Κρήτη | ΚΚΕ: Στη Βουλή τα προβλήματα εξαιτίας του κορονοϊού των ιδιοκτητών μικρών τουριστικών καταλυμάτων

κρήτη-κκε-στη-βουλή-τα-προβλήματα-εξα-1204160

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εξαιτίας της πανδημίας, οι μικροί ιδιόκτητες του κλάδου Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων στην Κρήτη, φέρνει στη Βουλή με ερώτηση του το ΚΚΕ.

Η ερώτηση:

Προς τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες μικροεπαγγελματίες του κλάδου Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων Κρήτης.

Μια ανάσα πριν το λουκέτο βρίσκονται χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες, του κλάδου Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων στην Κρήτη. Πρόκειται για 5.000 επιχειρήσεις μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων στην Κρήτη από τις περίπου 40.000 που λειτουργούν πανελλαδικά. Είναι μικρές (μέχρι 20 κλίνες), οικογενειακές επιχειρήσεις, στην πλειοψηφία τους χωρίς προσωπικό, εποχικές (λειτουργούν από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο), οι οποίες εδώ και έναν χρόνο έχουν αφεθεί στην τύχη τους από την Κυβέρνηση, δίχως ουσιαστική οικονομική ενίσχυση.

Ειδικότερα, εκτός από έναν από τους έξι κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής, που δεν καλύπτει ούτε τις στοιχειώδεις ανάγκες, οι παραπάνω δεν έχουν λάβει καμία άλλη ενίσχυση. Ακόμα και από το πρόγραμμα στήριξης ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κρήτης, έχει εξαιρεθεί η μεγάλη πλειοψηφία του κλάδου, καθώς με βάση τα κριτήρια που τέθηκαν, ουσιαστικά έμεναν εκτός επιδότησης αυτοαπασχολούμενοι και μικροεπιχειρηματιες με οικογενειακές επιχειρήσεις, δίχως προσωπικό, ενώ προκρίθηκε η χρηματοδότηση λίγων μεγάλων επιχειρήσεων, που ήδη έχουν πάρει ζεστό χρήμα, φορολογικές και άλλες διευκολύνσεις. Χαρακτηριστικό της κατάστασης που αντιμετωπίζουν οι μικροκαταλυματίες είναι ότι το 2020 πλήρωσαν κανονικά ΕΝΦΙΑ και άλλους φόρους, χωρίς να λειτουργήσουν όλη τη σεζόν.

Χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι, μικροί επαγγελματίες του κλάδου Επιχειρηματιών Τουριστικών Καταλυμάτων στην Κρήτη βρίσκονται σε δεινή θέση από την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί λόγω της οικονομικής καπιταλιστικής κρίσης -σε συνέχεια αυτής των προηγούμενων ετών με τη φοροεπιδρομή και συνολικά τα αντιλαϊκά μέτρα των κυβερνήσεων- η οποία επιταχύνθηκε με την πανδημία και από τα περιοριστικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας Covid-19. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί επαγγελματίες του κλάδου όχι μόνο δεν μπορούν να ανοίξουν ξανά τις επιχειρήσεις τους με το άνοιγμα του τουρισμού, κατά τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, αλλά στερούνται βασικών αγαθών για τους ίδιους και τις οικογένειες τους, αφού δεν έχουν κανένα εισόδημα (πάνω από 80% είναι κλειστές και χωρίς έσοδα για 18μήνες), ενώ οι υποχρεώσεις τους «τρέχουν».

Την ευθύνη για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επαγγελματίες μη κύριων τουριστικών καταλυμάτων, φέρει η Κυβέρνηση που αντί να προχωρήσει άμεσα στη λήψη ουσιαστικών άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων στήριξης, ειδικά για τις πιο μικρές επιχειρήσεις, που θα συνεχίζουν να δίνουν τη μάχη της επιβίωσης σε συνθήκες εξαιρετικά δύσκολες και την «επόμενη μέρα», έχει ως μοναδική προτεραιότητα -όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις- τα πακέτα στήριξης στους μεγαλοξενοδόχους και σε άλλους ομίλους του Τουρισμού και την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής με πρόσχημα την πανδημία.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός, πώς προτίθεται να ενεργήσει η κυβέρνηση ώστε:

  • Να δοθεί σε όλους τους μικροεπαγγελματίες επίδομα ειδικού σκοπού ύψους 1.000 ευρώ για κάθε μήνα εφαρμογής περιοριστικών μέτρων.
  • Να διαγραφεί τμήμα των χρεών προς την εφορία και τις τράπεζες. Να διαγραφούν τόκοι, πρόστιμα και το 30% του κεφαλαίου για τους εν ενεργεία εργαζομένους και αυτοαπασχολούμενους και 50% για όσους είναι άνεργοι.
  • Τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής να μετατραπούν σε μη επιστρεπτέα για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ. Άρση των περιορισμών στα κριτήρια, ώστε να ενταχθούν όλοι όσοι έχουν πραγματικά ανάγκη στήριξης.
  • Επιστροφή στο αφορολόγητο όριο των 12.000 ευρώ, από το οικονομικό έτος 2019. Την κατάργηση ΕΝΦΙΑ και τέλους επιτηδεύματος. Τη μείωση των έμμεσων φόρων.
  • Επιδότηση των εισφορών ατομικής ασφάλισης αυτοαπασχολούμενων για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού, χωρίς απώλεια συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.
  • Αναστολή των ρυθμίσεων σε τράπεζες, ΔΕΗ για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα περιορισμού. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο, χωρίς χαράτσια που έτσι και αλλιώς δεν αφορούν την κατανάλωση.
  • Την αναστολή κατασχέσεων και την απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Τη χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όσους έκλεισαν την επιχείρησή τους, χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις.
  • Συνέχιση του προγράμματος μη επιστρεπτέας επιχορήγησης της Περιφέρειας. Αναπροσαρμογή των όρων χορήγησης, ώστε να ωφεληθούν πραγματικά οι πολύ μικρές επιχειρήσεις.

Οι Βουλευτές

Συντυχάκης Μανώλης

Κομνηνάκα Μαρία

Μανωλάκου Διαμάντω»

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook