Κρήτη | Η συγκλονιστική ιστορία της Νεκταρίας που «έφυγε» στα 16 της και η γενναία απόφαση της οικογένειας να δωρίσει τα όργανά της

κρήτη-η-συγκλονιστική-ιστορία-της-νεκ-1324346

Στο Zarpa Radio 89,6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η κυρία Ιωάννα Μπαλάση, η οποία πριν λίγο καιρό έχασε την κόρη της, παίρνοντας ωστόσο την γενναία απόφαση να δωρίσει τα όργανα της κόρης της ώστε πέντε συνάνθρωποί μας να ζουν σήμερα χάρη στην Νεκταρία.

Η κυρία Μπαλάση αφηγήθηκε τα γεγονότα από την αρχή: «Η Νεκταρία γεννήθηκε το 2003 πρόωρα, υγιέστατη, λόγω όμως ελλιπούς βάρους χρειάστηκε να μπει σε θερμοκοιτίδα. Εκεί πήρε ένα μικρόβιο που της προκάλεσε υδροκεφαλισμό και στις 51 μέρες αφότου γεννήθηκε οι γιατροί της τοποθέτησαν βαλβίδα παροχέτευσης εγκεφαλικού υγρού.

Μέχρι τα 16 της χρόνια δεν είχε κανένα πρόβλημα, πήγαινε στο σχολείο της, ασχολούνταν με τον αθλητισμό, ήταν ένα ζωντανό και ενεργητικό παιδί. Κάποια στιγμή άρχισαν πονοκέφαλοι, είχε αδυναμία βάδισης, πόνοι στον αυχένα, ενώ αρχές Αυγούστου του 2019 ξυπνάει μία μέρα και δεν έβλεπε. Οι γιατροί μας παρέπεμψαν στο ΠΑΓΝΗ Ηρακλείου για περαιτέρω εξετάσεις κι εκεί ο γιατρός του νευροχειρουρχικού τμήματος αποφάσισε το παιδί μου να χειρουργηθεί άμεσα.

Κι ενώ το χειρουργείο πήγε καλά, άρχισαν οι επιπλοκές. Από τότε το παιδί μου υποβλήθηκε σε πολλαπλά χειρουργεία ώσπου κάποια στιγμή επιστρέφει στις δραστηριότητες της, στο σχολείο της, όπου οι καθηγητές της την στήριξαν στο έπακρο. Κι ενώ όλα έδειχναν ότι η Νεκταρία ξεπέρασε το πρόβλημα άρχισαν ξανά οι πονοκέφαλοι και μπήκε ξανά νοσοκομείο.

Τότε ήταν που το παιδί δεν ξαναμίλησε και έμεινε εγκεφαλικά νεκρό. Οι γιατροί μας είπαν ότι υπήρχε ένα 3% η Νεκταρία να ζήσει σε κατάσταση φυτού.

Από κει και πέρα πήραμε την απόφαση ως οικογένεια με τον άντρα μου και τα άλλα δύο παιδιά μας να δωρίσουμε τα όργανά της.

Γενικά η δωρεά οργάνων είναι μία περίπλοκη διαδικασία, στήθηκε πραγματικά ένας αγώνας δρόμου προκειμένου τα ζωτικά όργανα να μεταφερθούν στα νοσοκομεία που τα είχαν ανάγκη οι λήπτες. Τελικά δόθηκαν οι αμφιβληστροειδείς ,το ήπαρ και τα νεφρά.

Αυτό θα ήθελε κι η Νεκταρία αν υπήρχε έστω μία πιθανότητα να την ρωτούσαμε. Ήταν ένα δοτικό παιδί, ήθελε να γίνει νοσηλεύτρια και ως νοσηλευόμενη και μάλιστα σε κρίσιμη κατάσταση έδινε η ίδια θάρρος στους γιατρούς της, οι οποίοι στάθηκαν δίπλα της μέχρι το τελευταίο λεπτό, ήταν δίπλα της καθημερινές, αργίες, Κυριακές…»

Η κυρία Μπαλάση ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ίδια είναι εθελόντρια δότρια μυελού των οστών ενώ επεσήμανε ότι θα πρέπει να υπάρχει σωστότερη ενημέρωση γύρω από την δωρεά οργάνων.

Το μόνο που απαλύνει τον πόνο της είναι ότι το παιδί της ζει μέσα σε πέντε άλλους ανθρώπους που ξαναγεννήθηκαν ουσιαστικά χάρης στην Νεκταρία.

zarpanews.gr

One thought on “Κρήτη | Η συγκλονιστική ιστορία της Νεκταρίας που «έφυγε» στα 16 της και η γενναία απόφαση της οικογένειας να δωρίσει τα όργανά της

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook