Κρήτη: «Μαχαιριά» για την αγορά το μερικό lockdown

κρήτη-μαχαιριά-για-την-αγορά-το-μερι-1018438

Για γερό πλήγμα στην τοπική οικονομία εξαιτίας των έκτακτων περιοριστικών μέτρων σε Ηράκλειο και Χανιά κάνουν λόγο φορείς της αγοράς.

Ισχυρό, με αρνητικό πρόσημο, είναι το αποτύπωμα που αφήνει το τοπικό lockdown στην Κρήτη ένα μήνα μετά την εφαρμογή του. Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση αποφάσισε την 1η Σεπτεμβρίου να προχωρήσει σ’ ένα περιορισμένο τοπικό lockdown στον νομό Ηρακλείου, ενώ νωρίτερα – συγκεκριμένα στις 25 Αυγούστου – είχε μπει στο ίδιο καθεστώς ο νομός Χανίων.

Ο λόγος που επέβαλε το τοπικό αυτό lockdown ήταν ο ολοένα αυξανόμενος αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στον νομό Ηρακλείου. Ένα μήνα μετά, η Κρήτη επέδειξε ισχυρά αντανακλαστικά και οι πολίτες έδειξαν υπακοή στους νόμους της κράτους ώστε να περιοριστεί η διασπορά, με αποτέλεσμα πλέον το νησί να επιδεικνύει θεαματική πρόοδο.

Ωστόσο, το τοπικό lockdown άφησε υλικό αποτύπωμα στην τοπική οικονομία. Παραγωγικοί τομείς της Κρήτης όπως ο τουρισμός και η εστίαση δέχτηκαν ισχυρό πλήγμα. Ο χαμηλός τζίρος, ο μεγάλος ανταγωνισμός, τα υγειονομικά μέτρα, η περιορισμένη απασχόληση και ο υποτονικός τουρισμός είναι συνέπειες του τοπικού lockdown, το οποίο διεύρυνε τα προβλήματα που δημιούργησε το καθολικό lockdown του Μαρτίου.

Παραγωγικοί φορείς που μίλησαν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” κρούουν το “καμπανάκι” για έναν δύσκολο χειμώνα, με δεδομένο πως το τοπικό lockdown έχει προεκτάσεις σε πολλές πτυχές της τοπικής οικονομίας.

Πιο αναλυτικά, η πρόεδρος του Συνδέσμου Επισιτισμού και Διασκέδασης Μαρία Αντωνακάκη, μιλώντας στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” για τη νέα κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί τον τελευταίο μήνα, διατύπωσε την άποψή της που δε χαρακτηρίζεται διόλου αισιόδοξη.

Πολλοί πολίτες πλέον επιλέγουν το σπίτι καθώς τα υγειονομικά μέτρα λειτουργούν αποθαρρυντικά, ενώ σοβαρό πρόβλημα αποδεικνύεται και το κλείσιμο των επιχειρήσεων μετά τις 12 τα μεσάνυχτα. Και τούτο διότι ο κύκλος εργασιών ορισμένων επιχειρήσεων ξεκινάει μετά τα μεσάνυχτα, με αποτέλεσμα τα έσοδα των επιχειρήσεων αυτών να έχουν πέσει κατακόρυφα.

«Μετά την εφαρμογή των μέτρων του τοπικού lockdown από την 1 Σεπτεμβρίου μέχρι και σήμερα, οι επιχειρήσεις έχουν να αντιμετωπίσουν μια πληθώρα προβλημάτων. Εξαιτίας του ωραρίου, ο κόσμος αντιδράει γιατί έχει μάθει να διασκεδάζει μετά τις 12 το βράδυ.

Από την άλλη, η καθολική εφαρμογή της μάσκας έχει περιορίσει την κυκλοφορία των ανθρώπων στους δρόμους. Προκαλείται δυσφορία. Πολλά άτομα προτιμούν να μη βγαίνουν από το να βγαίνουν και να τηρούν τους υγειονομικούς κανόνες. Όσον αφορά τον τζίρο, τα έσοδα των επιχειρήσεων επισιτισμού και εστίασης έπεσαν κατακόρυφα. Ο τουρισμός δε βοήθησε ιδιαίτερα ώστε να δουλέψουμε.

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος. Τα μαγαζιά προσπαθούν να είναι βιώσιμα, αλλά δεν τους το επιτρέπουν οι υποχρεώσεις τους, οι οποίες είναι συσσωρευμένες από την καραντίνα και έπειτα. Οι υποχρεώσεις “τρέχουν” και προσαυξάνονται. Και επίσης, η ψυχολογία του κόσμου είναι “πεσμένη”, και του επιχειρηματία και του πελάτη ο οποίος επισκέπτεται κάποιο κατάστημα», υπογράμμισε η κ. Αντωνακάκη.

«Το τοπικό lockdown διαμορφώνει μια αρνητική εικόνα για τη χώρα μας προς τα έξω. Αυτοί που ήθελαν να έρθουν, ακυρώνουν την Ελλάδα ως χώρα ταξιδιωτικού προορισμού και επιλέγουν άλλη χώρα. Υπάρχει ζημία άμεση στον τουριστικό τομέα και ο κόσμος αισθάνεται φόβο. Άλλο, όμως, είναι ο φόβος και άλλο είναι να παίρνεις τα μέτρα προστασίας. Και ο φόβος, όπως ξέρουμε όλοι, είναι κακός σύμβουλος.

Ναι, πρέπει να υπάρχει η ατομική ευθύνη, αλλά οι δραστηριότητες των ατόμων πρέπει να συνεχίζονται με λιγότερα αυστηρά μέτρα για να μην πλήττεται η εθνική οικονομία», αναφέρει ο πρόεδρος Επιμελητηρίου Ηρακλείου Μανόλης Αλιφιεράκης, ενώ συνεχίζει: «Η πτώση του τζίρου των επιχειρήσεων σχετίζεται με το είδος της κάθε επιχείρησης. Η εστίαση έχει δεχτεί ισχυρό πλήγμα, καθώς υπάρχει έλλειψη δραστηριότητας».

Συρρικνώθηκαν τα εισοδήματα – “Στέγνωσε” από ρευστό η αγορά

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Εμπορικού Συλλόγου Ηρακλείου Μανόλης Κουμαντάκης υποστήριξε πως «η αγορά εξακολουθούσε να έχει προβλήματα και πριν το τοπικό lockdown. Τα εισοδήματα έχουν συρρικνωθεί. Δεν υπάρχει ρευστότητα.

Το γεγονός ότι υπάρχουν μαγαζιά που κλείνουν πριν τις 12 είναι ένα πλήγμα, καθώς δε διαχέεται χρήμα στην αγορά. Το επιπλέον lockdown δημιούργησε μια αρκετά δυσοίωνη κατάσταση. Φυσικά και ο κάθε άνθρωπος οφείλει να έχει την ευθύνη απέναντι σε άλλους ανθρώπους και σε καταστάσεις. Το υγειονομικό πρόβλημα υπάρχει.

Τίθεται αυστηρά ζήτημα ατομικής ευθύνης. Η εμπορική δραστηριότητα, όμως, δεν μπορεί να είναι καθηλωμένη. Η αγορά απαιτεί διάχυση χρήματος. Είμαστε υποχρεωμένοι να τηρούμε κανόνες. Τα περιοριστικά μέτρα ουσιαστικά δε βοηθούν την τοπική οικονομία ούτε του Ηρακλείου ούτε των Χανίων».

«Το τοπικό lockdown έχει προκαλέσει μεγάλη ζημιά στην τοπική οικονομία. Τα περιοριστικά μέτρα δημιούργησαν προβλήματα σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας όπως ο επισιτισμός. Υπάρχει μεγάλο πλήγμα και αναπόφευκτα υπάρχει πρόβλημα και στην απασχόληση.

Έχουμε πολλά προβλήματα. Πολλοί ήταν οι άνθρωποι που έβλεπαν επαγγελματικό διέξοδο στον επισιτισμό, αλλά οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν. Θεωρώ πως θα έρθει ένας πολύ δύσκολος χειμώνας. Γι’ αυτό φωνάζουμε για κάποια μέτρα που πρέπει να πάρει η κυβέρνηση», υποστηρίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς.

Πηγή: neakriti.gr

One thought on “Κρήτη: «Μαχαιριά» για την αγορά το μερικό lockdown

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook