Νέα καταγγελία για το “Εξοικονομώ” κατέθεσε Κρητικός μηχανικός στον Εισαγγελέα

Καταγγελία στον Εισαγγελέα Ρεθύμνου για την διαδικασία υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα “Εξοικονομώ”, κατέθεσε ο Ρεθυμνιώτης μηχανικός, Μιχάλης Φιλιππίδης. Στην επιστολή που έστειλε στα ΜΜΕ του Ρεθύμνου, αναφέρει:

Ρέθυμνο 22/12/2020

Καταγγελία για την ύπαρξη προγράμματος λογισμικού που παρεμβαίνει παράνομα στη λειτουργία της ιστοσελίδας του προγράμματος Εξοικονομώ – Αυτονομώ 2020 και ακυρώνει το αδιάβλητο της λειτουργίας, της ισονομίας και ίσης ευκαιρίας των ενδιαφερόμενων πολιτών και μηχανικών για την ένταξή τους στο πρόγραμμα για χρηματοδότησης της ενεργειακής αναβάθμισης της κατοικίας τους.

Ονομάζομαι Φιλιππίδης Μιχαήλ του Αθανασίου και είμαι Μηχανολόγος Μηχανικός Α.Μ. ΤΕΕ ΤΕ 11.654, με άδεια Ενεργειακού Επιθεωρητή Τάξης Α 1.605, Ενεργειακού Ελεγκτή Τάξης Γ 626, Ελεγκτή Δόμησης Τάξης Γ 2.979 και Επικεφαλής Επιθεωρητής Ελέγχου Διαχείρισης Συστημάτων Ενέργειας για κτήρια και Βιομηχανία ISO50.001/2018. Επίσης συμμετέχω ως σύμβουλος στην Ευρωπαϊκή ομάδα QUALITEE οποία συντάσσει προτάσεις για την έκδοση Ευρωπαϊκών Οδηγιών για την ποιότητα των Ενεργειακώ Υπηρεσιών στην Ε.Ε.
Τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε την εξέλιξη του προγράμματος του ΥΠΕΝ/ΥΠΕΚΑ ¨ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020¨. Μου προξένησε μεγάλη εντύπωση το ότι η ιστοσελίδα του προγράμματος ενώ τις προηγούμενες χρονιές ήταν ανοικτή για 30΄-50΄και προλαβαίναμε να καταθέσουμε τους φακέλους των ενδιαφερομένων, ξαφνικά φέτος με τον ίδιο προϋπολογισμό η πλατφόρμα κλείνει στα 10-12΄.

Αυτό είναι αποτέλεσμα όχι γρήγορης πληκτρολόγησης των χρηστών, αλλά γραφείων στην Αθήνα και στην περιφέρεια τα οποία έχουμε πληροφορίες ότι χρησιμοποιούν παράνομο λογισμικό που παρεμβαίνει στην βάση της ιστοσελίδας του προγράμματος “ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ ΑΥΤΟΝΟΜΩ 2020” με αποτέλεσμα όσοι των ενδιαφερομένων έχουν καταβάλλει σε αυτούς το ζητούμενο τίμημα 1.000-2.000 € κατά περίπτωση, να φορτώνουν τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα της σελίδας σε μερικά δευτερόλεπτα μετά τις 10:00 που ανοίγει για το κοινό.

Αυτό με την σειρά του συνεπάγεται την άμεση δέσμευση πόρων του προγράμματος και αποκλεισμό των νομοταγών πολιτών οι οποίοι ακολουθώντας την νόμιμη διαδικασία πληκτρολογούν τα στοιχεία τους την στιγμή εκείνη και τελειώνουν την αίτηση τους στον λογικό χρόνο των 12΄-17΄ αλλά δεν βρίσκουν πόρους να δεσμεύσουν και μένουμε εκτός ένταξης στο πρόγραμμα χρηματοδότησης (αφού έχουν προηγηθεί οι εταιρείες με το παράνομο λογισμικό που δέσμευσαν τα ποσά στα πρώτα δευτερόλεπτα έναρξης του προγράμματος για λογαριασμό όσων πλήρωσαν το αντίτιμο της απάτης).

Αφού επικοινώνησα με την υπηρεσία σας ΔΙΩΞΗ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΕΓΓΛΗΜΑΤΟΣ με συμβούλεψε να καταθέσω μηνυτήρια αναφορά ώστε να διερευνήσει την παραπάνω περιγραφόμενη πιθανή απάτη της λειτουργείας των εταιρειών που χρησιμοποιούν το λογισμικό που παρεμβαίνει στην ηλεκτρονική βάση της κρατικής ιστοσελίδας exoikonomo2020.gov.gr.

Τέλος επιθυμώ την ποινική δίωξη κατά παντός υπευθύνου.”

Στο μεταξύ, ακόμα μια καταγγελία για το πρόγραμμα “Εξοικονομώ” και τον τρόπο που έγιναν οι αιτήσεις στην Κρήτη, δημοσίευσε στην εξειδικευμένη σελίδα b2green.gr, Ηρακλειώτης μηχανικός:

“Είμαι Χημικός Μηχανικός από το 2003 και Ενεργειακός Επιθεωρητής από το 2013, έχω ασχοληθεί με το Πρόγραμμα Εξοικονομώ σε όλους τους κύκλους του. Αυτό που αντιμετωπίσαμε στον προηγούμενο κύκλο, το οποίο αποτελούσε διασυρμό για τον κλάδο των Μηχανικών και κοροϊδία για τους πελάτες μας, κατάφερε το Αρμόδιο Υπουργείο να εξευτελίσει ακόμα περισσότερο. Νομίζαμε ότι είχαμε πιάσει τον πάτο του βαρελιού, αλλά απ’ ότι μας έδειξε ο Αρμόδιος Υπουργός, υπάρχει και πιο χαμηλά. Τόσος εμπαιγμός πια; Με ποιο τρόπο μπορεί να δικαιολογηθεί ο υπεύθυνος μηχανικός που ασχολείται με τις αιτήσεις του για τουλάχιστον 4 μήνες ώστε να τις οργανώσει και να τις φέρει στο επίπεδο που είναι ικανές για να ενταχθούν, όταν πρέπει να ενημερώσει τον πελάτη του ότι ενώ η αίτηση του ολοκληρώθηκε μέσα σε 9 λεπτά και 07 δεύτερα δεν εγκρίθηκε επειδή εξαντλήθηκαν τα κονδύλια για την περιφέρεια του.

Πώς μπορεί να δικαιολογηθεί όταν ταυτόχρονα το γραφείο τύπου του ΥΠΕΝ ανακοινώνει ευθαρσώς ότι η πλατφόρμα στην Περιφέρεια Κρήτης έκλεισε στις 10.14; Σας ρωτάω μετά από αυτήν την ανακοίνωση δεν θα νιώσει ο πελάτης βαθιά εξαπατημένος από έναν αδικαιολόγητα ψεύτη μηχανικό;

Φτάνει πια. Πότε επιτέλους θα αντιμετωπίσει η πολιτική ηγεσία, τα Τεχνικά Επιμελητήρια, οι Περιφερειάρχες τους πολίτες αυτής της χώρας με λίγη αξιοπρέπεια; Μην προκαλείτε και μην προσβάλετε άλλο την νοημοσύνη μας. Σεβαστείτε την ανάγκη του κόσμου και τον κόπο των Μηχανικών, που ακόμη και κάτω από αυτές τις αντίξοες συνθήκες, εν καιρώ κορονοϊού, προσπαθούν να κινήσουν τα γρανάζια μιας βαθιά πληγωμένης οικονομίας θέτοντας σε κίνδυνο την ζωή των δικών τους ανθρώπων, των πελατών τους αλλά και την δική τους.

Τα επίσημα στατιστικά από έναν πολίτη – μηχανικό είναι τα εξής:

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΚΡΗΤΗΣ

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

Πληθυσμός Περιφέρειας Κρήτης 634,930 (2019) Πληθυσμός Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου 309,015
Προϋπολογισμός Κρήτης   28,2εκατ. € Προϋπολογισμός Νοτίου Αιγαίου   23 εκατ. €
Κατατέθηκαν 4468 αιτήσεις Κατατέθηκαν 1903 αιτήσεις
Εγκρίθηκαν 1308 αιτήσεις Εγκρίθηκαν 1211 αιτήσεις
Ποσοστό Επιτυχίας    29,27% Ποσοστό Επιτυχίας    63,64%

Ο πληθυσμός είναι πάνω από διπλάσιος όπως φαίνεται παραπάνω. Τα κεφάλαια που δόθηκαν από το Πρόγραμμα ανά Περιφέρεια βάσει των επίσημων ανακοινώσεων του Υπουργείου είναι εντελώς δυσανάλογα με τον Πληθυσμό. Πιστεύετε κε Υπουργέ ότι θα είχαμε πρόβλημα αν είχαμε στην Περιφέρεια Κρήτης ποσοστό επιτυχίας 64%? Είναι προφανές το τι έφταιξε και επίσης που έγινε το λάθος. Αξίζει να το δει και ο Κος Περιφερειάρχης για την καταφανέστατη αδικία που υπέστη η Κρήτη. Τα νούμερα είναι αμείλικτα και λένε πάντα την αλήθεια.

Ο χρόνος διάρκειας της πλατφόρμας επίσης δεν ήτανε αυτός που αναφέρετε στην επίσημη ανακοίνωση του Υπουργείου. Τουλάχιστον έτσι φαίνεται από τα στοιχεία που αντλώ από την ίδια την πλατφόρμα του ΥΠΕΚΑ, εκτός και αν τα ρολόγια στην Αθήνα δείχνουν κάτι άλλο από αυτό που βλέπουμε εμείς στην οθόνη μας

Το επίσημο Κεντρικό Όργανο των Μηχανικών άφαντο! Το τοπικά ΤΕΕ αντιδρούν αλλά όχι οργανωμένα και με κοινή κατεύθυνση. Από πού θα προστατευτούμε σε αυτή τη χώρα ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας σωστά και με αξιοπρέπεια?

Πρόδρομος Σενίκ
Διπλ. Χημικός Μηχανικός
Σύμβουλος Επιχειρήσεων”

Πηγή: b2green.gr, daynight.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ