Κρήτη | Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε το πέρασμα του «Μπάλλου» – Στην κορύφωση του φαινομένου σήμερα

κρήτη-μεγάλες-καταστροφές-προκάλεσε-1298857

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσε και στο νησί μας, έχοντας ωστόσο προκαλέσει ανυπολόγιστες καταστροφές στην Αττική, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και τη Βόρεια Ελλάδα, η κακοκαιρία “Μπάλλος”.

Στη Μεσσαρά εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα, αφού χθες, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, είχαμε κατολισθήσεις σε Καμάρες, Βορίζια και Μαγαρικάρι, ενώ στη Γρηγοριά πλημμύρισαν και σπίτια. Εκτός των πλημμυρικών φαινομένων, στο Μονοφάτσι έπεσε και χαλάζι που «ράβδισε» τις ελιές λίγο πριν από το λιομάζωμα.

Στο Αρκαλοχώρι οι 34 εναπομείναντες σε σκηνές σεισμόπληκτοι υπέστησαν τεράστια ταλαιπωρία. Δραματικές ώρες βιώνουν οι σεισμόπληκτοι ευρύτερα του δήμου Μινώα Πεδιάδας, με τη δημοτική Αρχή και τους εθελοντές να δίνουν μάχες για την προστασία των ανθρώπων.

Στην κορύφωση του φαινομένου σήμερα, Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, οι κάτοικοι στην Κρήτη αλλά και στις άλλες περιοχές της χώρας, οι οποίες δοκιμάζονται, καλούνται από τις Αρχές να δείξουν πολύ μεγάλη προσοχή.

Την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου οι σεισμοπαθείς στο Αρκαλοχώρι, που διαμένουν σε σκηνές στον χώρο του Εκθεσιακού Κέντρου, αντιμετώπισαν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Μάλιστα, σύμφωνα με τη μετεωρολογική πρόβλεψη, σήμερα Παρασκευή 15 Οκτωβρίου, αναμένεται να πληγεί περισσότερο η Κρήτη από την κακοκαιρία, ιδίως στα νοτιοανατολικά του νησιού, γεγονός που κάνει ακόμα πιο έντονη την ανησυχία των ανθρώπων και την κινητοποίηση των εμπλεκόμενων φορέων.

Στη Μεσσαρά τα μεγαλύτερα προβλήματα

Περιοχές στο νότιο μέρος της περιφερειακής ενότητας Ηρακλείου έπληξε το κύμα κακοκαιρίας που έκανε από το πρωί της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου, αισθητή την παρουσία του και στην Κρήτη.

Στη Μεσσαρά μεγάλες ήταν οι καταστροφές από κατολισθήσεις. Χαρακτηριστική ήταν η εικόνα του δρόμου στις Καμάρες, καθώς σημειώθηκε κατολίσθηση, με αποτέλεσμα μεγάλοι βράχοι να έχουν αποκλείσει την πρόσβαση.

Επίσης, εντοπίστηκαν αποκλεισμένοι δρόμοι σε διάφορα χωριά της Μεσσαράς, ενώ στο χωριό Γρηγοριά Ηρακλείου πλημμύρισαν και σπίτια. Μάλιστα, σε πολλές περιοχές, από τις τεράστιες ποσότητες που κατέβασαν τα νερά σε χώματα και φερτά υλικά, μπλόκαρε πάρα πολύ σοβαρά η ομαλή κυκλοφορία των οχημάτων.

Στο χωριό Βορίζια τρία οχήματα παρασύρθηκαν από τα ρέματα, ενώ συνεργεία της Περιφέρειας και του Δήμου Φαιστού προσπαθούσαν την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, να απομακρύνουν τα φερτά υλικά που είχαν μπλοκάρει την ομαλή κυκλοφορία του οδικού δικτύου.

Σύμφωνα με τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου Νίκο Συριγωνάκη, σε οικισμούς των δήμων Φαιστού, Γόρτυνας και Μινώα Πεδιάδος οι έντονες βροχοπτώσεις προκάλεσαν κατολισθήσεις σε αρκετά σημεία, όπως στον δρόμο από το Αρκαλοχώρι προς τη Βιάννο, στο ύψος της γέφυρας Ινίου, στο επαρχιακό οδικό δίκτυο προς τον Αχεντριά και τον δρόμο από Βαγιωνιά προς Λέντα, ενώ τεράστιοι όγκοι νερού – όπως είπε ο κ. Συριγωνάκης – κατέβαζαν φερτά υλικά από τα βουνά στην περιοχή των Καμαρών, όπου βρέθηκαν μηχανήματα για να αποκαταστήσουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί.

«Προς το παρόν όλα είναι υπό έλεγχο, υπάρχει επαγρύπνηση και συντονισμός των υπηρεσιών και των Δήμων», ανέφερε την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου, ο οποίος τόνισε ότι σε επαγρύπνηση θα βρίσκονται όλες οι υπηρεσίες, καθώς τα ακραία καιρικά φαινόμενα αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, Παρασκευή 15 του μήνα. Ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου κάλεσε τους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και να είναι προσεκτικοί.

Στο Ρέθυμνο πλημμύρισαν σπίτια

Αλλά και στο Ρέθυμνο, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχτηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου, κλήσεις για άντληση υδάτων σε σπίτια και δρόμους, χωρίς όμως να καταγράφονται σημαντικές ζημιές και προβλήματα. Ό

πως ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ, «…επρόκειτο για μικρό κατακλυσμό, με την ένταση της βροχής να ρίχνει τα φύλλα των δέντρων και να παρασύρει φθαρτά υλικά και, παρότι τα φρεάτια είχαν καθαριστεί, μέσα σε λίγα μόλις λεπτά είχαμε πλημμυρικό φαινόμενο».

Τα προβλήματα εκτονώθηκαν σε γρήγορο χρόνο και μεγαλύτερο πρόβλημα αντιμετώπισαν οδοί με χαμηλό υψόμετρο του δρόμου και της περιοχής, όπως στις οδούς Αρκαδίου και Αραμπατζόγλου. «Αυτή την ώρα υπάρχει σε εξέλιξη επιχείρηση καθαρισμού των φρεατίων ώστε σε νέα ένταση βροχής να μην υπάρξουν προβλήματα. Επαναλαμβάνω, όμως, τα φρεάτια είχαν καθαριστεί πλήρως», τόνισε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΡ.

Το χαλάζι «ράβδισε» τις ελιές

Το πρωί της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου, καταγράφηκε έντονη χαλαζόπτωση σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στην ύπαιθρο.

Για σημαντικές ζημιές έκανε λόγο ο Αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Νίκος Συριγωνάκης. «Να αποζημιωθούν άμεσα οι πληγέντες από τη σημερινή (σ.σ. χθεσινή) χαλαζόπτωση στον νομό Ηρακλείου», τόνισε εξάλλου την Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, με ερώτηση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ο γραμματέας της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής και βουλευτής Ηρακλείου, Βασίλης Κεγκέρογλου, που ζητά συγκεκριμένα μέτρα στήριξης.

«Η έντονη χαλαζόπτωση που καταγράφεται σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου έχει ως αποτέλεσμα την πρόκληση μεγάλων ζημιών στην ύπαιθρο. Οι ελαιοπαραγωγοί και οι λοιποί παραγωγοί υπαίθριων καλλιεργειών μετρούν τις πληγές τους, την ώρα που τα αρμόδια συνεργεία του ΕΛΓΑ καλούνται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα για να διαπιστώσουν την καταστροφή.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των παραγωγών στους οικισμούς των δήμων Μινώα Πεδιάδας, Αρχανών-Αστερουσίων, Γόρτυνας και Φαιστού», αναφέρει ο Ηρακλειώτης βουλευτής.

«Επειδή τα έντονα καιρικά φαινόμενα έχουν προκαλέσει μεγάλες ζημιές, και επειδή οι αγρότες βρίσκονται σε απόγνωση, αφού το χαλάζι αποτελείωσε τις καλλιέργειές τους», ερωτά τον υπουργό τα εξής: «α) Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε ώστε να καταγραφούν οι ζημιές και να αποζημιωθούν οι πληγέντες παραγωγοί άμεσα; Και β) τι συγκεκριμένα μέτρα στήριξης προτίθεστε να λάβετε για τους παραγωγούς;».

Επικίνδυνες καταστάσεις και τροχαία

Στην εθνική οδό Ηρακλείου-Αγίου Νικολάου, λίγο πριν τη γέφυρα Παπαναστασίου, σημειώθηκε καραμπόλα έξι οχημάτων το μεσημέρι της Πέμπτης. Λίγο αργότερα άλλο ένα τροχαίο έλαβε χώρα στην περιοχή του Γιόφυρου, και πιο συγκεκριμένα στο ίδιο ρεύμα (Ηράκλειο-Άγιος Νικόλαος), όπου κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες συγκρούστηκαν δύο οχήματα, ένα αγροτικό και ένα επιβατικό, αλλά ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί.

Λόγω των κακών καιρικών συνθηκών και της ολισθηρότητας του δρόμου, έξι αυτοκίνητα συγκρούστηκαν το ένα πίσω από το άλλο, καθώς το πρώτο στη σειρά έκοψε απότομα ταχύτητα, με τους οδηγούς των οχημάτων που έπονταν να μην προλαβαίνουν να φρενάρουν εγκαίρως.

Ευτυχώς, δεν υπήρξαν τραυματισμοί, ενώ στην εθνική οδό επικράτησε κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Βροχές και σήμερα στην Κρήτη

Βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές, προβλέπονται για σήμερα Παρασκευή 15 Οκτωβρίου στην Κρήτη, με τα φαινόμενα να είναι πιο έντονα στα νότια τμήματα του νησιού, σύμφωνα με τις προγνώσεις.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις ισχυροί 6 με 7 και βαθμιαία 8 μποφόρ, ενώ πιθανώς τοπικά να φτάσουν και τα 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 17 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

Ειδικότερα για σήμερα Παρασκευή αναμένεται η δεύτερη και πιο σημαντική καιρική διαταραχή, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανόλη Λέκκα, η οποία θα μας επηρεάσει με εντονότερα φαινόμενα, βροχές και καταιγίδες. Στα βόρεια τμήματα του νησιού τα φαινόμενα, σύμφωνα με τις προγνώσεις, θα έχουν πιο ήπια χαρακτηριστικά.

Τα ίδια χαρακτηριστικά θα έχει και το τρίτο κύμα που θα μας επηρεάσει προς το πρωί της αυριανής ημέρας, Σάββατο 16 Οκτωβρίου, καθώς τα φαινόμενα θα είναι πιο ήπιας μορφής, ωστόσο, επειδή το νησί θα έχει πληγεί ήδη από το πρώτο και δεύτερο κύμα, ενδεχομένως να δημιουργηθούν κάποιες προβληματικές καταστάσεις σε κάποιες περιοχές. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε καλά για την εποχή επίπεδα, και πιο συγκεκριμένα από 24 έως 26 βαθμούς Κελσίου.

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις και από αύριο Σάββατο θα στραφούν σε δυτικούς, με τον καιρό να είναι άστατος σε αρκετές περιοχές της Κρήτης, ενώ την Κυριακή οι άνεμοι από δυτικοί θα γυρίσουν σε βοριάδες. Οι βόρειοι άνεμοι θα φέρουν και πτώση της θερμοκρασίας από μεθαύριο Κυριακή, καθώς και ήπιες βροχές στα βόρεια τμήματα του νησιού.

Σημαντικά τα ύψη βροχής

Στην Κρήτη, χθες, Πέμπτη 14 Οκτωβρίου, μέχρι τις 7 το απόγευμα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr και με την υπογραφή του Κώστα Λαγουβάρδου στη σύνταξη και επιμέλεια του σχετικού κειμένου, είχαν καταγραφεί σημαντικά ύψη βροχής.

Παρουσιάζονται τα 8 μεγαλύτερα ημερήσια ύψη βροχόπτωσης, σύμφωνα με το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών, ως εξής: στην Ασή Γωνιά Χανίων 87 χιλιοστά βροχής, στο Ρέθυμνο 52 χιλιοστά, στον Λέντα Ηρακλείου 44 χιλιοστά, στο Σπήλι Ρεθύμνου 37 χιλιοστά, στο Πυράθι Ηρακλείου 32 χιλιοστά, στ’ Ασκύφου Χανίων 30 χιλιοστά, στα Ανώγεια 28 χιλιοστά και στον Πλακιά Ρεθύμνου 26 χιλιοστά βροχής.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook