Κρήτη | Η καραντίνα άλλαξε και τα… κρεοπωλεία!

Μέχρι και … ραντεβού για «κλείσιμο πακέτου» και παράδοση στο σπίτι, περιλάμβαναν τη φετινή χρονιά οι υπηρεσίες των κρεοπωλών του νομού Ηρακλείου, που προσπάθησαν να κινηθούν σε ένα πλαίσιο με το οποίο δεν είχαν έρθει αντιμέτωποι ποτέ ξανά.

Οι καταστάσεις ήταν πρωτόγνωρες για όλους, πόσο μάλλον για έναν επιχειρηματικό κλάδο που η πρώτη ύλη του και τα προϊόντα πώλησης δεν μπορούν να μείνουν για πολύ καιρό στο ράφι. Παρ’ όλα αυτά, ο σύνδεσμος των κρεοπωλών κατέβαλε υπεράνθρωπες προσπάθειες προκειμένου να μπορέσει να καλύψει το χαμένο έδαφος, αλλά και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της πολύ δύσκολης περιόδου.

Όπως φάνηκε από τις καταστάσεις βέβαια, η επιτυχία επετεύχθη αλλά τα κέρδη ήταν κατά πολύ μικρότερα. Οι νέες συνθήκες της πανδημίας, οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, αλλά και η ουσιαστική απαγόρευση των «ρεβεγιόν» λειτούργησαν ιδιαίτερα ανασταλτικά στις τελικές ποσότητες των προϊόντων.

Η κίνηση βέβαια, ακολούθησε την «πεπατημένη» των προηγούμενων ετών, με τους περισσότερους καταναλωτές να προσέρχονται στα κρεοπωλεία λίγο πριν τις ημέρες των Χριστουγέννων και λιγότερους να προχωρούν σε αγορές της τελευταίας στιγμής, θεωρώντας πως την αυτή η περίοδος δεν θα είχε πολλές επιλογές.

Η κίνηση αμέσως μετά τα Χριστούγεννα μειώθηκε αρκετά, αφού παραδοσιακά στην Κρήτη το τραπέζι των Χριστουγέννων είναι πολύ πλουσιότερο, ενώ η Πρωτοχρονιά συνδέεται περισσότερο με την κατανάλωση αλκοόλ και γλυκών την παραμονή και λιγότερο με ένα πλουσιότερο τραπέζι. Οπότε ήταν αναμενόμενο να παρατηρηθεί μια μικρή πτώση στη ζήτηση τις ημέρες πριν από την Πρωτοχρονιά αναφορικά με το κρέας.

Αυτό που έδειξε επίσης η γιορτινή ζήτηση ήταν το γεγονός πως οι καταναλωτές δεν έχουν στο μυαλό τους κάποιο συγκεκριμένο είδος κρέατος για την παραμονή των γιορτών, καθώς αγοράζουν με βάση κυρίως τις οικονομικές τους δυνατότητες.

«Και γουρουνάκι πουλήθηκε και αρνάκι και κοτόπουλο, ανάλογα με τα γούστα και τις δυνατότητες του καθένα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι υπήρξε κάποια αυξημένη ζήτηση σε κάτι συγκεκριμένο» αναφέρει ο Γιάννης Παυλάκης από τον Σύνδεσμο Κρεοπωλών.

Χαρακτηριστικό βέβαια και των δύο γιορτινών τραπεζιών ήταν οι … μικρές ποσότητες. Οι περιορισμοί στους εορτασμούς λόγω των μέτρων που επέβαλε η κυβέρνηση, αλλά και η αδυναμία μετακινήσεων είχαν ως αποτέλεσμα, οι καταναλωτές να περιοριστούν αρκετά και να επιλέξουν πολύ λιγότερο κρέας από αυτό που παραδοσιακά επέλεγαν.

«Οι ποσότητες που ζητήθηκαν ήταν ασφαλώς μικρότερες. Παλαιότερα κάποιος έπαιρνε τέσσερα κιλά κρέας για το γιορτινό τραπέζι, όπου υπήρχαν πολλά άτομα, τώρα αρκέστηκε στο ένα» διευκρινίζει ο κ. Παυλάκης.

«Πρωτοεμφανιζόμενο» χαρακτηριστικό επίσης ήταν αυτό των … ραντεβού και των παραδόσεων στα σπίτια. Πολλοί καταναλωτές, είτε περνούσαν από τα κρεοπωλεία για να διαλέξουν το κρέας που ήθελαν και συμφωνούσαν στην ώρα που θα περνούσαν για να το παραλάβουν, είτε έπαιρναν τηλέφωνο κλείνοντας ραντεβού για παραλαβή από το κατάστημα ή και για παράδοση στο σπίτι.

«Αυτή τη χρονιά υπήρχαν πολλά τηλεφωνήματα και πολλά ακόμα ραντεβού από καταναλωτές που δεν ήθελαν να βρεθούν ανάμεσα σε κόσμο ή να περιμένουν στις ουρές, οπότε και ζητούσαν να παραλάβουν συγκεκριμένη ώρα» αναφέρει ο κ. Παυλάκης.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η πανδημία ανέδειξε πως και στον κλάδο των κρεοπωλών υπάρχουν σαφή προβλήματα, όπως και σε όλους τους υπόλοιπους κλάδους, για τα οποία οφείλει να ενσκήψει η κυβέρνηση και να αναζητήσει λύσεις, αφού φαίνεται ότι η επόμενη ημέρα μετά την πανδημία, θα είναι αρκετά δύσκολη.

patris.gr 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ