Κρήτη | Η κακοκαιρία Avgi δεν έφερε χιόνι, αλλά ραγδαία αύξηση στα οπωροκηπευτικά

κρήτη-η-κακοκαιρία-avgi-δεν-έφερε-χιόνι-αλ-1845274

“Στα ύψη” ανέβηκαν οι τιμές βασικών οπωροκηπευτικών προϊόντων της Κρήτης, που τριπλασιάστηκαν μέσα σε 20 μέρες λόγω τεράστιας μείωσης της παραγωγής και ελλείψεων στην αγορά, τόσο από την πρόσφατη κακοκαιρία με τις χαμηλές θερμοκρασίες που επικράτησαν, όσο και από την παρατεταμένη καλοκαιρία που είχε προηγηθεί, οπότε και τα θερμοκηπιακά προϊόντα του νησιού ωρίμασαν “πριν από την ώρα τους”!

Συγκεκριμένα, παραγωγοί από το Τυμπάκι έλεγαν στη “Νέα Κρήτη” ότι μέσα σε 20 μέρες οι παραγόμενες ποσότητες των προϊόντων τους έπεσαν σε ποσοστό μέχρι και 70% και ως εκ τούτου, ανέβηκαν αμέσως οι τιμές παραγωγού και ακρίβυναν αναπόφευκτα οι τιμές στο ράφι των μανάβικων στις αγορές τόσο του νησιού μας όσο και των Αθηνών, όπου πάει ένα μεγάλο μέρος των κρητικών προϊόντων.

Ωστόσο, για την αγορά των Αθηνών καταγγέλλονται παιχνίδια αισχροκέρδειας από τους μεσάζοντες. Αφού οι παραγωγοί ξεκαθαρίζουν ότι οι μεσάζοντες “φουσκώνουν” τις τιμές για τον τελικό καταναλωτή, όταν διαπιστώνονται τριπλάσιες τιμές με βάση τις σημερινές τιμές του καταναλωτή και όχι τις τιμές που ίσχυαν πριν από 20 μέρες. Δικαιολογείται, δηλαδή, η διαφορά αυτή, αλλά μόνο αν οι τιμές στο ράφι συγκριθούν με τις τιμές του παραγωγού, όπως ίσχυαν πριν από την τελευταία κακοκαιρία που βιώσαμε στη χώρα μας και όχι με βάση τις τιμές που ισχύουν σήμερα.

Όσο για τον χώρο των σούπερ-μάρκετ, ο γενικός διευθυντής Ένωσης Σούπερ-Μάρκετ Ελλάδος Απόστολος Πεταλάς τόνισε, μιλώντας στην ΕΡΤ, πως «ο λόγος που βλέπουμε αυτή τη σταθερότητα υψηλών τιμών έχει να κάνει με τη σημαντική ανεπάρκεια αυτών των προϊόντων και γι’ αυτόν τον λόγο η αύξηση της τιμής αντανακλά την έλλειψη ποσοτήτων διαθέσιμων στην αγορά».

Από την πλευρά της κυβέρνησης, με στόχο να μπει φρένο στις πλασματικές επιστροφές δήθεν ελαττωματικών προϊόντων, μέσω των οποίων μειώνονται τεχνητά οι τιμές, το υπουργείο Ανάπτυξης από 1η Μαρτίου υποχρεώνει τα σούπερ-μάρκετ να πωλούν τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα κρεατικά και τα ψάρια σε “καθαρές” τιμές και περιορίζει τα πιστωτικά τιμολόγια σε ποσοστό έως 3%.

«Υπάρχουν πλέον λιγοστές ποσότητες»

Όπως έλεγαν στη “Νέα Κρήτη” παραγωγοί του Τυμπακίου, «πάνω από μιάμιση φορά διαφορά της τιμής που έχουμε εμείς σήμερα στα προϊόντα μας και της τιμής στο ράφι σημαίνει αισχροκέρδεια… Αλλά μέχρι αυτή τη διαφορά έχουμε λογικά ποσοστά κέρδους των μεσαζόντων, που μεσολαβούν μεταξύ εμάς και του λιανεμπορίου, καθώς θα πρέπει και εκείνοι να καλύψουν τα αυξημένα κόστη τους και να έχουν ένα λογικό κέρδος για τις επιχειρήσεις τους».

Συγκεκριμένα, όπως χαρακτηριστικά μας είπαν, «είχαμε μέχρι πρότινος ζέστες. Οπότε τα προϊόντα “έφυγαν” πιο γρήγορα και με τρόπο μη φυσιολογικό. Δηλαδή προϊόντα που έπρεπε να “φύγουν” τον Ιανουάριο, “έφυγαν” τον Δεκέμβριο. Είχαμε μετά και το κρύο, οπότε τα προϊόντα μειώθηκαν απότομα. Και αυτό έγινε σε όλα τα προϊόντα».

Για παράδειγμα, στο δημοπρατήριο του Τυμπακίου μέχρι τις 20 Ιανουαρίου πήγαιναν 1.000 κλούβες για δημοπράτηση και τώρα πηγαίνουν 200 και 300 κλούβες με το ζόρι.

Στα βασικότερα είδη, η παραγωγή έχει μειωθεί έως και 70%, όπως μας είπαν, σε σχέση με πριν από 20 μέρες. Έτσι χθεσινές τιμές παραγωγού στο δημοπρατήριο Τυμπακίου ήταν: Στην ντομάτα έως και 1,50 ευρώ το κιλό (με μία τιμή στη λιανική αγορά να δικαιολογείται έως τα 2,50 ευρώ το κιλό σε σύγκριση με τα σημερινά επίπεδα των τιμών παραγωγού). Στο αγγουράκι, η τιμή παραγωγού διαμορφώθηκε στα 1,40 ευρώ το κιλό (με μια τιμή που θα δικαιολογούνταν στο ράφι να φτάνει στα 2,30 ευρώ το κιλό). Στην πράσινη πιπεριά, η χθεσινή τιμή παραγωγού στο δημοπρατήριο του Τυμπακίου να φτάνει το 1,50 ευρώ το κιλό (με τη λογική τιμή καταναλωτή στα 2,60 ευρώ).

Στην πιπεριά Φλωρίνης η τιμή έφτασε για τον παραγωγό στα 2,30 ευρώ το κιλό, που σημαίνει ότι μία λογική διαφορά μέχρι την κατανάλωση θα μπορούσε να υπερβαίνει τα 3 ευρώ το κιλό, αλλά σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται η τριπλάσια τιμή. Στη μελιτζάνα, η τιμή παραγωγού έφτασε στο Τυμπάκι τα 1,70 ευρώ το κιλό και η λογική απόσταση μέχρι το ράφι θα ήταν στα 2,40 ευρώ το κιλό, με βάση όσα λένε οι παραγωγοί του Τυμπακίου.

Φαινόμενα αισχροκέρδιας με «θύματα αγρότες και καταναλωτές»

«Οι αγρότες δεν πληρώνονται για τον κόπο τους. Και οι καταναλωτές πέφτουν θύματα αισχροκέρδειας από τις ίδιες τις επιχειρήσεις που συνεχίζουν να μεγαλώνουν τα κέρδη τους», είπε στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος της Επιτροπής Αλληλεγγύης της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Γιάννης Ξημεράκης.

«Σήμερα οι τιμές παραγωγού αυξάνονται λόγω ελλείψεων των προϊόντων. Και έτσι εμφανίζουν κύκλοι της αγοράς τις ανατιμήσεις στην αγορά. Ναι, αλλά όταν έχουμε πληθώρα προϊόντων, πάλι το ίδιο δε συμβαίνει; Δεν ακριβαίνουν διαρκώς ακόμα και τα αγαθά πρώτης ανάγκης;», διερωτάται ο Γιάννης Ξημεράκης.

Σύμφωνα με τον συνδικαλιστή, «πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι σε καμία περίπτωση δε φταίνε οι αγρότες για την ακρίβεια. Οι οποίοι είναι “στον δρόμο” και τους στηρίζουμε. Αυτή τη στιγμή η αγορά είναι ασύδοτη. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος από το κράτος. Και σε συνδυασμό με τους χαμηλούς μισθούς, τα πετσοκομμένα μεροκάματα και την έλλειψη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, το πρόβλημα γιγαντώνεται. Αν σκεφτεί κανείς ότι ο προϋπολογισμός της χώρας στο 95% στηρίζεται στη φορολόγηση των μισθωτών και των επαγγελματιών, μπορεί να καταλάβει ποια είναι η λογική τους σε μια χώρα που είναι τα πάντα πανάκριβα»…

Καταλήγοντας, ο Γιάννης Ξημεράκης λέει πως με τη μείωση της παραγωγής των προϊόντων γίνεται για άλλη μια φορά αντιληπτή η σημασία που έχει να στηρίζεται ο αγρότης για να μπορεί να παράγει προϊόντα.

Η Επιτροπή Αλληλεγγύης συνεχίζεται να στέκεται στο πλευρό οικογενειών που αδυνατούν αν ανταπεξέλθουν στην πρωτοφανή ακρίβεια που μαστίζει τους καταναλωτές.

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook