Κρήτη | «Η λύση στο ακριβό κόστος στέγασης» – Οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ

κρήτη-η-λύση-στο-ακριβό-κόστος-στέγασ-1414567

Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής πρωτοπόρησε και επεξεργάστηκε ήδη από τον χειμώνα ολοκληρωμένη πρόταση για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος για πρόσβαση των νέων, των φοιτητών και των οικογενειών σε φθηνή στέγη.

Συγκεκριμένα, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναφέρει:

Σύμφωνα με την πρόσφατη ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ για τον πληθωρισμό, το κόστος για τη στέγαση έχει γίνει ακριβότερο κατά 32,5% μέσα σε έναν χρόνο, οι αυξήσεις στις τιμές ενοικίασης φοιτητικών κατοικιών φτάνουν μέχρι και 22%, ενώ το διαθέσιμο απόθεμα φοιτητικών κατοικιών μειώθηκε σημαντικά, κατά 25% σε σχέση με πέρυσι, ιδιαίτερα σε δημοφιλείς τουριστικά πόλεις.

Αυτοί που αναμφίβολα πλήττονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα είναι τα μικρομεσαία κοινωνικά στρώματα και η νέα γενιά.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης παρουσιάζει σήμερα μια δέσμη άμεσων και μακροπρόθεσμων μέτρων αξιοποιώντας την εμπειρία άλλων ευρωπαϊκών χωρών όπως η Πορτογαλία.

Μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης προτείνεται να κατασκευαστούν χιλιάδες κατοικίες που θα διατίθενται με χαμηλό ενοίκιο σε νέους και οικογένειες. Έτσι θα δημιουργηθεί σταδιακά ένα δημόσιο αποθεματικό κοινωνικών κατοικιών.

Παρέχοντας κίνητρα, όπως είναι φορολογικές ελαφρύνσεις αλλά και χρηματοδότηση του κόστους ανακαίνισης και ενεργειακής αναβάθμισης, ιδιοκτήτες κενών κατοικιών θα ενθαρρυνθούν και θα δεσμευτούν να τις διαθέτουν στη συνέχεια για μακροχρόνια ενοικίαση σε προσιτές τιμές.

Για το οξύ πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, προτείνεται να κατασκευαστούν νέες φοιτητικές εστίες.

Στην δέσμη άμεσων μέτρων περιλαμβάνονται:

  • Η διεύρυνση της επιδότησης ενοικίου με κοινωνικά κριτήρια
  • Το πρόσθετο επίδομα σε κάθε φοιτητή που σπουδάζει σε πόλη κύριου τουριστικού προορισμού
  • Η επαναφορά της έκπτωσης φόρου ενοικίου για τα παιδιά που σπουδάζουν μακριά από το σπίτι τους

Διαβάστε το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για την Κοινωνική Κατοικία και κατέθεσε ιδέες, προτάσεις, καλές πρακτικές και ανάγκες σε τοπικό επίπεδο μέσα από την ψηφιακή πλατφόρμα του κόμματος ΕΔΩ.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook