Κρήτη και Ερωτόκριτος θα προβληθούν σε όλο τον κόσμο μέσω Συνεδρίου | Photos

Η «καρδιά» των αποδήμων Κρητικών «κτυπά» στην Κρήτη στο τετραήμερο συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, απ’ όπου η φωνή και το μήνυμα της Κρήτης και το λογοτεχνικό-ποιητικό έργο του «Ερωτόκριτου» θα σταλεί ηχηρό σε όλη την Ελλάδα και σε κάθε σημείο του πλανήτη».

Αυτό τόνισαν την Πέμπτη -παραμονές του συνεδρίου-στην συνάντηση τους ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης με τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανόλη Κουγιουμουτζή, και τους π. Προέδρους Γιώργο Αεράκη, Μανόλη Βεληβασάκη, και τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη.

Στο λογοτεχνικό και ποιητικό έργο του «Ερωτόκριτου» θα είναι επικεντρωμένο το φετινό 9ο Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών που θα πραγματοποιηθεί στο Ηράκλειο από 1 έως 4 Αυγούστου με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης. Η παγκόσμια προβολή της Κρήτης μέσω του συνεδρίου με την συμμετοχή των αντιπροσώπων Κρητών ομογενών όπου γης, έχει φέτος κεντρικό θέμα τον επικό «Ερωτόκριτο» του Βιτσέντζου Κορνάρου στο πλαίσιο ανακήρυξης από το Υπουργείο Πολιτισμού του έτους 2019 ως έτος «Ερωτόκριτου» ύστερα από πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης και του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών.

Οι εργασίες του τετραήμερου συνεδρίου παρουσιάστηκαν σήμερα στη Περιφέρεια Κρήτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που δόθηκε από τον Αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού-Απόδημου Ελληνισμού Κώστα Φασουλάκη, τον Πρόεδρο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλη Κουγιουμουτζή, την Πρόεδρο του Συνεδρίου Δρ. Μαρία Χναράκη, παρουσία των πρώην Προέδρων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Γιώργου Αεράκη και Μανόλη Βεληβασάκη.

Η έναρξη του συνεδρίου προγραμματίζεται την 1 Αυγούστου, μεταμεσημβρινή ώρα, στον τάφο του Νίκου Καζαντζάκη, στο λόφο Μαρτινέγκο, ενώ οι εργασίες που θα ακολουθήσουν θα πραγματοποιηθούν στην Πειραματική Σκηνή του Πολιτιστικού Κέντρου Ηρακλείου μεταξύ 1 και 3 Αυγούστου.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης, Κώστας Φασουλάκης σε δηλώσεις του ανέφερε τα εξής:  «Η Περιφέρεια Κρήτης με ιδιαίτερη χαρά καλωσορίζει και οργανώνει το 9ο συνέδριο του παγκοσμίου συμβουλίου Κρητών στο Ηράκλειο-ένας σημαντικός θεσμός- το οποίο έχει κεντρικό θέμα τον «Ερωτόκριτο» το σπουδαίο έργο του Κορνάρου. Είναι μία πολύ σπουδαία πρωτοβουλία που εμείς ως Περιφέρεια Κρήτης στηρίζουμε και συνεργαζόμαστε με το παγκόσμιο συμβούλιο Κρητών, θα υποδεχτούμε τους Κρήτες του εξωτερικού τους «πρεσβευτές» της Κρήτης, τους «πρεσβευτές» του πολιτισμού θα τολμήσω να πω. Είναι ιδιαίτερη χαρά μας για την διεξαγωγή του συνεδρίου, φέτος θα έχουμε σπουδαίους φιλοξενούμενους, σπουδαίους επιστήμονες-ερευνητές. Θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στους διοργανωτές, είναι μία ευκαιρία η Κρήτη να δείξει για άλλη μια φορά στον κόσμο, και οι Κρήτες μπορούν να το κάνουν αυτό, πόσο σπουδαίο, ανεξάντλητο πολιτιστικό απόθεμα έχει το νησί».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών Μανώλης Κουγιουμουτζής τόνισε: «Όπως είναι γνωστό το 2019 έχει ανακηρυχθεί ως «Έτος Ερωτόκριτου», με την απόφαση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά από τη σχετική πρόταση της Περιφέρεια Κρήτης με τη συμβολή του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών. Πρόκειται για μια απόφαση που φέρνει στο επίκεντρο τον Κρητικό πολιτισμό στην Ελλάδα και το εξωτερικό, με απώτερο στόχο τη διεθνοποίηση του μηνύματος του Ερωτόκριτου με επιλεκτική θεματική διασύνδεση κοινοτήτων και δραστηριοτήτων και την προώθησή του στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO. Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη Γενική Συνέλευση που έγινε το Σάββατο 4 Αυγούστου του 2018 στο «Σπίτι Πολιτισμού», στο Ρέθυμνο, αποφασίσαμε ο «Ερωτόκριτος» να είναι το κύριο θέμα του τριήμερου συνεδρίου μας με τίτλο «Γιατί… Ερωτόκριτος τον 21ο αιώνα στην Κρήτη και τον Κόσμο;».

Το λόγο πήρε στη συνέχεια η Πρόεδρος του Συνεδρίου Δρ. Μαρία Χναράκη που ανέφερε τα εξής:  «Το σκεπτικό του προγράμματος και των δράσεων του 9ου συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών καλύπτει τη σύνδεση της πολιτιστικής «οντότητας» του Ερωτόκριτου με πολλαπλή σημειολογία και χρήση με διάρκεια, εντός κι εκτός Ελλάδος. Οι τομείς που επιδιώξαμε να συνδέσουμε διαθεματικά είναι οι ακόλουθοι: α) εκπαίδευση, επιστήμες και καλές τέχνες, φυσικό περιβάλλον, θρησκεία, β) πολιτική, οικονομία, επιχειρηματικότητα, αθλητισμός, γ) διατροφή, τουρισμός, κοινωνία και ελληνική παιδεία. Οι κατευθυντήριες γραμμές του αξιακού μηνύματος που επιθυμούμε να προωθήσουμε με τις εκδηλώσεις μας είναι η παράδοση και η αναγέννηση, η νησιωτικότητα, η επιμονή και ο αγώνας, η ευγενής άμιλλα και ο συναγωνισμός, το θάρρος και η αξιοπρέπεια, το πάθος, η θυσία και η αγάπη».

Αναλυτικότερα, στις 2 Αυγούστου πρόκειται να υλοποιηθεί το «Βιωματικό Σεμινάριο Αυτογνωσίας μέσα από τον Ερωτόκριτο» από την ψυχολόγο και ψυχοθεραπεύτρια Ακριβή Βρέντζου. Έπειτα, θα διεξαχθούν οι ομιλίες, «Ο Ερωτόκριτος και οι Κρητολογικές σπουδές στο ΑΠΘ: Παρελθόν, Παρόν, Μέλλον» από τον Επίκουρο Καθηγητή του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Τάσος Α. Καπλάνη, και «Ο Ερωτόκριτος και η σημερινή Κρητική Διάλεκτος» από τον Ομότιμο Καθηγητή Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Χριστόφορο Χαραλαμπάκη. Το ίδιο βράδυ, στην παραλία Καράβολας, θα λάβει χώρα η Πολιτιστική βραδιά «Μαλβαζίας» σε συνεργασία με το «Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης» και τον Λαογραφικό Όμιλο «Λάζαρος & Μανώλης Χνάρης» και τη συμμετοχή της χορευτικής ομάδας της Παγκρήτιας Ένωσης Μελβούρνης.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ