Κρήτη | Μείωση δημοτικών τελών «πέρασε» η αντιπολίτευση στο Ηράκλειο

κρήτη-μείωση-δημοτικών-τελών-πέρασε-1126622

Υπέρ της μείωσης των δημοτικών τελών κατά 8%, ως ένα μέτρο ανακούφισης όλων των πολιτών που πλήττονται από τις επιπτώσεις του κορονοϊού, ψήφισε η πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου, μετά από κοινή πρόταση Κουράκη, Λυγερού και Ινιωτάκη που ψηφίστηκε τελικά από τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης!

Συγκεκριμένα, κατά την διάρκεια της αποψινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε με τηλεδιάσκεψη, «πέρασε» με μεγάλη πλειοψηφία (27 έναντι 18) η πρόταση της αντιπολίτευσης για μείωση των δημοτικών τελών για όλα τα νοικοκυριά του Ηρακλείου, κατά 8 ποσοστιαίες μονάδες, για το 2021. Την πρόταση – που είχε καταθέσει στην Οικονομική Επιτροπή (20/10/2020) η παράταξη «Ηράκλειο – Ενεργοί Πολίτες» του Ηλία Λυγερού – υποστήριξαν οι συνδυασμοί «Ηράκλειο 3.7.5» του Γιάννη Κουράκη, «ΣΥΝ+ΠΡΑΞΗ Πολιτών Δήμου Ηρακλείου» του Πέτρου Ινιωτάκη, ενώ στην σημερινή συνεδρίαση την υπερψήφισε και η παράταξη «Συν – Εργασία για το Ηράκλειο» του Ευριπίδη Κουκιαδάκη.

Η παράταξη «Ηράκλεια Πρωτοβουλία» στήριξε την πρόταση της δημοτικής αρχής, η οποία προέβλεπε ‘πάγωμα» των δημοτικών τελών του 2021, δηλαδή διατήρηση των υφιστάμενων συντελεστών και τη νέα χρονιά. Τέλος, η «Λαϊκή Συσπείρωση» καταψήφισε και τις δύο προτάσεις…

Η κοινή πρόταση

Σύμφωνα με τις παρατάξεις των Κουράκη, Λυγερού και Ινιωτάκη, «ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να σταθεί δίπλα στους δημότες, τα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες, με μέτρα στήριξης και βοήθειας ώστε σταδιακά, γρήγορα και με αποτελεσματικό τρόπο να βγούμε από την σημερινή κατάσταση». Επίσης, οι συνδυασμοί τονίζουν πως, «υποχρεούμαστε να έχουμε έτοιμο στρατηγικό σχεδιασμό, που θα μπορεί με αμεσότητα και ευελιξία να αναπροσαρμόζεται με βάση τα δεδομένα της τοπικής οικονομίας, παρεμβαίνοντας επικουρικά και ουσιαστικά, στην επανεκκίνηση της τοπικής οικονομίας και καθημερινότητας, δημιουργώντας επιπλέον αξία για την πόλη και τους πολίτες».

Τα στοιχεία στην Επιτροπή

Θυμίζουμε πως στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής που διεξήχθη στις 20 Οκτωβρίου 2020, συζητήθηκε το θέμα των συντελεστών για τα δημοτικά τέλη. Οι «Ενεργοί Πολίτες» αξιολογώντας – τότε – την εισήγηση της δημοτικής αρχής πρότειναν μειώσεις ύψους 8% στους συντελεστές των δημοτικών τελών για το 2021.

Στην παρέμβαση του ο επικεφαλής της παράταξης και μέλος της οικονομικής επιτροπής Ηλίας Λυγερός είχε αναφερθεί στις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας επισημαίνοντας ότι θα επηρεάσουν πολλαπλά την οικονομία και την κοινωνία τόσο το 2020 όσο και το 2021. «Ο στόχος μας» είπε «θα πρέπει να είναι τόσο η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία όσο και η άμβλυνση των επιπτώσεων της επιδημικής κρίσης που αφορούν εκτός των άλλων και την οικονομία. Οι οικονομικές δυνατότητες των πολιτών έχουν επηρεαστεί δραματικά ενώ η ανεργία και η υποαπασχόληση διαμορφώνουν ένα δυσοίωνο σκηνικό για την κοινωνία και την οικονομία».

Αξίζει να σημειωθεί πως η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής (η δημοτική αρχή δηλαδή) δεν έκανε τότε αποδεκτή την συγκεκριμένη πρόταση, η οποία ωστόσο «πέρασε» από το Δημοτικό Συμβούλιο απόψε!

Υπενθυμίζεται πως την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί η πρόταση της δημοτικής αρχής για μείωση στα τέλη των κοινοχρήστων χώρων κατά 50% για το 2021 (σε σχέση με τις τιμές που ίσχυαν την 1/1/2020) στις επιχειρήσεις εστίασης οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο του Ηρακλείου.

Πηγή: ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook