Κρήτη | Με ψυχολόγους ψυχίατρους και παθολόγους ενισχύεται η ΕΛ.ΑΣ

κρήτη-με-ψυχολόγους-ψυχίατρους-και-πα-1260381

Μία Αστυνομία που θέλει να λέγεται σύγχρονη, οφείλει να έχει εξασφαλίσει στους κόλπους της τους μηχανισμούς εκείνους που θα παρέχουν ειδική υποστήριξη και καθοδήγηση στους χιλιάδες αστυνομικούς, οι οποίοι καθημερινά καλούνται να διαχειριστούν άκρως στρεσογόνες καταστάσεις (ακόμα και μετατραυματικές), με συνέπειες-ανεπανόρθωτες κάποιες φορές-τόσο σε προσωπικό και υπηρεσιακό επίπεδο όσο και σε κοινωνικό.

Η διαχείριση του άγχους παραμένει ψηλά στην ατζέντα, πολύ περισσότερο σε περιόδους που το πλαίσιο εργασίας είναι ακόμα πιο ασφυκτικό λόγω των ευρύτερων συνθηκών γύρω μας.

Σε αυτό τον μοχλό πίεσης θα πρέπει να προστεθούν και τα προσωπικά βιώματα που κουβαλάει μέσα του ο κάθε ένστολος αλλά και οι καταστάσεις από το οικογενειακό του περιβάλλον (διαχείριση διαζυγίου, διαχείριση συμπεριφοράς παιδιών, σχέσεις με την οικογένεια και τον κοινωνικό περίγυρο).

Αυτοχειρίες, ανθρωποκτονίες, περιστατικά βιαιοπραγιών, καταστάσεις εκτός ελέγχου που απορρέουν από αστυνομικούς που είτε δεν κατάλαβαν την ψυχολογική «εκτροπή» για να ζητήσουν βοήθεια, είτε ντράπηκαν να ζητήσουν βοήθεια ώστε να μην στιγματιστούν ή απλώς δεν βρέθηκε κάποιος αρμόδιος να δει πίσω από την εικόνα και να «διαβάσει» τα εσώψυχα όπως μόνο οι ειδικοί μπορούν.

Ένα σημάδι, πολλές φορές, είναι αρκετό για να δοθεί το σινιάλο, να παρασχεθεί η κατάλληλη υποστήριξη και εν τέλει να προληφθούν δυσάρεστες καταστάσεις, χωρίς να ψαχνόμαστε για τα πώς και τα γιατί, κατόπιν εορτής. Η ψυχική ισορροπία είναι κλειδί για τον κάθε άνθρωπο, διπλά για τον αστυνομικό που έρχεται σε επαφή με τους πολίτες και καλείται να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις, να πάρει αποφάσεις σε κλάσματα δευτερολέπτου, υπό συνθήκες τρομακτικής πίεσης, αλλά και να αποστασιοποιηθεί από όλο αυτό τον συναισθηματικό φόρτο, για να μπορέσει να προχωρήσει παρακάτω.

Από την άλλη, όλη αυτή η πίεση έχει σοβαρό αντίκτυπο και παθολογικά (ανακοπές, εμφράγματα, αυτοάνοσα κλπ) Η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πρόσληψη στην Ελληνική Αστυνομία 30 ψυχολόγων και 30 ιατρών διαφόρων ειδικοτήτων με στόχο την στελέχωση των περιφερειακών ιατρείων που συστάθηκαν πρόσφατα με απόφαση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, είναι μία αναγκαιότητα που περίμεναν οι αστυνομικοί εδώ και πολλά χρόνια. Και είναι κάτι που πίστευε ακράδαντα ο νυν Αρχηγός, από τότε που υπηρετούσε στην Κρήτη.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι τα περιφερειακά ιατρεία της Αστυνομίας σε Ηράκλειο και Χανιά θα στελεχωθούν αντίστοιχα από δύο ψυχολόγους, έναν ψυχίατρο και έναν παθολόγο.

Πηγή: cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook