ, ότι τέτοια χαμηλά, είναι σχετικά περιορισμένης έκτασης, μα πολλές φορές προκαλούν πλημμυρικά φαινόμενα και μεγάλες καταστροφές!

Όταν λοιπόν, περίπου 10 ώρες πριν, σου δείχνουν σύσσωμα τα παγκόσμια μοντέλα, μ’ εξαίρεση το Βρετανικό UKMO, που κι αυτό 36 ώρες πριν σχεδόν συμφωνούσε με τα υπόλοιπα, ότι αυτό το χαμηλό θα πλήξει την Κρήτη, με όλη του την ένταση, δεν μπορείς, ακόμα και υποψία να έχεις ή εμπειρία ως προγνώστης, να πεις κάτι διαφορετικό και μάλιστα για το νησί μας, που από τα 1100-1200μ στα βουνά, συναντάς μέτρα χιόνι και με τις θερμοκρασίες που θα μετέφερε αυτό το χαμηλό από τα 1500-1600μ και κάτω, σε πολλές περιπτώσεις φαινόταν ότι θα έριχνε ακόμα και 100-200mm μέσα σε δύο ημέρες! Φανταστείτε πόσα νερά θα πηγαίναν στη θάλασσα, πολύ πιθανόν με περιουσίες ανθρώπων, για να μην πούμε τίποτα χειρότερο!

Η ΕΜΥ, γνωστά και άγνωστα forum, επαγγελματίες κι ερασιτέχνες προγνώστες και μετεωρολόγοι στα ΜΜΕ, τονίζουν ημέρες τώρα για την επικινδυνότητα των καιρικών φαινομένων στην Κρήτη!

Παρ’ ότι κάναμε νέα εκτίμηση αμέσως όταν είδαμε ότι τα στοιχεία άλλαξαν κι έγκυρα ενημερώσαμε τον κόσμο, ζητάμε δημοσίως συγνώμη γι αυτήν την αναστάτωση που προξενήσαμε έστω κι αν η κατάσταση, ακόμα και τώρα που σας γράφουμε είναι κάπως ρευστή. Όταν λέμε ρευστή, σίγουρα δεν εννοούμε ότι μπορεί να γίνουν αυτά που περιμέναμε, αλλά στην περιοχή μας και το ένα πέμπτο της διαταραχής να πάρουμε, ίσως προκαλέσει κάποια προβλήματα!

Πριν προχωρήσουμε στην πρόγνωση των ερχόμενων ημερών, να σας πούμε, ότι βάζουμε στην άκρη εγωισμούς, βάζουμε στην άκρη κριτικές και κούραση μιας κι εδώ κι αρκετές ημέρες τρώμε ώρες πολλές για να σας ενημερώσουμε και μάλιστα αφιλοκερδώς και χαιρόμαστε που τα πράγματα πήραν αυτή την τροπή! Δεν βάζει το μυαλό μας, τι ζημιές θα είχαμε και πως όλη αυτή η υδρολογική ανάσα που πήραμε, που η φύση πήρε την ανάσα που ήθελε, όλα αυτά θα μας έβγαιναν σε ξινό! Καλύτερα έτσι λοιπόν!»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook