Κρήτη | Γράφουν φάρμακα σε λάθος… ασθενείς – Βάζουν λάθος ΑΜΚΑ και μπαίνουν στα στοιχεία ενός άλλου ασθενή που δεν τον ξέρουν

κρήτη-γράφουν-φάρμακα-σε-λάθος-ασθεν-1602102

Απανωτά κρούσματα παραβίασης προσωπικών δεδομένων ηλεκτρονικού φακέλου υγείας ασθενών έχουν καταγγείλει πολίτες προς τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου, κατηγορώντας ιατρούς ότι μπήκαν στους δικούς τους φακέλους, αντί να μπουν στους φακέλους των δικών τους ασθενών, με συνέπεια να δουν, χωρίς να έχουν το δικαίωμα, ευαίσθητα δεδομένα για την υγεία τους.

Μάλιστα, φαίνεται να έχουν εκδοθεί και συνταγές σε λάθος πρόσωπα, με τους ασθενείς στη συνέχεια να προβαίνουν σε καταγγελίες σε βάρος των γιατρών εκείνων που έκαναν αυτό το σοβαρό λάθος. Την υπόθεση, μάλιστα, φέρνει στο φως ο ίδιος ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου, στην προσπάθειά του να ενημερώσει τους γιατρούς-μέλη του, καλώντας τους να επιδεικνύουν την πρέπουσα προσοχή, όταν δεν έρχονται σε διαπροσωπική επαφή με τους ασθενείς τους, αλλά γράφουν συνταγή από απόσταση, όπως γίνεται με τη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης!

«Ακόμα και σε εμένα έχει συμβεί αυτό», λέει χαρακτηριστικά στο neakriti.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αλέξανδρος Πατριανάκος, αποκαλύπτοντας πως τα κρούσματα είναι πολλά και έχει ακολουθηθεί η διαδικασία που χρειάζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, χωρίς προς το παρόν να θελήσει να επεκταθεί πάνω σε αυτό το ζήτημα.

Συγκεκριμένα, η διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στην ανακοίνωση που εξέδωσε απευθυνόμενη στους γιατρούς-μέλη του συλλόγου αναφέρει τα εξής: «Αγαπητοί συνάδελφοι, το τελευταίο διάστημα γινόμαστε αποδέκτες καταγγελιών από πολίτες, ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ, για παραβίαση προσωπικών δεδομένων του ηλεκτρονικού φακέλου υγείας τους από ιατρούς.

Θα θέλαμε για τον λόγο αυτό να επιστήσουμε την προσοχή όλων, κατά τη χρήση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, ώστε να υπάρχει πάντα η συγκατάθεση του ασθενούς κατά την προβολή του ιστορικού του.

Προτείνουμε να μη γίνεται ποτέ είσοδος στο ιστορικό, ακόμη και αν έχετε τη συγκατάθεση του ασθενούς, αν δεν έχετε ήδη ανοίξει επίσκεψη στην “ΗΔΙΚΑ” ή σε ό,τι αφορά τους νοσοκομειακούς ιατρούς, αν ο ασθενής δε νοσηλεύεται ή δε βρίσκεται σε ενεργό επίσκεψη στα εξωτερικά ιατρεία.

Ιδιαίτερα θα πρέπει να επιδεικνύουμε μεγάλη προσοχή στην εξ αποστάσεως συνταγογράφηση, μέσω της άυλης διαδικασίας, όπου αποκλειστικά θα πρέπει να χρησιμοποιείται σε επανασυνταγογράφηση χρόνιων θεραπευτικών αγωγών, ασθενών που γνωρίζουμε το ιατρικό ιστορικό τους».

ΑΫΛΗ ΣΥΝΤΑΓΟΓΡΑΦΗΣΗ

«Είναι λάθη που δεν πρέπει να γίνονται»

«Είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα. Θα πρέπει να διασφαλίζει ο γιατρός, όταν γράφει μία συνταγογράφηση, αλλά και ο ασθενής ότι δεν έχει μπει σε άλλο ΑΜΚΑ, γιατί έχουν παρατηρηθεί πολλά λάθη. Δηλαδή, βάζουν έναν λάθος ΑΜΚΑ και μπαίνουν στα στοιχεία ενός άλλου ασθενή που δεν τον ξέρουν. Είναι κάτι που με κάποιο τρόπο θα πρέπει να διασφαλιστεί», λέει στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, Αλέξανδρος Πατριανάκος.

Ποια είναι όμως η διαδικασία που προτείνει ο Ιατρικός Σύλλογος Ηρακλείου; «Πώς υπάρχει το σύστημα με τις τράπεζες; Κάτι τέτοιο να γίνεται και στη συνταγογράφηση. Έχουν παρατηρηθεί πολλά φαινόμενα. Ακόμα και σε εμένα. Κάνεις λάθος το τελευταίο ας πούμε ψηφίο και μπαίνεις στον ΑΜΚΑ ενός άλλου ανθρώπου. Και όταν δεν κοιτάς το όνομα, έχεις γράψει μία συνταγή σε λάθος ασθενή. Και αυτό είναι παραβίαση προσωπικών δεδομένων», λέει στην εφημερίδα μας ο Αλέξανδρος Πατριανάκος.

«Εμείς λοιπόν τι λέμε; Πώς κάνεις μια συναλλαγή με την τράπεζα; Σου ζητάει να πληκτρολογήσεις ένα pin; Οπότε και στην περίπτωση της άυλης συνταγογράφησης να χρειάζεται ο ασθενής να εγκρίνει μέσω του κινητού του τηλεφώνου τη συναλλαγή. Και μόνο έτσι να προχωράει ο γιατρός στα επόμενα βήματα τα οποία απαιτούνται», όπως τονίζει ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου.

Είναι πολύ σημαντική αυτή η διαδικασία, γιατί έτσι, σύμφωνα με τον Αλέξανδρο Πατριανάκο, διασφαλίζεται και ο γιατρός και ο ασθενής. «Καλούμε λοιπόν όλους τους γιατρούς να είναι πάρα πολύ προσεκτικοί. Και να επιδιώκουν περισσότερο τη διαπροσωπική σχέση. Διαφορετικά, από την “ΗΔΙΚΑ” να υπάρχει ένα ηλεκτρονικό σύστημα μέσω του οποίου να μας δίνει ο ασθενής τη συγκατάθεσή του, ώστε να μην μπορεί μετά να το αμφισβητήσει τόσο ο ίδιος όσο και κανένας άλλος».

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook