Κουτσούμπας από Ηράκλειο: «Γιατί κλαψουρίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι;»

κουτσούμπας-από-ηράκλειο-γιατί-κλαψ-1454865

Στο Ηράκλειο βρέθηκε το Σάββατο ο ΓΓ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, στο πλαίσιο της περιοδείας του στο νησί, όπου και μίλησε σε ανοικτή εκδήλωση στο Κηποθέατρο «Νίκος Καζαντζάκης» παρουσία πλήθους κόσμου.

Μεταξύ άλλων, στην ομιλία του, ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην τραγική κατάσταση που επικρατεί στον τουρισμό με την σοβαρή έλλειψη εργατικού δυναμικού, ρωτώντας μάλιστα «Γιατί γκρινιάζουν οι ξενοδόχοι με 50.000 κενές θέσεις εργασίας;»

Διαβάστε αποσπάσματα από την ομιλία του:

«Φίλοι και φίλες

Συντρόφισσες και σύντροφοι

Το κάλεσμα αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ φτάνει σήμερα και δω στο Ηράκλειο της Κρήτης.

Αποστολέας τα στελέχη και τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που δίνουν τη μάχη παντού. Σε κάθε χώρο δουλειάς, μόρφωσης, σε κάθε πόλη και χωριό, για να ενισχυθεί η εργατική λαϊκή πάλη, να πολλαπλασιαστούν οι εστίες αντίστασης, να μπουν στο επίκεντρο οι λαϊκές ανάγκες.

Παραλήπτης κάθε εργάτης, βιοπαλαιστής αγρότης και αυτοαπασχολούμενος επαγγελματίας, κάθε νέος-νέα, κάθε γυναίκα, που ανησυχεί και ταυτόχρονα αγανακτεί… Που δε συμβιβάζεται με τη μιζέρια, αναζητά αν υπάρχει και πού βρίσκεται η διέξοδος για το λαό.

Σε όλους αυτούς, σε όλους εσάς, λέμε καθαρά: Ναι, υπάρχει διέξοδος για το λαό.

Κι αυτή δε βρίσκεται στο δρόμο που μας έφερε ως εδώ, στον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης, δρόμο μόνιμα ανοιχτό για τα κέρδη μιας χούφτας ομίλων, αλλά πάντα κλειστό για τις ανάγκες της εργατικής τάξης, του λαού.

Δε βρίσκεται στο δρόμο του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών του, της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, εκεί που ανταλλάσουν την αντιλαϊκή σκυτάλη τα κόμματα και οι κυβερνήσεις τους… Πότε ένας, πότε περισσότεροι, ανάλογα με το πόσοι κάθε φορά χρειάζονται, για να βγει πέρα η αντιλαϊκή κούρσα.

Η διέξοδος για το λαό, βρίσκεται στο δικό του δρόμο. Εκεί όπου θα συναντιούνται οι εργάτες με τους ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων…

Εκεί που θα ενισχύουν τη δική τους κοινωνική συμμαχία και θα παλεύουν, όχι μόνο να πάρουν ανάσες ανακούφισης, να σταθούν όρθιοι, αλλά θα προσπαθούν να βγάλουν από τη μέση τα εμπόδια, και θα στεριώνουν την απόφασή τους να τραβήξουν μπροστά για τις δικές τους ανάγκες.

Εκεί, το ΚΚΕ διαθέτει όλες του τις δυνάμεις. Καταθέτει το δικό του σχέδιο, τη δική του πολιτική πρόταση διεξόδου που αφορά ακριβώς το πως θα ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες.

Δηλαδή, όλα αυτά που, ενώ υπάρχει η δυνατότητα να τα απολαμβάνει ο λαός σήμερα, στον 21ο αιώνα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης, τού τα στερούν! Γυρίζοντας μας πίσω, πριν δύο αιώνες, στην εποχή της 1ης!

Κι από εδώ, στο Ηράκλειο της Κρήτης, θέτουμε το κρίσιμο ερώτημα:

Ποιο κόμμα, απ’ αυτά που διεκδικούν την κυβερνητική εξουσία ή μερίδιο απ’ αυτή, όπως είναι η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, έχει τέτοιο σχέδιο; Σχέδιο δηλαδή, που να απαντά έστω στο ελάχιστο σ’ αυτά που θα ήθελε να έχει ο εργαζόμενος για να ζει καλά, αυτός και τα παιδιά του.

Δηλαδή, να έχει:

• μια δουλειά που να μπορεί να του εξασφαλίζει καλό μισθό, ασφάλιση, μια καλή σύνταξη,

• να έχει δωρεάν καλές υπηρεσίες υγείας,

• παιδεία για τα παιδιά του που δεν θα την ακριβοπληρώνει,

• αθλητισμό, πολιτισμό, ζωή σε ένα ανθρώπινο περιβάλλον και

• χωρίς την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα που προκαλεί πλέον η απειλή μιας πολεμικής σύγκρουσης.

Δίνουμε όμως την ίδια απάντηση που δίνετε κι εσείς:

Κανένα από τα αστικά κόμματα που έχουν κυβερνήσει μέχρι σήμερα, δεν έχει τέτοιο σχέδιο. Ούτε στα λόγια υπονοεί, πως έστω κάποια στιγμή, κάτι μπορεί να αλλάξει προς το ριζικά καλύτερο για τη ζωή του λαού. Όλη η συζήτηση αφορά απλά κάποιες μικροβελτιώσεις, πολλές από τις οποίες είναι προεκλογικού χαρακτήρα. Κι αυτές, αν και όποτε το επιτρέψουν οι «αντοχές της οικονομίας»!

Μόνο που αυτή η οικονομία, αντέχει και παρά αντέχει, όταν πρόκειται να μπουκώσει με ζεστό χρήμα, με επιδοτήσεις τις μεγάλες επιχειρήσεις. Όταν πρόκειται να εξασφαλίσει επιπλέον φοροαπαλλαγές και νέα προνόμια στο κεφάλαιο. Όταν όμως, πρόκειται για την ανακούφιση των εργαζομένων, του λαού, υψώνεται πάντα ένας τοίχος: Μια η κρίση, μια η ανάπτυξη που έρχεται και δεν πρέπει να γυρίσει πίσω, μια η δημοσιονομική προσαρμογή, μια το δημόσιο χρέος… Και τώρα οι συνέπειες του πολέμου. Και πάντα προέχει η υπεράσπιση της καπιταλιστικής κερδοφορίας των λίγων!

Μόνο το ΚΚΕ έχει σχέδιο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, σχέδιο επεξεργασμένο, επιστημονικό, που πατάει στις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας, αξιοποιεί το εργατικό επιστημονικό δυναμικό της και δίνει την απάντηση στο κρίσιμο ζήτημα:

Ναι, ο λαός αυτού του τόπου, μπορεί να ζήσει όπως του αξίζει, όπως ορίζει η εξέλιξη της επιστήμης και της τεχνολογίας, με τον ίδιο να κάνει κουμάντο στην κοινωνία και την οικονομία.

Ελάτε λοιπόν, να βαδίσουμε μαζί αυτό το δρόμο, να βρεθούμε πλάι-πλάι στο σωματείο, το σύλλογο, το μαζικό φορέα, στις εκλογές με τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ παντού!

Ακόμα και αν δεν συμφωνούμε σε όλα, συμφωνούμε όμως ότι πρέπει να δυναμώσει η συλλογική οργάνωση, ο αγώνας, η συσπείρωση δυνάμεων, ο συντονισμός της πάλης, για όλα τα καυτά κι επείγοντα προβλήματα. Να δυναμώσουμε τη συζήτηση και ταυτόχρονα την πάλη για τη διέξοδο, την προοπτική, δίνοντας ελπίδα στο λαό.

“Ότι γράφει δεν ξεγράφει”, λέει καμιά φορά ο λαός μας. Και αυτό ισχύει απόλυτα για το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, όποιος κι αν αναλάβει να το τρέξει μόνος του ή με την βοήθεια άλλων. Και στην οικονομία, οι εξελίξεις γράφονται ήδη με μελανά χρώματα για το λαό! Εξελίξεις που δείχνουν, πως ήδη, η ΕΕ και η Ευρωζώνη, βρίσκονται μπροστά σε νέα οικονομική κρίση, ενώ αυξάνει η πιθανότητα σοβαρής επιβράδυνσης συνολικά της διεθνούς οικονομίας.

Όταν λοιπόν οι εξελίξεις στην οικονομία γράφονται με μελανά χρώματα, ο καθένας καταλαβαίνει, ότι το αισιόδοξο κλίμα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η ελληνική κυβέρνηση, με την έξοδο από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας μέσα στο 2022, και τους ρυθμούς ανάπτυξης, δεν προκύπτει από πουθενά!

Βέβαια η κυβέρνηση για να καθυστερήσει τις όποιες δυσοίωνες εξελίξεις στην οικονομία, ποντάρει, όπως έκαναν άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις, στον κλάδο του τουρισμού. Και τι δεν έχουμε ακούσει όλα αυτά τα χρόνια για την ατμομηχανή της ελληνικής οικονομίας, για τη βαριά βιομηχανία της χώρας, τον τουρισμό. Τελευταία μάλιστα, αρέσκονται να μιλούν για τουριστικό θαύμα. Τώρα, το ποιους αφορά αυτό το θαύμα, μπορούν να το πουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι του κλάδου κι εδώ στην Κρήτη, η οποία κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις στον τομέα του τουρισμού.

Αλήθεια, μπορούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι να μιλούν για θαύμα, επειδή όπως δείχνουν φέτος οι προβλέψεις για αφίξεις, θα ξεπεράσουν το 2019 και τα έσοδα από τον τουρισμό θα απογειωθούν; Μόνο που, από το 2019 ως σήμερα, οι εργαζόμενοι και στον τουρισμό, πλήρωναν τα σπασμένα της πανδημίας και της κρίσης.

Οι μόνοι που δικαιούνται να μιλούν για “θαύμα” είναι οι μεγαλοξενοδόχοι που μπορεί τώρα να κλαψουρίζουν για την αύξηση του κόστους λόγω της ακρίβειας, όμως ξέρουν, πως η κυβέρνηση δεν θα τους αφήσει έτσι. Όλο και κάποιο πακέτο στήριξης θα τους δώσει. Αυτοί που μπορεί να κλαψουρίζουν, είναι οι ίδιοι, που πριν την πανδημία είχαν τεράστιους τζίρους που ξεπέρασαν τα 3 δις. Είναι οι ίδιοι που μέσα στην πανδημία, δεν έμειναν άπραγοι.

Έφτιαξαν τετράστερα και πεντάστερα ξενοδοχεία. Είναι οι ίδιοι, μεγαλοξενοδόχοι, που μέσα στο 2021 προχώρησαν σε εργασίες ανακαίνισης και συντήρησης των μονάδων τους, δαπανώντας εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Είναι οι ίδιοι μεγαλοεπιχειρηματίες του τουρισμού που κάλυψαν τις ανάγκες τους με μεγάλα κρατικά πακέτα στήριξης.

Μπορούν όμως οι εργαζόμενοι να μιλούν για τουριστικό θαύμα;

Όταν φέτος η εντατικοποίηση της δουλειάς τσακίζει κόκαλα;

Αφού τα ξενοδοχεία, φαίνεται ότι θα δουλέψουν το πολύ με το 60-70% του προσωπικού, την ώρα που οι πληρότητες είναι στο 100%, ειδικά τον Ιούλη-Αύγουστο;

Όταν επικρατούν ατομικές συμφωνίες που υπονομεύουν την κλαδική, αλλά και τις τοπικές Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας;

Όταν δουλεύει μόνο το 70% των εποχικών εργαζομένων του 2019, κι αυτοί με εξαντλητικούς ρυθμούς δουλειάς, χωρίς ρεπό και μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, με καταστρατήγηση των όρων της Κλαδικής Σύμβασης Εργασίας;

Μέχρι και ρήτρα μη – αποδέσμευσης ως και 3000 ευρώ εφάρμοσε μεγαλοξενοδόχος, εδώ στην Κρήτη.

Και μετά αναρωτιούνται, γιατί υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού!!! Κι έχουν το θράσος να στοχοποιούν και τα νέα παιδιά γιατί δεν πάνε να δουλέψουν…

Πού να δουλέψουν στις γαλέρες του τουρισμού για μόλις μερικούς μήνες και μάλιστα σ’ αυτές τις συνθήκες που η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις θα εξανεμίσουν το όποιο εισόδημά τους;

Οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικρές οικογενειακές επιχειρήσεις στον Τουρισμό, όχι μόνο δεν είδαν ποτέ τα “κοινά οφέλη’ από τα εκατομμύρια των τουριστών και τα δισεκατομμύρια των εισπράξεων του κλάδου, αλλά πληρώνουν πανάκριβα και τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το “τουριστικό θαύμα” που διαμορφώθηκε στις γαλέρες των μεγάλων ξενοδοχειακών μονάδων.

Οι μόνοι κερδισμένοι είναι οι tour operators, οι αεροπορικές εταιρείες, οι ξενοδοχειακοί όμιλοι.

Όμως αυτό που έχει την αξία του, είναι να δει κανείς, ότι στον κλάδο του Τουρισμού φανερώνονται όλες οι μεγάλες αντιθέσεις του καπιταλιστικού συστήματος που σαπίζει. Που από τη μια, εξασφαλίζει τεράστια πλούτη στους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη όλο και μεγαλύτερη εκμετάλλευση για τους εργαζόμενους. Ενώ, στερεί από τη μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας, τη δυνατότητα να απολαμβάνει έστω και λίγες ημέρες διακοπών.

Όμως ο τουρισμός, η αναψυχή είναι ανθρώπινη ανάγκη, καθολικό λαϊκό δικαίωμα, που έχει άμεση σχέση με την αναπλήρωση της εργατικής δύναμης, και όχι εμπόρευμα.

Γι’ αυτό και το ΚΚΕ αντιμετωπίζει τον τουρισμό και την αναψυχή, ως αναπόσπαστο στοιχείο ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, της σοσιαλιστικής οικονομίας, στην οποία οι πλουτοπαραγωγικές πηγές θα είναι πραγματική λαϊκή περιουσία. Σ’ αυτές τις συνθήκες, η αναψυχή και η ξεκούραση, θα αποτελούν κατοχυρωμένο δικαίωμα της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων και όχι ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα. Θα απολαμβάνουν τις ομορφιές της χώρας μας, όπως η Κρήτη, που είναι γεμάτη ομορφιές. Αλλά και όλης της χώρας με σύγχρονες υποδομές, που τώρα αδυνατούν σε ένα μεγάλο ποσοστό, κυρίως για οικονομικούς λόγους. Ο τουρισμός θα γίνει δικαίωμα και γέφυρα πραγματικής φιλίας, γνωριμίας και συνεργασίας των λαών.

Φίλες και φίλοι

Ότι γράφει δεν ξεγράφει. Και στο πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης, έχει ήδη γραφτεί, πως θα στηριχθούν οι μεγάλοι όμιλοι, ιδιαίτερα της “Πράσινης Ανάπτυξης”. Μέσα και από το Ταμείο Ανάκαμψης, αυτό το νέο υπερμνημόνιο που όλα τα κόμματα έχουν στηρίξει.

Η μόνη διαφορά τους είναι πού, σε ποιους ομίλους θα καταλήξουν αυτά τα κονδύλια, που θα πληρώσουν ξανά οι εργαζόμενοι, ο λαός.

Κι αυτή η “πράσινη μετάβαση”, αυτός ο κοινός αστικός στόχος που μοιράζονται η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ αλλά και οι άλλοι, θα δώσει τη δυνατότητα στο κεφάλαιο να επενδύσει τα κεφάλαιά του, προσδοκώντας μεγάλα κέρδη.

Και μη μας πουν πάλι, για την προστασία του περιβάλλοντος, αυτοί που χρόνια το θυσιάζουν στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους. Γιατί, και τα μικρά παιδιά μπορούν να καταλάβουν, πως η καπιταλιστική ανάπτυξη, ακόμα και αν βαφτίζεται “πράσινη”, ουδεμία σχέση έχει με την προστασία του περιβάλλοντος.

Εκτός αν η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ, προστασία του περιβάλλοντος εννοούν τη συστηματική απαξίωση και κατεδάφιση ακόμα και των ελάχιστων μέτρων περιβαλλοντικής προστασίας, τη μετατροπή του περιβάλλοντος σε εμπόρευμα, το να παραδίδονται τα δάση, τα βουνά μας, οι θάλασσες, τα ποτάμια και οι λίμνες, σε επιχειρηματικούς ομίλους. Όπως συμβαίνει, για παράδειγμα, και δω στην Κρήτη, όπου πανέμορφες περιοχές έχουν παραδοθεί στο τουριστικό κεφάλαιο.

Εκτός αν εννοούν προστασία του περιβάλλοντος, τη μετατροπή κάθε βουνού σε εργοτάξιο για να μπουν ΑΠΕ, όπως συμβαίνει με τις ανεμογεννήτριες σε βουνά της Κρήτης. Αυτή την πράσινη μετάβαση ήδη την πληρώνει ο λαός με την ακρίβεια στην ενέργεια, η οποία δεν πρόκειται να ανακοπεί με τα σχέδιά τους. Σχέδια, που από κοινού προωθούν και προβάλλουν, η κυβέρνηση της ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΠΑΣΟΚ. Όπως, το να γίνει η Κρήτη ενεργειακός κόμβος, λόγω της ηλεκτρικής διασύνδεσής της με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Αν θέλουν να μάθουν οι λαϊκές οικογένειες της Κρήτης, τι σημαίνει “ενεργειακός κόμβος” ας ρωτήσουν τις λαϊκές οικογένειες στη Βόρεια Ελλάδα που χρόνια τώρα αυτά τους λένε. Αγωγοί φυσικού αερίου πάνε κι έρχονται στη Βόρεια Ελλάδα. Όμιλοι θησαυρίζουν, αλλά οι λαϊκές οικογένειες εξακολουθούν να βυθίζονται στην ενεργειακή φτώχεια.

Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την ακρίβεια στην ενέργεια, μπορούν να δώσουν ανάσα στα λαϊκά νοικοκυριά κι εδώ στην Κρήτη που αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς, που βρίσκονται καθημερινά με την απειλή διακοπής του ρεύματος. Μπορούν να δώσουν ανάσα στους αυτοαπασχολούμενους εμπόρους και επαγγελματίες που συσσωρεύουν χρέη πάνω στα χρέη αλλά και στους βιοπαλαιστές αγρότες.

Και όταν μιλάμε για τους αγρότες μιλάμε πλέον για την επιβίωσή τους, αφού η εκτίναξη του κόστους παραγωγής, ήδη έχει ως συνέπεια τη μείωση του ζωικού κεφαλαίου κατά 25% τον τελευταίο χρόνο, αφού οι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται να σφάζουν, παραγωγικά σε γάλα ζώα, προκειμένου να επιβιώσουν οικονομικά, λόγω κόστους των ζωοτροφών. Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις αγροτικές καλλιέργειες, όπου πολλά στρέμματα κινδυνεύουν να μείνουν ακαλλιέργητα, λόγω έλλειψης εργατικών χεριών και μεγάλου κόστους παραγωγής.

Στηρίζουμε τα αιτήματα τους, που πλέον η ικανοποίησή τους είναι ζήτημα επιβίωσης.

Ζήτημα αξιοπρεπούς διαβίωσης είναι και να στηριχτούν οι σεισμόπληκτοι στο Αρκαλοχώρι. Για τους οποίους, μήνες μετά τον σεισμό, τα προβλήματα παραμένουν και επιδεινώνονται. Οι μεγάλες ζημιές στα σπίτια και τις υποδομές δεν έχουν ακόμα αποκατασταθεί, οικογένειες εξακολουθούν να μένουν στα κοντέινερ που κι αυτά δεν επαρκούν, και όλοι αγωνιούν πως θα ορθοποδήσουν.

Για άλλη μια φορά θα το ξαναπούμε: πως αυτό που επείγει, είναι οι αποζημιώσεις και η αποκατάσταση των ζημιών για να μην τους βρει κι άλλος χειμώνας στα κοντέινερ.

Είπαμε: Ότι γράφει δεν ξεγράφει. Και στο πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης έχει ήδη γραφτεί με μεγάλα γράμματα η εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, σχέδια τα οποία όλοι χωρίς καμιά εξαίρεση υπηρέτησαν και υπηρετούν.

Και η κατάληψη των ελληνικών τάνκερ από ιρανικές ένοπλες δυνάμεις που, όπως φαίνεται, είναι αντίποινα γιατί οι ελληνικές αρχές είχαν κατασχέσει πριν λίγο καιρό δικό τους φορτίο πετρελαίου, σύμφωνα με τις οδηγίες των ΗΠΑ, αποδεικνύει στην πράξη τους κινδύνους της εμπλοκής στα σχέδια των ΗΠΑ.

Και αναφερόμαστε: Και στην κυβέρνηση της ΝΔ που έδωσε μαθήματα προσήλωσης στα σχέδια των ΗΠΑ με το ταξίδι του Μητσοτάκη, αναφερόμαστε και για τον ΣΥΡΙΖΑ επίσης, και για το ΠΑΣΟΚ. Γιατί μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ψήφισε τελικά την ελληνοαμερικάνικη συμφωνία στη βουλή, αλλά η δική του κυβέρνηση την προετοίμασε. Κι αν κάνει τον διαφωνούνται τώρα που είναι στην αντιπολίτευση, δεν το κάνει γιατί βλέπει τους πραγματικούς κινδύνους από τη μετατροπή της χώρας μας σε ΑμερικανοΝΑΤΟϊκό στρατόπεδο, αλλά γιατί δεν είδε περισσότερα ανταλλάγματα για την ελληνική άρχουσα τάξη.

Όπως και τώρα, που συνεχώς κλιμακώνεται η συμμετοχή και εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο στην Ουκρανία, ούτε τις βάσεις-ορμητήριο βλέπει, ούτε την αποστολή Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ούτε τη νέα αποστολή πολεμικού υλικού στην Ουκρανία που στερεί από τη χώρα κρίσιμα μέσα για την άμυνά της και ήδη έχει προκαλέσει και την οργή, την αντίδραση της Ρωσίας.

Βέβαια την αντίδραση της Ρωσίας έχει προκαλέσει συνολικά η εμπλοκή των ελληνικών υποδομών, δηλαδή των βάσεων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ στον πόλεμο της Ουκρανίας. Και τέτοιες υποδομές είναι και η βάση της Σούδας, αλλά και η νέα “Σούδα του βορρά” το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, απ’ όπου γιγαντιαίες στρατιωτικές δυνάμεις προωθούνται στα σύνορα με τη Ρωσία.

Μάλιστα το δημοσίευμα που αναφέρει ότι η Ρωσία έκανε εικονική προσβολή της βάσης της Σούδας, η οποία έχει αυξημένη δραστηριότητα στον πόλεμο της Ουκρανίας, επιβεβαιώνει πόσο επικίνδυνη είναι η εμπλοκή της χώρας μας σε αυτό τον πόλεμο μέσω των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών βάσεων.

Αυτή είναι η “ασφάλεια’ που παρέχει στο λαό της Κρήτης, συνολικά στον ελληνικό λαό, η προσήλωση στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Που τώρα, με τη νέα συμφωνία, σημαίνει επέκταση της βάσης της Σούδας, νέες βάσεις και υποδομές για τα πολεμικά σχέδια των Αμερικάνων.

Την ίδια “ασφάλεια” που νιώθει ο λαός της Κρήτης, νιώθει τώρα και ο λαός της Αλεξανδρούπολης, που, όπως και δω, έτσι και κει, κάνουν ότι μπορούν τα διάφορα επιτελεία για να τον πείσουν για τα δήθεν οφέλη που θα αποκομίσει η τοπική κοινωνία!!! Προς το παρόν το μόνο που βλέπουμε είναι η ασυδοσία των Αμερικανών ναυτών, αυτή που εσείς ζείτε χρόνια.

Αλλά να μην είμαστε άδικοι, βλέπει και την τουρκική επιθετικότητα να κλιμακώνεται, απόδειξη πως οι αμερικανοΝΑΤΟϊκές υποδομές, οι βάσεις, όχι μόνο δεν αποτελούν “ασπίδα προστασίας” για τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά αντίθετα αποτελούν μαγνήτη επιθέσεων. Μέχρι την Αλεξανδρούπολη έφτασαν τα τουρκικά μαχητικά!! Λίγες μόλις μέρες μετά την ψήφιση της συμφωνίας με τις ΗΠΑ και το ταξίδι του Μητσοτάκη. Τέτοια είναι η στήριξη των ιμπεριαλιστών συμμάχων στην Ελλάδα, που οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ βαφτίζουν “διαφωνίες’ τις προκλητικές αξιώσεις της Τουρκίας ενώ η ΕΕ δίνει συμβουλές για “καλή συνεργασία”!!!

Λογικό. Πώς αλλιώς, χωρίς “καλή συνεργασία” θα προχωρήσουν οι επικίνδυνοι συμβιβασμοί για συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο με τις ευλογίες όλων τους;

Μόνο που αυτές οι επικίνδυνες εξελίξεις, δεν κλείνουν τα μέτωπα αλλά ανοίγουν μεγαλύτερα και πιο επικίνδυνα για το λαό μας.

Στο κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, πέρα από κάποιες υποσημειώσεις – αναγκαίες διαφορές ανάμεσά τους για να παίζεται το παιγνίδι του συστήματος- ότι «γράφει δεν ξεγράφει». Και η αλήθεια είναι, πως γράφει με μεγάλα γράμματα, το πώς, σε ποιες συνθήκες και με τις λιγότερες δυσκολίες, θα υλοποιηθούν οι κοινοί για τα αστικά κόμματα, στρατηγικοί στόχοι του κεφαλαίου. Μόνο που αυτούς τους στόχους πληρώνει και θα συνεχίζει να πληρώνει ο λαός με την ακρίβεια, τη φτώχεια και την ανασφάλεια. Κι όταν υπάρχουν δυσκολίες για το αστικό πολιτικό σύστημα, δεν φτάνει ένας, μπορεί να χρειαστεί και δεύτερος κυβερνητικός συνέταιρος για να βγει η δουλειά. Το έργο το έχουμε ξαναδεί και θα το ξαναδούμε.

Σε όσους περιμένουν ακριβώς αυτό, δηλαδή, να δουν το κόμμα τους ξανά στην κυβερνητική καρέκλα, όπως πιθανά συμβαίνει με τους λαϊκούς ανθρώπους που στήριξαν το ΠΑΣΟΚ και το ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, τους λέμε:

Μη σάς ξεγελάνε τα φτιασιδώματα! Αυτό που εμφανίζεται σαν “νέο”, είναι μέρος του παλιού και σάπιου πολιτικού συστήματος. Και αν φαίνεται ότι έχει αλλάξει, παγίδα είναι για να εγκλωβίσει το λαό. Τώρα όμως, δεν είμαστε ούτε στο 2012, ούτε στο 2015. Είμαστε 10 χρόνια μετά και τα είδαμε όλα. Πώς, με ποια παλιά και νέα κόμματα στήνονται οι παγίδες στο λαό!

Χώρια που ορισμένοι από αυτούς του κυρίους, δεν είναι καθόλου νέοι. Έχουν μαζέψει μπόλικη αντιλαϊκή προϋπηρεσία και ως κυβέρνηση και ως αντιπολίτευση, υπηρετώντας τους στόχους του κεφαλαίου. Και τα χέρια τους δεν είναι λυμένα, όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι δεμένα με τις δεσμεύσεις του Ταμείου Ανάκαμψης, της δήθεν πράσινης μετάβασης, των σχεδιασμών του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ. Ας αφήσουν λοιπόν αυτά που ξέρουν. Όπως τα ξέρει και το ΠΑΣΟΚ, ο “παλιός” κι ας προσπαθεί να εμφανιστεί ως ο “νέος” της σοσιαλδημοκρατίας στην Ελλάδα.

Τώρα αυτό που αξίζει να δούμε είναι, τι δρόμους μπορεί να ανοίξει η αγωνιστική συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ. Και οι φοιτητικές εκλογές ήταν ένα ελπιδοφόρο μήνυμα που σκόρπισε χαμόγελα όχι μόνο στα μέλη και τους φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που έδωσαν και δίνουν μια μεγάλη μάχη μέσα στα αμφιθέατρα, αλλά και σε όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους, που αναθάρρησαν όταν άκουσαν ξανά το σύνθημα “Πανσπουδαστική 1η δύναμη”.

Εδώ λοιπόν, υπάρχει η ελπίδα. Στη συμπόρευση με το ΚΚΕ μέσα στους αγώνες, στο κίνημα, στις εκλογές, στις βουλευτικές, στις δημοτικές και περιφερειακές.

Εμείς δε διαχωρίζουμε καμιά μάχη. Σήμερα δίνουμε τη μάχη μέσα στο κίνημα, να δυναμώσουν οι αγώνες για όλα τα επείγοντα ζητήματα, για το μισθό, τη συλλογική σύμβαση, την επιβίωση. Προσπαθούμε, αυτοί οι αγώνες να βάζουν στο στόχαστρο τις κυβερνήσεις, το σύστημα και την εξουσία του. Επιδιώκουμε να ανοίξουμε το δρόμο για το δικό μας πρόγραμμα εργατικής- λαϊκής διακυβέρνησης, στην οποία και μόνο θα συμμετέχει το ΚΚΕ. Γιατί αυτό είναι το πρόγραμμα που θα γράφει και δεν θα ξεγράφει τις σύγχρονες ανάγκες του λαού.

Ελάτε λοιπόν να βαδίσουμε μαζί αυτό το δρόμο.

Γιατί τελικά μόνο ο λαός μπορεί να σώσει το λαό, στο δρόμο της ανατροπής με το ΚΚΕ.»

 

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook