Κρήτη | «Κατεβάζουν ρολά» οι εργολάβοι – Έχουν φτάσει στα ύψη οι απλήρωτες οφειλές

κρήτη-κατεβάζουν-ρολά-οι-εργολάβοι-1765986

Ο ένας μετά τον άλλο οι εργολήπτες που εκτελούν έργα οδοποιίας στο Δήμο Ηρακλείου, κατεβάζουν ρολά, και σταματούν να δουλεύουν καθώς έχουν εκτοξευθεί στα ύψη οι απλήρωτες οφειλές που δεν αφορούν μόνο την τρέχουσα χρονιά αλλά και το προηγούμενο έτος.

Ο εργοληπτικός κλάδος βρίσκεται σε απόγνωση τονίζοντας ότι έχει δεχτεί βαρύτατο πλήγμα, αφού δεν έχει εισπράξει τα χρήματα που δικαιούται και φέτος και πέρυσι και όπως υποστηρίζει, η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι αδιέξοδη αφού έχει μπλοκάρει η ροή χρηματοδότησης τους.

Οι μεγάλες οικονομικές πιέσεις στις οποίες έχει εγκλωβιστεί το δημοτικό ταμείο (που εδώ και μεγάλο διάστημα βρίσκεται στο κάδρο έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης), έχει απορρυθμίσει ένα σημαντικό αριθμό εργολαβιών που βρίσκονται σε εξέλιξη επειδή υπάρχουν μεγάλες εκκρεμότητες με εργασίες που έχουν εκτελεστεί αλλά παραμένουν απλήρωτες.

Με δηλώσεις της στο «Ράδιο Κρήτη» η πρόεδρος του Περιφερειακού Τμήματος Κρήτης της Πανελλήνιας Ένωσης Διπλωματούχων Μηχανικών Δημοσίων Έργων κ. Ανδρούλα Σουρουλλά εξηγεί ότι «πλέον έχουν απορροφηθεί οι πιστώσεις των έργων που αφορούν σε έργα δημόσιων κτηριακών υποδομών κατά βάση σχολείων και έργων οδοποιίας. Υπάρχουν έγγραφα αιτήματα από τις αρμόδιες τεχνικές διευθύνσεις, οι οποίες έχουν ζητήσει να γίνουν αναμορφώσεις για την ενίσχυση των κωδικών που αφορούν κυρίως σε έργα τσιμεντοστρώσεων, ασφαλτοστρώσεων και συντήρησης κοινόχρηστων χώρων.

Ωστόσο τα αιτήματα αυτά είναι στον αέρα, καθώς δεν προχωρά η αναμόρφωση του προϋπολογισμού, με αποτέλεσμα να «παγώνουν» οι εργασίες σε πάρα πολλά έργα». Όπως εξηγεί η κ. Σουρουλλά, « το πρόβλημα που υπάρχει είναι βαθύτερο διότι υπάρχουν έργα του 2022 τα οποία εξακολουθούν να μην έχουν πληρωθεί. Το ίδιο ισχύει και για τα έργα του 2023 τα οποία είναι απλήρωτα την ώρα που έχουν μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο, και την ίδια στιγμή τρέχουν οι προθεσμίες για την εμπρόθεσμη ολοκλήρωση της κατασκευής τους. Ωστόσο το γεγονός ότι έχει σταματήσει η ροή χρηματοδότησης αποτρέπει τους εργολάβους να στείλουν τα συνεργεία τους να συνεχίσουν τις εργασίες όταν γνωρίζουν ότι είναι άγνωστο το πότε τελικά θα πληρωθούν».

Η ίδια τονίζει ότι ο Δήμος οφείλει να ξεμπλοκάρει τα έργα που είναι σε εξέλιξη, αξιοποιώντας κονδύλια από έργα που δεν υπάρχει προοπτική να εκτελεστούν μέσα στους επόμενους μήνες και είναι δεσμευμένα και ανενεργά την ίδια ώρα που υπάρχουν ακάλυπτες τρέχουσες ανάγκες.

Παράλληλα σημειώνει, ότι το όλο θέμα έχει τεθεί κατ΄επανάληψη στο Δήμο Ηρακλείου και στις υπηρεσίες που σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Επίσης τονίζει ότι «η Δημοτική Αρχή έχει ανακοινώσει πως υπάρχει ένα ποσό στο δημοτικό ταμείο της τάξεως των 21 εκ. ευρώ. Αν τα χρήματα αυτά δεν πιστώνονται προς όφελος των δημοτών τότε για πιο λόγο είναι κλειδωμένα και δεν αξιοποιούνται;».

ekriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook