Κρήτη | Κάδους σκουπιδιών με υπόγεια πρέσα έβαλαν στον Δήμο Φαιστού – Τι προσδοκούν να πετύχουν

Στον Zarpa Radio 89,6 και τον Λεωνίδα Φιλικόζη μίλησε το πρωί του Σαββάτου ο δήμαρχος Φαιστού, Γρηγόρης Νικολιδάκης. Αφορμή, η τοποθέτηση ενός νέου συστήματος συγκομιδής απορριμμάτων, με κάδους σκουπιδιών που διαθέτουν υπόγεια ηλεκτρική πρέσα:

“Τα συστήματα που πήραμε έχουν μια υπόγεια πρέσα και έτσι μπορούν να δεχτούν περίπου 8 κάδους σύμμικτων απορριμμάτων ανά κάδο και περίπου 10 κάδους ανακυκλώσιμων απορριμμάτων ανά κάδο, δηλαδή αυξάνεται πάρα πολύ η χωρητικότητα και δεν χρειάζεται να υπάρχουν πολλοί κάδοι στο ίδιο σημείο. Επίσης υπάρχει το πλεονέκτημα ότι δεν θα υπάρχει πια η εικόνα με τους γεμάτους κάδους στον δρόμο, με γάτες και σκύλους γύρω και τα αντίστοιχα αρώματα”, είπε ο δήμαρχος Φαιστού.

Το σύστημα λειτουργεί με ηλεκτρικό ρεύμα και με το πάτημα ενός κουμπιού:

“Σκάβεται ένας λάκκος και εκεί εγκαθίσταται το σύστημα. Από πάνω είναι ο κάδος στον οποίο θα πετάξει τα σκουπίδια ο δημότης.  Όταν χρειαστεί να αδειάσει, το σύστημα ανεβαίνει με ένα κουμπί και μετά κατεβαίνει ξανά. Στις Μοίρες το τοποθετήσαμε σε σημείο όπου μέχρι χθες είχαμε 8 ή 9 κάδους και αλλάζει εντελώς την όψη της γειτονιάς.”Στον Δήμο Φαιστού τα συστήματα έχουν πλέον τεθεί σε λειτουργία. Το κόστος πάντως δεν ήταν ευκαταφρόνητο:

“Θα πρέπει να δούμε και στην πράξη πώς θα λειτουργήσει. Τα έχουμε βάλει σε πέντε σημεία, έχουν συνδεθεί στο ρεύμα και από χθες λειτουργούν κανονικά. Σε πέντε με έξι μήνες θα έχουμε τα πρώτα αποτελέσματα για να βγάλουμε συμπεράσματα. Η χρηματοδότηση έγινε από το πρόγραμμα «Φιλόδημος 2» και ετοιμαζόμαστε για άλλα 5 παρόμοια συστήματα από το Πράσινο Ταμείο. Το κόστος για τους κάδους με πρέσα ανέρχεται σε 80 χιλιάδες ευρώ περίπου ανά σύστημα”, δήλωσε ο κ. Νικολιδάκης.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ