Κρήτη | Και 6ος κατηγορούμενος για την απάτη «μαμούθ» στο Μηχανολογικό

κρήτη-και-6ος-κατηγορούμενος-για-την-α-1570324

Έφτασε η ώρα των απολογιών για τα άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην κομπίνα ολκής που φέρεται να είχε στηθεί σε βάρος της Περιφέρειας από ιδιωτικό γραφείο διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων οχημάτων στο Ηράκλειο.

Στο πλαίσιο της κύριας ανάκρισης, που διενεργείται για την υπόθεση, έχουν κληθεί για να απολογηθούν εντός της εβδομάδας που διανύουμε, ενώπιον της ανακρίτριας Ηρακλείου, συνολικά έξι άτομα που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση.

Εκτός από τους τέσσερις που σχετίζονται με το γραφείο διεκπεραίωσης μεταβιβάσεων (από τους οποίους οι τρεις είναι μέλη της ίδιας οικογένειας) κι έναν υπάλληλο της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, στην υπόθεση φέρεται να εμπλέκεται ένα ακόμη άτομο.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα έξι εν λόγω άτομα έχουν λάβει κλήσεις για να εμφανιστούν ενώπιον της ανακρίτριας σε… δύο “δόσεις”, μέσα στην εβδομάδα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι αύριο Τρίτη 22 Νοεμβρίου, έχουν κληθεί να απολογηθούν τα δύο αδέρφια και ο πατέρας τους, ενώ την ερχόμενη Πέμπτη 24 Νοεμβρίου, οι υπόλοιποι τρεις φερόμενοι ως εμπλεκόμενοι.

Τα δύο αδέρφια κατηγορούνται για απάτη και πλαστογραφία, ενώ ο πατέρας τους και η εργαζόμενη στο γραφείο τους αντιμετωπίζουν κατηγορίες περί συνέργειας στις άνωθεν πράξεις.

Αναφορικά με τον υπάλληλο του Μηχανολογικού, αυτός φέρεται να κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος, ενώ το έκτο άτομο, το οποίο φέρεται να εμπλέκεται στην υπόθεση, αντιμετωπίζει – επίσης – κατηγορίες για απάτη και πλαστογραφία.

Την ίδια ώρα, φέρεται να προκύπτει ότι στην υπόθεση είχαν εμπλακεί άλλα τέσσερα άτομα. Ωστόσο, οι πράξεις οι οποίες φέρονται να αποδίδονται στα εν λόγω άτομα έχουν, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, παραγραφεί.

Αξίζει να σημειωθεί ακόμη ότι, σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες, μια από τις ενδείξεις περί πιθανής έκνομης δράσης που φέρονται να… έστρεψαν τις υποψίες των Αρχών σε βάρος κάποιων εκ των εμπλεκομένων στην υπόθεση ήταν η – κατά κάποιον τρόπο – μεταβολή του οικονομικά χαμηλού προφίλ που οι ίδιοι διατηρούσαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.

Όπως αποκάλυψε τον περασμένο Σεπτέμβριο το neakriti.gr, το ιδιωτικό γραφείο διαμεσολάβησης και τακτοποίησης μεταβιβάσεων φέρεται να “πείραζε” αποδείξεις, με αποτέλεσμα να μη φαινόταν το πραγματικό σύνολο του χρηματικού ποσού που εισέπραττε, επιτυγχάνοντας με τον τρόπο αυτό παρακράτηση μέρους του ποσού από την κάθε ξεχωριστή μεταβίβαση οχήματος.

Σε ανακοίνωση που είχε εκδώσει πριν από μερικές ημέρες η Αστυνομία αναφερόταν ότι «μετά από ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα, την αξιοποίηση πληροφοριών, στοιχείων και ειδικών ανακριτικών πράξεων και με τη συνδρομή ειδικών πραγματογνωμόνων διορισθέντων από την Περιφέρεια Κρήτης, προέκυψε ότι τρεις ημεδαποί, οι οποίοι διατηρούν γραφείο διεκπεραίωσης υποθέσεων στο Ηράκλειο, και μία ημεδαπή εργαζόμενη σε αυτό ενεργούσαν ως κατ’ εξουσιοδότηση διεκπεραιωτές πράξεων έκδοσης άδειας (ταξινόμησης) ή μεταβίβασης κυριότητας οχημάτων στη Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου.

Από τους πελάτες τους συγκέντρωναν τα απαραίτητα έγγραφα και το αντίστοιχο ποσό (τέλος έκδοσης) που προβλέπεται για την έκδοση αδειών, μεταβίβαση αδειών κυκλοφορίας οχημάτων, και λάμβαναν και τη σχετική τους αμοιβή.

Εν συνεχεία, αντί να καταβάλλουν το προβλεπόμενο από τη νομοθεσία χρηματικό ποσό για τις κατά περίπτωση υποθέσεις, προέβαιναν σε κατάθεση μικρότερου ποσού, πραγματοποιώντας συναλλαγή μέσω μηχανήματος αυτόματης συναλλαγής, και παραποιούσαν την εκτυπωμένη απόδειξη συναλλαγής ώστε να εμφαίνεται το προβλεπόμενο ποσό.

Επιπλέον, με το πρόσχημα της γρήγορης διεκπεραίωσης των υποθέσεων και της υποβοήθησης του έργου υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, παρελάμβαναν από αυτόν και συμπλήρωναν πρωτότυπα σφραγισμένα επισυναπτόμενα έγγραφα».

Ζημιά 874.780 ευρώ για το Δημόσιο

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., με τον ανώτερο τρόπο οι εμπλεκόμενοι «είχαν από το έτος 2011 και έως τη 1 Σεπτεμβρίου 2022 ζημιώσει το Ελληνικό Δημόσιο τουλάχιστον κατά 874.780 ευρώ, σύμφωνα με τον ειδικό λογιστικό έλεγχο που διενεργήθηκε.

Στο πλαίσιο της προανάκρισης της ανωτέρω Υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκαν έρευνες στις οικίες των ημεδαπών, κατά τη διάρκεια των οποίων βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, το χρηματικό ποσό 20.290 ευρώ, πλήθος εγγράφων, σφραγίδων και σχετικών πειστηρίων, μεταξύ των οποίων και 13 πρωτότυπα σημειώματα είσπραξης τέλους αδείας και τέλους μεταβίβασης οχημάτων κενά περιεχομένου και φέροντα στρογγυλή σφραγίδα Υπηρεσίας, ατομική σφραγίδα και υπογραφή υπαλλήλου της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου».

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook