Κρήτη | Κλάδεμα τώρα σε αμπέλια και ελιές – Τι πρέπει να προσέξουν οι καλλιεργητές

κρήτη-κλάδεμα-τώρα-σε-αμπέλια-και-ελιέ-1384517

«Αμπέλια και ελιές κλάδεμα τώρα», λέει ο γεωπόνος και γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος Γιάννης Σμυρνάκης, αλλά ξεκαθαρίζει ότι σε ορεινές περιοχές θα ήταν πιο καλά αν οι καλλιεργητές περίμεναν να ξεκινήσουν τα κλαδέματα γύρω στα μέσα Μαρτίου.

«Σε πεδινές και ημιορεινές περιοχές, πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού οι πιθανότητες για έναν παγετό που θα κατέστρεφε την καλλιέργειά μας σε τέτοιες περιοχές στο νησί μας απομακρύνονται την εποχή αυτή», επισήμανε ο κ. Σμυρνάκης, που μίλησε αναλυτικά στη «Νέα Κρήτη» για την ενημέρωση των καλλιεργητών.

«Τώρα είναι η εποχή του κλαδέματος. Σε περιοχές που δε φοβόμαστε ότι θα έχουμε παγετό, καλό θα είναι να κλαδέψουν τόσο οι αμπελουργοί όσο και οι ελαιοπαραγωγοί μας», λέει χαρακτηριστικά ο γεωπόνος Γιάννης Σμυρνάκης.

«Αμέσως μετά το κλάδεμα, να κάνουν εφαρμογές με χαλκούχα σκευάσματα. Και στην ελιά και στα αμπέλι. Και καλό είναι να ξεκινήσουν σιγά-σιγά σε ημιορεινές και πεδινές περιοχές οι αγρότες στην Κρήτη. Γιατί βλέπουμε ότι έρχεται η ανοιξιάτικη περίοδος και ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες», είπε στην εφημερίδα μας ο κ. Σμυρνάκης.

Συγκεκριμένα, για τα αμπέλια ο γενικός γραμματέας του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ προτείνει για όλες τις ποικιλίες (δηλαδή επιτραπέζια, σταφιδάμπελα και κρασάμπελα) έναρξη του κλαδέματος στις πεδινές και ημιορεινές περιοχές από τώρα. Στις ορεινές περιοχές το κλάδεμα ας αρχίσει γύρω στα μέσα Μαρτίου.

«Στις ορεινές περιοχές, μπορούμε να ξεκινήσουμε από τώρα, κάνοντας όμως ένα απλό καθάρισμα. Και το κλάδεμα το βαρύ που γίνεται στα αμπέλια να γίνει μέσα Μαρτίου», είναι η εναλλακτική πρόταση του Γιάννη Σμυρνάκη.

«Πάντως, μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για την Κρήτη, όπου έχουμε μεταξύ των περιοχών της Κρήτης τεράστιες διακυμάνσεις. Για παράδειγμα, όπως μπορεί κανείς να καταλάβει, στο Οροπέδιο Λασιθίου καλό θα είναι να αποφεύγουμε αυτή την περίοδο τα κλαδέματα. Αλλά όπου δεν περιμένουμε παγετό, είναι η κατάλληλη περίοδος για τα κλαδέματά μας. Και αμέσως μετά, με τον χαλκό, θα καταπολεμήσουμε ό,τι βακτήρια και μύκητες υπάρχουν στις τομές του κλαδέματος, οπότε θα μειώσουμε πιθανούς κινδύνους και ασθένειες που θα μεταδοθούν στην πορεία της καλλιεργητικής περιόδου»…

Για τα ελαιόδεντρα, ο Γιάννης Σμυρνάκης τονίζει ότι «στις ελιές δε φοβόμαστε τόσο πολύ. Και τώρα να κλαδέψουμε, δεν έχουμε πρόβλημα. Ας κλαδέψουμε σιγά-σιγά από τώρα τις ελιές μας».

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο, αν μέσα στον Μάρτιο κάνει παγετό και είναι κλαδεμένα τα δέντρα, κάτι βέβαια που ισχύει και για τα αμπέλια, θα έχουμε αναπόφευκτα ζημιές. «Γνωρίζω πολλές περιοχές που ήδη έχουν ανθίσει οι ελιές. Αυτές είναι σε κίνδυνο στην περίπτωση παγετού», όπως εξηγεί ο ίδιος.

Και όταν βέβαια λέμε παγετό, εννοούμε το καιρικό φαινόμενο που προκαλείται με την πτώση της θερμοκρασίας του αέρα μέχρι ή και κάτω από το μηδέν. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία παγοκρυστάλλων πάνω στην επιφάνεια του εδάφους ή του φυτού. Ο παγετός δημιουργείται εξαιτίας διαφόρων παραγόντων από τους οποίους επηρεάζεται και η έντασή του. Οι σημαντικότεροι είναι: η πτώση της θερμοκρασίας του αέρα από το μηδέν και κάτω, η άπνοια και η χαμηλή σχετική υγρασία.

Μείωση πληθυσμού, αλλά ως εκεί – «Τα χιόνια δε σκοτώνουν τα έντομα»

Στο μεταξύ, σε ό,τι αφορά τα έντομα-εχθρούς της ελιάς και του αμπελιού, άποψη του γεωπόνου Γιάννη Σμυρνάκη είναι ότι δεν μπορούμε να περιμένουμε την εξολόθρευσή τους από την πρόσφατη χιονοθύελλα, χωρίς να αποκλείεται η μείωση των πληθυσμών τους.

«Το χιόνι δεν είναι ικανό πάντοτε να σκοτώσει τις προνύμφες του δάκου, αλλά ούτε και τις προνύμφες άλλων εντόμων. Το χιόνι δεν παίζει τόσο μεγάλη σημασία. Σίγουρα βοηθάει στη μείωση του πληθυσμού, αλλά μέχρι εκεί. Ο δάκος, όπως και άλλα έντομα, “νυμφώνουν” μέσα στο έδαφος, όπως και σε καρπούς, και μια νύμφη είναι πολύ δύσκολο να σκοτωθεί από τις θερμοκρασίες που έχουμε εδώ στην Κρήτη.

Σίγουρα βοηθάει στη μείωση του πληθυσμού, αλλά επιστημονικά δεν μπορούμε να τεκμηριώσουμε ότι θα έχουμε σημαντικές επιδράσεις από το κρύο. Εκτός και αν έχουμε κρύο το καλοκαίρι ή όταν έχουμε καύσωνα. Τα έντομα έχουν μηχανισμούς προστασίας τον χειμώνα. Γι’ αυτό “νυμφώνουν” στο έδαφος. Γι’ αυτό “νυμφώνουν” μέσα σε προσβεβλημένους καρπούς κάτω στο έδαφος ή και πάνω στα δέντρα», όπως εξηγεί ο γ.γ. του Παραρτήματος Κρήτης του ΓΕΩΤΕΕ.

Πάντως, ο Γιάννης Σμυρνάκης τονίζει κατηγορηματικά ότι «αν πάμε από τώρα και μετά σε χιονιές όπως αυτή που βιώσαμε πριν από 20 μέρες, μπορεί να έχουμε καλύτερα αποτελέσματα σε βάρος του δάκου – που και πάλι αυτό είναι αμφίβολο – αλλά στην περίπτωση εκείνη θα μιλάμε και για ζημιές στις καλλιέργειές μας».

Για τα κλαδέματα στις άλλες καλλιέργειες, ο Γιάννης Σμυρνάκης τονίζει ότι τα εσπεριδοειδή τα κλαδεύουμε άνοιξη, ενώ βερικοκιές, μηλιές, ροδακινιές και όλα τα πυρηνόκαρπα κλαδεύονται τώρα.

«Αν κάνει παγετό, θα έχουμε προβλήματα σε όλα αυτά τα δέντρα», εξηγεί χαρακτηριστικά.

Πάντως, ήδη οι προγνώσεις της ΕΜΥ είναι βροχές και καταιγίδες για την ερχόμενη Πέμπτη. Ο καιρός έχει “σκαμπανεβάσματα”. Ο Μάρτιος πάντα είναι απρόβλεπτος μήνας, έτσι κι αλλιώς. Επομένως, πέρα από τις γεωπονικές οδηγίες, ο κάθε παραγωγός αναλαμβάνει και το ρίσκο για τις καλλιεργητικές δραστηριότητές του.

Πηγή: neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook