Κρήτη | Ληστεία Creta Maris: Έφθασε η ώρα των απολογιών

κρήτη-ληστεία-creta-maris-έφθασε-η-ώρα-των-απολ-764930

Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα η πολύκροτη δίκη των επονομαζόμενων ως “ληστών με τα καλάσνικοφ”. Η εκδίκαση της υπόθεσης ξεκίνησε την περασμένη Τετάρτη και συνεχίζεται σήμερα Δευτέρα με τις απολογίες των κατηγορουμένων.

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Ανατολικής Κρήτης, όπου εκδικάζεται σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση, κάθονται ένας 32χρονος Κρητικός, ένας 36χρονος από την Αρμενία, αλλά και μια γυναίκα που έχει καταδικαστεί σε φυλάκιση δύο ετών με αναστολή για την πλημμεληματική πράξη της υπόθαλψης εγκληματία. Ο 32χρονος έχει καταδικαστεί από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο σε κάθειρξη 89 ετών και 5 μηνών, ενώ ο 36χρονος σε κάθειρξη 105 ετών και 6 μηνών. Ωστόσο, για αμφότερους τους άνδρες εκτιτέα ποινή κάθειρξης είναι τα 25 έτη.

Την περασμένη Τετάρτη κατέθεσαν ενώπιον της Έδρας μάρτυρες του κατηγορητηρίου. Μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν παθόντες των φερόμενων δραστών (π.χ. ιδιοκτήτες κοσμηματοπωλείων τα οποία είχαν μπει στο “στόχαστρο” των ληστών, αλλά και το άτομο που υπήρξε “όμηρός” τους κατά την απόπειρα ληστείας στο “Creta Maris”).

Επίσης, ως μάρτυρες του κατηγορητηρίου κατέθεσαν και αστυνομικοί που είχαν λάβει μέρος στην επιχείρηση σύλληψης των ληστών, το βράδυ της 12ης Ιουνίου του 2015, στη Χερσόνησο. Συγκεκριμένα, όπως ειπώθηκε από αστυνομικούς που εξετάστηκαν από το δικαστήριο, οι άνδρες της ΕΛ.ΑΣ. αντίκρισαν τους ληστές την ώρα που εξέρχονταν από το κοσμηματοπωλείο, βλέποντας καθαρά ότι οι δύο εξ αυτών κρατούν καλάσνικοφ. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, στη θέα των πολεμικών όπλων, αλλά και στο άκουσμα πυροβολισμού που φέρεται να προήλθε από το πιστόλι που κρατούσε ο 36χρονος κατηγορούμενος, θεώρησαν ότι βρίσκονται σε καθεστώς άμυνας κι έτσι άνοιξαν πυρ.

Μετά την ολοκλήρωση των μαρτυρικών καταθέσεων, η Έδρα προχώρησε στην ανάγνωση των αναγνωστέων εγγράφων της υπόθεσης. Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης, το δικαστήριο διέκοψε τη δίκη, η οποία θα συνεχιστεί σήμερα το πρωί.

Η αποτυχημένη απόπειρα ληστείας του κοσμηματοπωλείου του “Creta Maris” είχε λάβει χώρα στις 12 Ιουνίου του 2015 και αποτέλεσε το “κύκνειο άσμα” της έκνομης δράσης των “ληστών με τα καλάσνικοφ”, που είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2012. Μετά την επίμαχη ληστεία, οι συνολικά τρεις ληστές ήρθαν αντιμέτωποι με αστυνομικούς, που επιχείρησαν να τους συλλάβουν.

Ακολούθησε καταιγισμός πυρών, με δύο από τους ληστές να τραυματίζονται σοβαρά: Πρόκειται για τον 32χρονο Κρητικό, αλλά και έναν ακόμη ημεδαπό, ο οποίος δε θα καθίσει μεθαύριο στο εδώλιο.

Ο τρίτος άνδρας που πήρε μέρος στην απόπειρα ληστείας στο “Creta Maris” είχε τραυματιστεί βαρύτατα στο κεφάλι. Έκτοτε παραμένει σε πάρα πολύ κακή κατάσταση, αφού είχε πέσει σε κώμα. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η ποινική διαδικασία έχει ανασταλεί για τον εν λόγω άνδρα.

Η πρωτοβάθμια απόφαση

Στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, οι δύο κατηγορούμενοι είχαν “γλιτώσει” την κατηγορία περί σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Αυτό συνέβη καθώς το δικαστήριο μετέτρεψε την εν λόγω κατηγορία κατ’ ορθό νομικό χαρακτηρισμό σε σύσταση συμμορίας, επιβάλλοντας για τη συγκεκριμένη πράξη ποινή φυλάκισης 3 ετών στον κάθε έναν από τους ληστές. Εξάλλου, για την πράξη της απόπειρας ανθρωποκτονίας εναντίον των επτά ανδρών της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι είχαν βρεθεί ενώπιον των ληστών έξω από το κοσμηματοπωλείο του ξενοδοχείου “Creta Maris”, το δικαστήριο έκρινε ένοχο τον 36χρονο Αρμένιο, επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 12 ετών για τον κάθε αστυνομικό.

Από την πλευρά του, ο 32χρονος Κρητικός κρίθηκε ένοχος για απλή συνέργεια στην απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή και του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 10 ετών για τον κάθε άνδρα της ΕΛ.ΑΣ. Επίσης, στον κάθε έναν από τους ληστές το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης επέβαλε ποινή κάθειρξης 10 ετών για την πράξη της αρπαγής, η οποία σχετίζεται με την ομηρία του υπαλλήλου του κοσμηματοπωλείου του ξενοδοχείου στη Χερσόνησο.

Αναφορικά με τις ληστείες που φέρονται να διέπραξαν οι δυο τους, ο 36χρονος Αρμένιος κρίθηκε ένοχος για έξι ληστείες, αλλά και για την πράξη της άμεσης συνέργειας σε άλλη μια ληστεία. Επίσης, κηρύχθηκε ένοχος για την απόπειρα ληστείας σε κοσμηματοπωλείο της οδού Κονδυλάκη, ενώ αθωώθηκε για την απόπειρα ληστείας κοσμηματοπωλείου στο Γάζι.

Για την τελευταία πράξη είχε αθωωθεί και ο 32χρονος Κρητικός, ο οποίος ωστόσο καταδικάστηκε για συνολικά πέντε ληστείες και μία απόπειρα ληστείας. Εξάλλου, ο 32χρονος κηρύχθηκε ένοχος και για την πράξη της άμεσης συνέργειας σε μία ληστεία. Τέλος, ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος απαλλάχτηκε από την κατηγορία της ληστείας που του αποδιδόταν και φέρεται να έλαβε χώρα τον Αύγουστο του 2012. Τελικά, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης είχε καταδικάσει τον 32χρονο σε συνολική ποινή κάθειρξης 89 ετών και 5 μηνών, ενώ ο 36χρονος είχε καταδικαστεί σε κάθειρξη 105 ετών και 6 μηνών. Ωστόσο, για αμφότερους τους άνδρες, εκτιτέα ποινή κάθειρξης είναι τα 25 έτη.

Πηγή:neakriti.gr

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook