Κρήτη | Κέντρισε τα βλέμματα το σπάνιο όρνιο | Photo

κρήτη-κέντρισε-τα-βλέμματα-το-σπάνιο-ό-934290

Ένα εντυπωσιακό όρνιο εντοπίστηκε το απόγευμα της Κυριακής και εκ νέου το πρωί της Δευτέρας, στην παραλία της Χιόνας.

Ο λόγος για ένα νεαρό όρνιο Gyps fulvus, είδος γύπα ή «Καναβός» όπως λέγεται τοπικά, το οποίο είδαν κάτοικοι της περιοχής κι ενημέρωσαν το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, ενώ παράλληλα ενημερώθηκε και ο ορνιθολόγος κ. Νίκος Μαράκης.

Στην περιοχή έσπασε η Πυροσβεστική κι ακολούθως ο κ. Μαράκης, διαπιστώθηκε ότι το νεαρό όρνιο είναι καλά στην υγεία του κι αναμένεται να πετάξει σύντομα μόνο του ή με ένα διερχόμενο κοπάδι…

Σε ότι αφορά τον ρόλο του συγκεκριμένου είδους, των «καναβών» θεωρείται ο «εξυγιαντής» του περιβάλλοντος (πτωματοφάγα όπως όλοι οι γύπες ). Ένα εντυπωσιακό είδος με άνοιγμα φτερών 2,50 έως 2,80 μέτρα. Είναι πολύ χρήσιμα άρα και βρίσκονται στην κορυφή της τροφικής πυραμίδας, όπως σημείωσε ο κ. Μαράκης.

Το συγκεκριμένο λοιπόν όρνιο που εντοπίστηκε στην Χιόνα είναι νεαρής ηλικίας όπως διαπιστώθηκε (περίπου 6 -7 μηνών) και εκτιμάται ότι η παρουσία του στην παραλία οφείλεται μάλλον στο «ανώριμο» της ηλικίας του. Όντας περίεργο κι έχοντας συμπεριφορά «μικρού παιδιού», κατέβηκε να στην παραλία, άγνωστο από πού.

Η πτητική του ικανότητα ήταν άριστη όπως αποδείχθηκε όταν κάποια στιγμή πέταξε και κάθισε για λίγο πάνω σε καλώδια της ΔΕΗ, ευτυχώς χωρίς κανένα δυσάρεστο συμβάν κι ακολούθως πέταξε προς άλλη κατεύθυνση. Επέστρεψε εκ νέου όπως προαναφέρθηκε στην παραλία όμως αναμένεται άμεσα μόνο του ή παρασυρόμενο από ένα διερχόμενο κοπάδι να «ανοίξει τα φτερά του».

Πηγή: anatolh.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook