Κρήτη | ExxonMobil: Θέλουμε να προχωρήσουμε γρήγορα στις έρευνες και στην Κρήτη

κρήτη-exxonmobil-θέλουμε-να-προχωρήσουμε-γρήγ-447668

Η ανακάλυψη του νέου κοιτάσματος στην Κύπρο, από την ExxonMobil αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον του αμερικανικού κολοσσού για την ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου. Μιλώντας προ ολίγου στο Delphi Forum ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil για την Ευρώπη , τη Ρωσία και την Κασπία Tristan Asprey τόνισε ότι η περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης που περιλαμβάνει τη Ρουμανία, την Κύπρο, την Αίγυπτο και την Ελλάδα προστίθενται στις παραδοσιακές περιοχές ενδιαφέροντος του πετρελαϊκού κολοσσού στην Ευρώπη που μέχρι τώρα εντοπίζονταν στη Β. Θάλασσα. Βλέπουμε τη Νοτιοανατολική Ευρώπη ως μια νέα βασική πηγή ενέργειας για την Ευρώπη, στην οποία η ενδογενής παραγωγή θα βαίνει μειούμενη τα επόμενα χρόνια, ανέφερε το υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής εταιρείας.

«Προ ημερών ανακοινώσαμε μια νέα σημαντική ανακάλυψη στην Κύπρο και προσβλέπουμε σε περαιτέρω ευρήματα” ανέφερε ο κ. Asprey. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι υπάρχουν πολλές ανακαλύψεις στη Ρουμανία, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην Ελλάδα, όπου στην ExxonMobil έχουν παραχωρηθεί για έρευνα 2 θαλάσσια οικόπεδα νότια και δυτικά της Κρήτης. «Ελπίζουμε ότι θα ολοκληρωθεί γρήγορα η επικύρωση των συμβάσεων από το κοινοβούλιο για να προχωρήσουμε γρήγορα στην Κρήτη” τόνισε ο κ. Asprey. Τέλος ο ίδιος σημείωσε ότι η αμερικανική εταιρεία ανέλαβε και ένα τρίτο οικόπεδο στα ανοιχτά της Αιγύπτου.

Ο κ. Asprey δήλωσε ενθουσιασμένος με την ανάθεση του θαλάσσιου οικοπέδου στην Κρήτη που είναι μια πολύ μεγάλη περιοχή, ωστόσο για να απαντήσει η εταιρεία για τις προοπτικές του θα πρέπει πρώτα να της ανατεθεί η παραχώρηση επίσημα και να παραλάβει τα γεωφυσικά δεδομένα και να ξεκινήσει τις έρευνες μέχρι τέλος του 2019.

Νωρίτερα ο υπουργός ενέργειας και περιβάλλοντος Γ. Σταθάκης τόνισε σχετικά με τις νέες παραχωρήσεις στην Κρήτη αλλά και στο Ιόνιο, ότι οι συμβάσεις θα υπογραφούν και θα επικυρωθούν από το κοινοβούλιο τους επόμενους μήνες. Ο κ. Σταθάκης απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι δεν υπάρχουν ουσιαστικά εμπόδια για την πρόοδο των ερευνών σε μια περιοχή όπου δεν υπάρχουν αμφισβητήσεις ή διαφωνίες.

Ενεργειακή ασφάλεια

Η υφυπουργός ενέργειας της Ρουμανίας Ana Birchall ανέφερε ότι η ενεργειακή ασφάλεια δεν είναι κενά λόγια, αλλά αποτελεί θέμα ασφάλειας, αφού η ενέργεια χρησιμοποιήθηκε από συγκεκριμένους παράγοντες ως όπλο. Είναι καιρός να διασφαλίσουμε με ανοιχτό και διαφανή διάλογο ότι το θέμα της ενεργειακής ασφάλειας είναι μεγάλης σημασίας για την Ευρωπαϊκή πολιτική.

Κρήτη

Τέλος απαντώντας σε ερώτηση για τη διασύνδεση της Κρήτης, ο υπουργός Ενέργειας Γ. Σταθάκης τόνισε ότι είναι σημαντικό το πρόγραμμα των διασυνδέσεων των νησιών και ότι ελπίζει να βρεθεί λύση για τη γρήγορη έναρξη κατασκευής της μεγάλης διασύνδεσης της Κρήτης, Προσπαθούμε να βρούμε λύση σε αυτήν την κατεύθυνση, ανέφερε.

Τέλος ο αν. διευθυντής της DGENER Γ. Θωμάς ανέφερε ότι για να επιτευχθούν οι κλιματικοί στόχοι της Ευρώπης θα απαιτηθούν επενδύσεις στην ενεργειακή αποδοτικότητα ύψους 400 δις ευρώ ετησίως ενώ στην κατεύθυνση αυτή θα υπάρξουν σημαντικές επενδύσεις και κίνητρα από διάφορα προγράμματα της ΕΕ (25% των κονδυλίων για την ενεργειακή μεταρρύθμιση και κλιματική αλλαγή, 70 δις από το πρόγραμμα της τεχνολογίας 75 δις από το πρόγραμμα ορίζοντας και 200 δις από το invest EU.

Πηγή: capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook