Κρήτη | Η 2η Γενική Συνέλευση της Ολομέλειας της ένωσης AREPO και η αλλαγή της προεδρίας

κρήτη-η-2η-γενική-συνέλευση-της-ολομέλ-1303934

Πραγματοποιήθηκε η 2η Γενική Συνέλευση της Ολομέλειας της ένωσης AREPO για το 2021 με τη συμμετοχή 65 εκπροσώπων από 33 ευρωπαϊκές περιφέρειες.

Στην έναρξη της ολομέλειας η Πρόεδρος της ένωσης AREPO Ειρήνη Χουδετσανάκη Γιακουμάκη πραγματοποίησε τον απολογισμό των δράσεων ενώ παράλληλα αναφέρθηκε στη συνολική παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης κατά την τετραετή θητεία της 2017-2021.

Επεσήμανε τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν από κοινού όλα τα μέλη της ένωσης και γι’ αυτό απαιτείται εγρήγορση, συνεργασία και αφοσίωση στον κοινό στόχο της προάσπισης και προστασίας των Γεωγραφικών Ενδείξεων. Επίσης αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα επιτεύγματα των τελευταίων ετών, εστιάζοντας ιδιαίτερα στις ΓΕ στο πλαίσιο της μελλοντικής Κοινής Γεωργικής Πολιτικής και σημείωσε τις ανησυχίες των περιφερειών της ΕΕ σχετικά με την εισερχόμενη πρόταση για μια εναρμονισμένη υποχρεωτική διατροφική επισήμανση στο μπροστινό μέρος της συσκευασίας.

H 2η Γενική Συνέλευση είχε και εκλόγιμο χαρακτήρα αφού εξέλεξε την Περιφέρεια της Extremadura (Ισπανία) και την κα Begoña García Bernal Περιφερειακή Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης, Πληθυσμού και Επικράτειας της, ως νέα Πρόεδρο για την περίοδο 2021-2024. Η περιφέρεια Extremadura είναι μέλος του AREPO από το 2014 και η αξιοποίηση και η προώθηση των Γεωγραφικών Ενδείξεων είναι ένας από τους κύριους στόχους της για την ανάπτυξη των αγροτικών περιοχών.

Η απερχόμενη Πρόεδρος κα. Χουδετσανάκη ευχήθηκε στη νέα πρόεδρο καλή επιτυχία στα νέα καθήκοντα της και τη διαβεβαίωσε για την συνέχιση της ενεργής συμμετοχής της Περιφέρειας Κρήτης στις δραστηριότητες της ένωσης. Επιπρόσθετα επεσήμανε στη νέα Πρόεδρο τις νέες προκλήσεις αναφορικά με την αναθεώρηση της Πολιτικής Ποιότητας της ΕΕ, τις μελλοντικές προκλήσεις που συνδέονται με τη στρατηγική «Farm to Fork» και την προστασία των ΠΟΠ και των ΠΓΕ στο πλαίσιο των εμπορικών συμφωνιών της ΕΕ καθώς και η υποστήριξη για τη δημιουργία μιας πανευρωπαϊκής προστασίας για τις μη γεωργικές Γεωγραφικές Ενδείξεις, οι οποίες πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητες και της νέας Προεδρίας.

Ο Γενικός Γραμματέας της ένωσης Laurent Gomez έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην επιτυχημένη παρουσία της Περιφέρειας Κρήτης τα τέσσερα τελευταία χρόνια με πολύ ουσιαστικές και αποτελεσματικές εισηγήσεις και παρεμβάσεις. Επεσήμανε ότι κατά τη διάρκεια της προεδρίας της Περιφέρειας Κρήτης αυξήθηκε ο αριθμός των μελών των Περιφερειών της Ένωσης σε αριθμό ρεκόρ ενώ τόνισε τη συνοχή που εξασφάλισε στα μέλη και την υποδειγματική λειτουργία της.

Η Γενική Συνέλευση της AREPO επιβεβαίωσε επίσης για άλλη μια θητεία τον Πρόεδρο του Consorzio del Formaggio Parmigiano Reggiano, κ. Nicola Bertinelli, ως Αντιπρόεδρο του δικτύου. Η διαδικασία ανανέωσης του Εκτελεστικού Συμβουλίου AREPO ολοκληρώθηκε με την εκλογή της γαλλικής περιφέρειας Auvergne-Rhône-Alpes ως νέου ταμία, εκπροσωπούμενης από την κα Patricia Picard, Περιφερειακή Σύμβουλο της Auvergne Rhône-Alpes.

Την Τετάρτη 27 Οκτωβρίου 2021 (12:30-14:30 ώρα Ελλάδος) θα πραγματοποιηθεί η διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα: «Γεωγραφικές ενδείξεις και επισήμανση διατροφής της Ε.Ε. Μπορεί μια βαθμολογία (επισήμανση) να παρέχει σημαντικές πληροφορίες στους καταναλωτές;».

Η εκδήλωση αυτή για την Περιφέρεια Κρήτης αποτελεί μια ευκαιρία για ενημέρωση όλων των εμπλεκομένων στην νέα πραγματικότητα της επισήμανσης των τροφίμων και στην εφαρμογή της «Στρατηγικής από το αγρόκτημα στο πιάτο».

Στη Γενική Συνέλευση συμμετείχε και ο επιστημονικός υπεύθυνος της Περιφέρειας Κρήτης για θέματα δικτύου AREPO Χαράλαμπος-Νικόλαος Πίτερης.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook