Κρήτη: Μαχητικές παρεμβάσεις διαμαρτυρίας της ΚΝΕ ενάντια στην καταστολή στις ΗΠΑ, και την δολοφονία του Τζόρτζ Φλόιντ

Μαχητικές παρεμβάσεις διαμαρτυρίας ενάντια στην καταστολή του κράτους των ΗΠΑ, την δολοφονία του Αφροαμερικανού Τζόρτζ Φλόιντ και των άλλων διαδηλωτών, πραγματοποιήθηκαν από τις Οργανώσεις της ΚΝΕ στην Κρήτη.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση «νέοι και νέες, ένωσαν την φωνή τους με τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές σε όλο τον κόσμο.Με παλμό και πολυμορφία ακούστηκαν στους δρόμους των πόλων συνθήματα όπως «Κρίσεις, φτώχεια, ρατσισμός αυτός είναι ο καπιταλισμός, Ο καπιταλισμός μας φέρνει ασφυξία, οργάνωση και αγώνας για άλλη εξουσία, Του καπιταλισμού η δημοκρατία, είναι για τους λαούς καταστολή και βία ». Επίσης, μέσα από τα πλακάτ αναδείχτηκε ακόμα μια φορά «Να κλείσει η βάση της Σούδας, καμία συμμετοχή στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.»

Στο Ηράκλειο, στην πλατεία Λιονταριών η συγκέντρωση ξεκίνησε με ανάρτηση πανό στην είσοδο της πινακοθήκης, ακολούθησε ομιλία από το Βαγγέλη Μαγνήσαλη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Τέλος, αφέθηκαν στον ουρανό της πόλης μαύρα μπαλόνια, ως ένδειξη σεβασμού στην δολοφονία του αφροαμερικανού και των άλλων διαδηλωτών.

Αντίστοιχα στα Χανιά, εκτός από την πραγματοποίηση της παρέμβασης στους δρόμους της πόλης, οι Τομεακές Οργανώσεις προχώρησαν συμβολικά στο κάψιμο της αμερικανικής σημαίας, σύμβολο του ιμπεριαλισμού.

Στην ανακοίνωση που μοιράστηκε στον κόσμο αναφέρουν:

«Ενώνουμε τη φωνή μας με τους χιλιάδες λαού και νεολαίας στις ΗΠΑ, που διαδηλώνουν ενάντια στη βαρβαρότητα και την καταστολή της αμερικανικής κυβέρνησης και του κράτους των ΗΠΑ.

Καταδικάζουμε τη δολοφονία του 46χρονου Αφροαμερικανού άνεργου Τζορτζ Φλόιντ από λευκό αστυνομικό στη Μινεάπολις των ΗΠΑ. Δολοφονία που έρχεται να προστεθεί στη λίστα των ατέλειωτων θυμάτων αστυνομικής και ρατσιστικής βίας στις ΗΠΑ. Αυτή η νέα δολοφονία, με την εικόνα του αστυνομικού με το γόνατο στο λαιμό του θύματος, ο οποίος πέθανε από ασφυξία, έχει προκαλέσει τη δίκαιη οργή και τον αποτροπιασμό εκατομμυρίων εργαζομένων και νέων στις ΗΠΑ και σε όλο τον κόσμο.

Καταδικάζουμε τα ρατσιστικά εγκλήματα, την αστυνομική βία και καταστολή, τη νέα δολοφονία 19χρονου που πυροβολήθηκε στο Ντιτρόιτ, ενώ διαδήλωνε για το θάνατο του Αφροαμερικανού Τζ. Φλόιντ.

Δείχνει τη βαρβαρότητα με την οποία το αστικό κράτος, “στη μητρόπολη του καπιταλισμού”, στην “πολυδιαφημισμένη δημοκρατία των ΗΠΑ” αντιμετωπίζει τους εργαζόμενους, τους ανέργους και φτωχούς -όπως ήταν ο Φλόιντ- που ψάχνουν για ένα μεροκάματο. Η κυβέρνηση Τραμπ, όπως και αυτή του προκατόχου του Αφροαμερικανού Ομπάμα και όλες οι έως τώρα αμερικανικές κυβερνήσεις, Ρεπουμπλικάνων και Δημοκρατικών, έχουν μεγάλες ευθύνες, γιατί τα ρατσιστικά εγκλήματα, η αστυνομική βία και καταστολή δεν σταμάτησαν ποτέ.

Ταυτόχρονα, με την πολιτική τους στις ΗΠΑ, με τους πολέμους και τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που διεξάγουν στο εξωτερικό, τροφοδοτούν το φυλετικό και εθνικιστικό μίσος, το φασισμό, προκαλούν αιματοκυλίσματα, σπέρνουν μεγάλα βάσανα για τους λαούς. Γι’ αυτό και εκτίθενται για ακόμη μια φορά η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα, που θεωρούν τις ΗΠΑ “εταίρο” του ελληνικού λαού, που έχουν μετατρέψει όλη την Ελλάδα σε μια αμερικανοΝΑΤΟική βάση, το νησί και την πόλη που μένουμε, τα Χανιά σε ορμητήριο πολέμων και μαζικών σφαγών. Ιδιαίτερα σήμερα, τα αποτελέσματα της πανδημίας και της καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, η τεράστια ανεργία και η καλπάζουσα φτώχεια στις ΗΠΑ και διεθνώς αποκαλύπτουν την εγκληματική φύση και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού. Ο αμερικανικός λαός, όπως και οι λαοί όλου του κόσμου έχουν τη δύναμη να τσακίσουν την επιδίωξη της αστικής τάξης να “βάλει στο γύψο” τα λαϊκά δικαιώματα και τις διεκδικήσεις τους.

Τώρα είναι που πρέπει να ακουστεί δυνατά: Capitalism means “I can’t breathe” – Καπιταλισμός σημαίνει “Δεν μπορώ να αναπνεύσω”. Αντεπίθεση για την ανατροπή του».

Zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ