Κρήτη | Κραυγή απόγνωσης από τους πληγέντες του σεισμού στο Αρκαλοχώρι – “Βρισκόμαστε στο μηδέν”

InTime

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σε περίπου ένα μήνα από σήμερα, από τον καταστροφικό και φονικό σεισμός που έπληξε το Αρκαλοχώρι στις 27 Σεπτεμβρίου του 2021. Ένας σεισμός που ισοπέδωσε τα πάντα στο πέρασμά του με χιλιάδες οικογένειες να χάνουν τα σπίτια τους και έναν συμπολίτη μας να βρίσκει τραγικό θάνατο εν ώρα εργασίας.

Σήμερα 11 μήνες μετά τον σεισμό, όλα φαίνονται ίδια και απαράλλακτα και ειδικά για εκείνους που εξακολουθούν να ζουν στους οικίσκους, στερούμενοι τη ζεστασιά και τη θαλπωρή ενός πραγματικού σπιτικού.

Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Συλλόγου Σεισμοπλήκτων Αρκαλοχωρίου “Η ελπίδα” Κώστας Γκαντάτσιος, 900 περίπου άτομα εξακολουθούν να ζουν στους οικίσκους που έχουν τοποθετηθεί απέναντι από το Εκθεσιακό Κέντρο Αρκαλοχωρίου καθώς μέχρι και σήμερα οι ζημιές που έχουν υποστεί τα σπίτια τους δεν έχουν επιδιορθωθεί.

Χαρακτηριστικό της κατάστασης η οποία είναι ίδια από ότι ήταν τις πρώτες ημέρες μετά το σεισμό, είναι το γεγονός πως περισσότερα από 3.000 άτομα έχουν εγκαταλείψει τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας μετά τον φονικό σεισμό, όπως προέκυψε με βάση την τελευταία απογραφή πληθυσμού.

“Αν δεν πέσει χρήμα αυτά τα άτομα δεν θα γυρίσουν ποτέ ξανά. Ήταν υπάλληλοι καταστημάτων αλλά και επιχειρηματίες που εγκατέλειψαν την περιοχή μας και έκτοτε δεν έχουν επιστρέψει” σημειώνει ο κ Γκαντάτσιος και σχολιάζει πως τα χρήματα που δικαιούνται βρίσκονται στα αποθεματικά των τραπεζών ενώ την ίδια ώρα δεν έχει εγκριθεί ούτε ένας φάκελος για αποκατάσταση οικίας.

Σε ολόκληρο το Αρκαλοχώρι περίπου 4.000 σπίτια έχουν χαρακτηριστεί κίτρινα και αυτό που ζητούν οι σεισμόπληκτοι είναι να αλλάξει το τιμολόγιο εργασιών προκειμένου οι όποιες εργασίες γίνουν, να έχουν χαμηλότερο κόστος. Για τα κίτρινα σπίτια ο πρόεδρος του συλλόγου σεισμοπλήκτων αναφέρει πως εάν δεν φτιαχτούν θα είναι πάντα χαρακτηρισμένα ως κίτρινα, με συνέπεια κάποιος να μην μπορεί να τα ενοικιάσει.

ekriti.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ