Κρήτη | Κίνδυνος μείωσης των πόρων στον Δήμο Μινώα Πεδιάδας λόγω μείωσης πληθυσμού – Ερώτηση Μαμουλάκη στη Βουλή

κρήτη-κίνδυνος-μείωσης-των-πόρων-στον-1441527

Tον κίνδυνο μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων (Κ.Α.Π.) προς τον Δήμο Μινώα Πεδιάδας λόγω μείωσης του πληθυσμού του, αναδεικνύει με Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών και Οικονομικών ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής Ηρακλείου Χάρης Μαμουλάκης, με την συνυπογραφή 6 ακόμη Βουλευτών.

«Ενώ εδώ και 11 περίπου μήνες οι σεισμόπληκτοι του Δήμου Μινώα Πεδιάδας περιμένουν να υλοποιηθούν οι υποσχέσεις στήριξης της Πολιτείας, ένα νέο πρόβλημα, αυτό της μείωσης των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων έρχεται να προστεθεί στα ήδη υπάρχοντα» αναφέρει σε δήλωσή του ο Χάρης Μαμουλάκης, τονίζοντας:

«Η Πολιτεία, υπό το πρίσμα της ανυπολόγιστης ζημιάς που υπέστησαν οι κάτοικοι, οφείλει να αξιοποιήσει κάθε εργαλείο που διαθέτει, μεταξύ των οποίων και οι Κ.Α.Π., με στόχο την ενίσχυσης και στήριξή τους. Έχουμε όλοι υποχρέωση να πιέσουμε έτσι ώστε να μην μειωθούν τα έσοδα που προέρχονται από τους Κ.Α.Π. για να αποφευχθεί ένα ισχυρό δημοσιονομικό σοκ, με απρόβλεπτες αρνητικές συνέπειες.».

Όπως αναφέρεται στην Ερώτηση, με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών, καθορίζονται τα κριτήρια και η διαδικασία κατανομής των πόρων προς τους Δήμους, επί τη βάσει ιδίως δημογραφικών, γεωμορφολογικών, διοικητικών, οικονομικών, κοινωνικών, περιβαλλοντικών και πολιτιστικών χαρακτηριστικών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της απογραφής του 2021, στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 3.402 κατοίκους έναντι της απογραφής του 2011.

Πρόκειται για μία σημαντική μείωση της τάξεως του 19%, η οποία όμως δεν θα πρέπει να εξεταστεί αποκομμένα από το καταστροφικό σεισμό της 27ης Σεπτεμβρίου. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι σύμφωνα με τα από την 6η Οκτωβρίου 2021 στοιχεία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, από τις διεξαχθείσες μη ολοκληρωμένες αυτοψίες 3.906 κατοικίες κρίθηκαν μη κατοικήσιμες.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook