Κρήτη | Μαθητές περίμεναν τα λάπτοπ και τα τάμπλετς αλλά… μάταια

Ένα απίστευτο αλαλούμ έζησαν και στην Κρήτη, εκπαιδευτικοί, γονείς και μαθητές με τις παλινωδίες του υπουργείου Παιδείας που ενώ για λίγες ώρες μοίραζε λάπτοπ και και τάμπλετ σε οικογένειες μαθητών που τα είχαν ανάγκη στη συνέχεια ανακάλεσε με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη αναστάτωση και στο τέλος να μείνουν με την προσδοκία ενός καινούριου υπολογιστή.

Το γεγονός αυτό που ανέδειξε το Ράδιο Κρήτη, έχει εξοργίσει όλους όσους είχαν εμπλοκή, έμμεσα ή άμεσα με αυτή τη διαδικασία καθώς οι κατά τόπους διευθύνσεις της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, απέστειλαν την πρώτη εγκύκλιο που εστάλη από το υπουργείο, την προηγούμενη Τρίτη στους διευθυντές και προϊσταμένους των σχολικών μονάδων και στην Κρήτη.

Εκείνοι, ενημερώθηκαν την Τετάρτη που μας πέρασε ότι, μέχρι τις 9 το βράδυ της ίδιας ημέρας έπρεπε να δηλώσουν σε μία ειδική πλατφόρμα του υπουργείου τον αριθμό των μαθητών που επιθυμούσαν λάπτοπ ή τάμπλετ για τα εξ αποστάσεως μαθήματα.

Άρχισαν τα τηλέφωνα στους γονείς

Εκπαιδευτικοί λοιπόν από το Ηράκλειο, την Κρήτη αλλά και όλη την Ελλάδα ξεκίνησαν να παίρνουν τηλέφωνα τους γονείς των μαθητών το απόγευμα της Τετάρτης για να καταγράψουν τις ανάγκες και στη συνέχεια να αποστείλουν τα στοιχεία.

Άλλοι εκπαιδευτικοί,νηπιαγωγοί,δάσκαλοι και καθηγητές που δεν προλάβαιναν να επικοινωνήσουν με τόσο μεγάλο αριθμό γονέων δήλωναν όλους τους μαθητές της τάξης τους ή ολόκληρου του σχολείου.

Καταλαβαίνουμε όλοι για πόσους χιλιάδες μαθητές μιλούμε αλλά και για πόσα εκατομμύρια ευρώ και τεράστιες ποσότητες υπολογιστών.

Μέχρι που έφτασαν στο σημείο και δήμοι να ζητούν υπολογιστές για τα σχολεία της περιοχής τους.

Οι χιλιάδες υπολογιστές έγιναν… ένας

Μετά από όλο αυτό το μπάχαλο που προκλήθηκε και έπειτα από τις χιλιάδες οχλήσεις για διευκρινήσεις για το τι ακριβώς θα γίνει, το υπουργείο Παιδείας, όπως δήλωσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη, ο προϊστάμενος της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου κ. Κωστής Θεοφάνους, την Πέμπτη το πρωί ήρθε νέα εγκύκλιος που ξεκαθάριζε ότι η προμήθεια υπολογιστών ήταν μόνο για σχολικές μονάδες και όχι φυσικά πρόσωπα και αφορά μόνο ένα υπολογιστή ανά 50 μαθητές.

Το αλαλούμ με τις εγκυκλίους και η οργή των εκπαιδευτικών

Η αναστάτωση αυτή προκάλεσε την οργή και των συλλόγων δασκάλων και νηπιαγωγών αλλά και των κατά τόπους ΕΛΜΕ.

Ο πρόεδρος του συλλόγου πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης Ηρακλείου κ. Γιώργος Μακράκης μιλώντας στο Ράδιο Κρήτη έκανε λόγο για απίστευτη προχειρότητα και κατηγόρησε το υπουργείο για υποκρισία.

Δεν μπορεί είπε η πρώτη εγκύκλιος να αναφέρει τα εξής:

Να γίνει καταγραφή των αναγκών αυτών ανά σχολική μονάδα με στόχο: «α) να υποστηριχθεί άμεσα η εκπαιδευτική διαδικασία, τόσο κατά την περίοδο αναστολής λειτουργίας των σχολικών μονάδων όσο και μετέπειτα για την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, για την υποστήριξη των εκπαιδευτικών στόχων και για την ανάπτυξη νέων δεξιοτήτων μαθητών και εκπαιδευτικών.

β) να υπάρχει ισότιμη πρόσβαση στην εκπαιδευτική διαδικασία από όλους αφού πολλοί εκπαιδευτικοί και μαθητές (σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης) είτε σε περιοχές με χαμηλό κατά κεφαλήν ΑΕΠ, είτε σε απομακρυσμένες περιοχές, είτε λόγω της οικονομικής κρίσης της χώρας μας δεν έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν σε εξ αποστάσεως εκπαίδευση λόγω έλλειψης βασικού εξοπλισμού. Την κατάσταση αυτή επιβαρύνει περαιτέρω το γεγονός ότι αρκετές οικογένειες δεν διαθέτουν επαρκή αριθμό ηλεκτρονικών συσκευών για χρήση στο διαδίκτυο (π.χ. λόγω χαμηλού εισοδήματος, πολύτεκνες οικογένειες, τηλεργασία γονέων/κηδεμόνων)».

Σε δύο ώρες έπρεπε είπε ο κ. Μακράκης να γίνει η καταγραφή μέχρι το βράδυ της Τετάρτης και την Πέμπτη αφού είχε γίνει όλη διαδικασία και οι γονείς περίμεναν υπολογιστές να σταλεί νέα εγκύκλιος η εξής:

“Διευκρινίζουμε ότι η καταγραφή αναγκών εξοπλισμού φορητών ηλεκτρονικών υπολογιστών/ συσκευών αφορά αποκλειστικά και μόνο σε ελλείψεις της σχολικής μονάδας και επ’ ουδενί φυσικών προσώπων (εκπαιδευτικών ή μαθητών)”.

Πρόκειται για εμπαιγμό κατέληξε ενώ ανάλογες αντιδράσεις είχαμε απ όλη την Κρήτη και την υπόλοιπη χώρα.

ekriti.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ