Κρήτη | Κομπίνες με τις κοινοτικές επιδοτήσεις – Πού καταλήγουν τα χρήματα

κρήτη-κομπίνες-με-τις-κοινοτικές-επιδ-1343151

Χιλιάδες στρέμματα που έκοψαν το 2015 από τους λεγόμενους «250αρηδες μικροπαραγωγούς» βρίσκονται στη διάθεση επιτήδειων για να τα δηλώσουν ως «δικά τους», ώστε να λάβουν τις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις

Χιλιάδες στρέμματα γεωργικής γης στην Κρήτη – όπως και στην Ελλάδα εν γένει – παραμένουν εκτός ενεργοποίησης δικαιωμάτων, με την αρχή αυτής της υπόθεσης να γίνεται από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων τη χρονιά του 2015 με συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., η οποία κατηγορούσε την προηγούμενη κυβέρνηση για τη «διαπραγμάτευση της ΚΑΠ». Πρόκειται, μάλιστα, για γη που μπορεί όποιος θέλει και διαθέτει «δικούς του ανθρώπους» μέσα σε φορείς ενεργοποίησης να την εντοπίσει στις αεροφωτογραφίες και να τη δηλώσει σαν «δική του».

Υπενθυμίζεται ότι όλα αυτά τα στρέμματα έπαψαν να δηλώνονται, με υπουργική απόφαση του 2015, σύμφωνα με την οποία ο παραγωγός που έχει πέσει κάτω από τα 250 ευρώ άμεσων ενισχύσεων χάνει το δικαίωμα της ενεργοποίησης και συνεπώς βγαίνει εκτός επιδοτήσεων. Το ίδιο ίσχυε και ισχύει, μάλιστα, και για τις περιουσίες εκείνες που είναι κάτω από τα τέσσερα στρέμματα γης.

Η «ΝΚ» δημοσιεύει καταγγελία από αναγνώστη ανήκει στην κατηγορία των «διακοσοπενηντάρηδων παραγωγών»:

«Πήρα τα χαρτιά μου, τα κτηματολόγια, τις φωτογραφίες κ.λπ. και πήγα στον ΟΠΕΚΕΠΕ στην οδό Ηρακλή, στον Μασταμπά. Έπεισα μια κυρία να μπει στο σύστημα και να δει τι συμβαίνει. Και βλέπει ότι το τεμάχιο το δικό μου, που έπαψα να επιδοτούμαι γι’ αυτό από το 2016 επειδή είχα πέσει κάτω από τα 250 ευρώ, είναι δηλωμένο σε ένα άλλο όνομα. Μάλιστα, φάνηκε ότι το ενεργοποιεί από τότε ένας γείτονας. Εγώ της είπα… “αφού το διαπιστώνουμε τώρα και είναι δεδομένο ότι έχει συμβεί αυτό, μπορείτε να μπείτε μέσα, να το ακυρώσετε και να βάλετε μια φραγή για τον γείτονα που το δηλώνει χωρίς να είναι δικό του;”. Και η απάντησή της ήταν: “Δεν μπορώ να το κάνω αυτό γιατί αυτό συμβαίνει όταν γίνονται οι ενεργοποιήσεις από ιδιωτικά γραφεία που τις κάνουν. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν οριστικοποιηθεί το Κτηματολόγιο. Εμείς προς το παρόν δεν έχουμε διασταύρωση με το Κτηματολόγιο. Απλώς εμείς δεχόμαστε σαν ΟΠΕΚΕΠΕ αυτά που ενεργοποιούν τα γραφεία».

Πού πάνε τα χρήματα;

Η Ε.Ε. καταβάλλει κανονικά τα ποσά των επιδοτήσεων κάτω των 250 ευρώ στους αγρότες. Το ερώτημα είναι, από το 2015 μέχρι και σήμερα, πού πάνε τα κομμένα αυτά χρήματα;

Ας δούμε όμως τι ανέφερε η τότε κυβέρνηση κατά την εκκαθάριση των ενισχύσεων τον Δεκέμβριο του 2015: «Δεν καταβάλλονται άμεσες ενισχύσεις κάτω των 250 ευρώ ετησίως ανά εκμετάλλευση, για λόγους που έχουν σχέση με το κόστος λειτουργίας των εκμεταλλεύσεων και το δημοσιονομικό κόστος για τους ελέγχους και τις πληρωμές».

Σύμφωνα με τον οδηγό του ΟΠΕΚΕΠΕ για την ενιαία ενίσχυση 2015 και έως το 2020, αυτό αφορά συνολικά άμεσες ενισχύσεις και όχι μόνο βασική ενίσχυση.

Έτσι από τότε μένουν χωρίς ενίσχυση όσοι έχουν κάτω από 4 στρέμματα καλλιεργήσιμης γης. Επίσης οι παραγωγοί των μικρών νησιών του Αιγαίου εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση που κόβει τις επιδοτήσεις, σε όσους ελάμβαναν έως 250 ευρώ.

Τότε, μάλιστα, είχαν βρεθεί σε εκκρεμότητα 112.000 αγρότες! Όπως διευκρίνισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, «η πλειονότητα αυτών, περίπου 90.000 παραγωγοί, δικαιούνται ενίσχυση μικρότερη των 250 ευρώ και ο κοινοτικός κανονισμός δεν επιτρέπει την καταβολή της. Οι περισσότεροι δικαιούχοι στον έλεγχο με ΑΦΜ έβλεπαν την ένδειξη “Σύνολο αξίας άμεσων ενισχύσεων

Διευκρινίζεται πως, αν η βασική ενίσχυση ενός παραγωγού είναι κάτω από τα 250 ευρώ και με το “πρασίνισμα” τα ξεπερνούσε, τότε δεν έχανε την επιδότησή του. Όμως, από τις περικοπές που γίνονται κάθε χρόνο, οι παραγωγοί λαμβάνουν ολοένα και μικρότερες επιδοτήσεις. Έτσι, από τη χρονιά εκείνη, κάθε χρόνο βγαίνουν εκτός επιδοτήσεων ολοένα και περισσότεροι μικροπαραγωγοί στη χώρα μας. Θα αλλάξει τώρα η σημερινή κυβέρνηση αυτόν τον όρο, κατά τη νέα προγραμματική περίοδο; Θα δείξει, ως του χρόνου…

Να υπενθυμίσουμε εξάλλου ότι, βάσει κοινοτικού κανονισμού, υπάρχει το λεγόμενο Εθνικό Απόθεμα. Δηλαδή, σαν να λέμε “ο κουμπαράς της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Σε αυτόν, λοιπόν, κάθε χρόνο, καταλήγουν τα “κομμένα” ποσά. Και η εκάστοτε κυβέρνηση, τηρώντας (βάσει κανονισμού) κάποιες προτεραιότητες, τα μοιράζει κάθε χρόνο στους “νέους δικαιούχους”.

Εδώ λοιπόν, δημιουργούνται πολλά ερωτηματικά για τα αδήλωτα τεμάχια, τα οποία βεβαίως μπορεί να βρίσκονται κανονικά δηλωμένα στα στοιχεία του πραγματικού ιδιοκτήτη, όχι όμως και στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Επιδοτήσεων.

Παρέμβαση βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ – Για το «μπάχαλο» της ενεργοποίησης

Στο μεταξύ, σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για τα σοβαρά προβλήματα που παρουσιάζονται φέτος στη λειτουργία της πλατφόρμας για τις δηλώσεις ΟΣΔΕ προχώρησαν 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτικής Συμμαχίας, καταθέτοντας ως αναφορά προς τους υπουργούς Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων την επιστολή 283 πιστοποιημένων Κέντρων Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) ΟΣΔΕ.

Στη σχετική επιστολή, μέρος της οποίας δημοσίευσε και η “Νέα Κρήτη” χθες, επισημαίνεται η αδυναμία να υποβληθούν οι δηλώσεις των δικαιούχων στην εφαρμογή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης για το έτος 2022 που διατίθεται στη διεύθυνση eae.opekepe.gov.gr, καθώς η εφαρμογή δεν ανταποκρίνεται ούτε στοιχειωδώς στις απαιτήσεις ενός πληροφοριακού συστήματος συλλογής και επεξεργασίας των δηλώσεων των παραγωγών.

Για τους λόγους αυτούς, τα ΚΥΔ καλούν τους αρμόδιους υπουργούς να παρέμβουν άμεσα και να δώσουν ουσιαστική λύση εδώ και τώρα, παρέχοντας μια κανονική και λειτουργική εφαρμογή Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, ενώ παράλληλα ζητούν να αναλάβει ο ΟΠΕΚΕΠΕ ουσιαστικό ρόλο στην εξέλιξη της διαδικασίας, δηλαδή του κεντρικού συντονιστή του έργου.

Όπως τονίζει ο κ. Βαρδάκης, «διακυβεύονται 2,5 δισ. ευρώ για πάνω από 650.000 παραγωγούς, τα πιστοποιημένα ΚΥΔ βρίσκονται μπροστά σε οικονομική καταστροφή και η κυβέρνηση μάς λέει ότι όλα βαίνουν καλώς. Έχουν αντιληφθεί τη σοβαρότητα της κατάστασης; Η διαδικασία κινδυνεύει να τιναχτεί στον αέρα. Να δοθεί λύση τώρα, όσο ακόμα μπορεί να επιλυθεί το ζήτημα».

Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές ζητούν από τους αρμόδιους υπουργούς, να εξετάσουν την επιστολή και να τους ενημερώσουν σχετικά με τις άμεσες ενέργειες στις οποίες θα προβούν για το ζήτημα.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook