Κρήτη | Έσφαξαν δεκάδες έγκυες προβατίνες- «Έφαγαν» 5 χρόνια με αναστολή

κρήτη-έσφαξαν-δεκάδες-έγκυες-προβατί-941681

Ποινές φυλάκισης πέντε ετών επιβλήθηκαν χθες – σε δεύτερο βαθμό – σε τρεις Κρητικούς από περιοχή της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, οι οποίοι φέρονται να είχαν εμπλακεί σε υποθέσεις ζωοκλοπής και ζωοκτονίας πριν από περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ωστόσο, κανείς εξ αυτών δεν οδηγείται στη φυλακή, καθώς οι ποινές που τους επιβλήθηκαν ανεστάλησαν υπό όρους.

Οι τρεις άνδρες φέρονται να εμπλέκονται σε τρία περιστατικά που σχετίζονται με την κλοπή, αλλά και τη θανάτωση ζώων, που έλαβαν χώρα μέσα στο 2005 και το 2006, σε διάφορες περιοχές του νομού Ηρακλείου. Και τα τρία επίμαχα περιστατικά σημειώθηκαν το χρονικό διάστημα μεταξύ Δεκεμβρίου του 2005 και Μαρτίου του 2006.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το δικαστήριο, οι τρεις άνδρες φέρονται – μεταξύ άλλων – να έσφαξαν δεκάδες έγκυες προβατίνες, αλλά και μία, επίσης έγκυο, γεωργαλίδικη φοράδα!

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο για την υπόθεση είχε διεξαχθεί το 2014. Οι κατηγορούμενοι είχαν καθίσει τότε στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Κρήτης, στα Χανιά. Ειδικότερα, οι τρεις άνδρες είχαν δικαστεί για ζωοκλοπή από κοινού, κατ’ εξακολούθηση από ειδικό για τη φύλαξη ζώων περιφραγμένο χώρο, αλλά και για ζωοκτονία από κοινού κατ’ εξακολούθηση σε ειδικό για τη φύλαξη ζώων περιφραγμένο χώρο.

Όπως και χθες, έτσι και πρωτόδικα, οι κατηγορούμενοι είχαν αρνηθεί τις κατηγορίες. Τελικά, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο είχε κρίνει ένοχους και τους τρεις άνδρες για αμφότερες τις πράξεις που τους είχαν αποδοθεί. Σημειώνεται ότι και οι δύο κατηγορίες είναι κακουργηματικού χαρακτήρα.

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων είχε επιβάλει στον κάθε έναν από τους κατηγορούμενους ποινή κάθειρξης 7 ετών για κάθε μία από τις δύο πράξεις για τις οποίες κρίθηκαν ένοχοι. Η συνολική ποινή που επιβλήθηκε – κατά συγχώνευση – στον κάθε έναν ήταν κάθειρξη 10 ετών. Επισημαίνεται, πάντως, ότι η Έδρα αποφάσισε τότε να χορηγήσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεσή τους. Έτσι, κανείς εξ αυτών δεν οδηγήθηκε στη φυλακή.

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό έλαβε χώρα χθες, μετά από περισσότερα από 13 χρόνια από το χρονικό διάστημα που φέρονται να εκτυλίχθηκαν τα επίμαχα περιστατικά. Η δίκη διεξήχθη στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη χθεσινή δίκη υπήρξαν στιγμές μεγάλης έντασης, αφού έλαβαν χώρα σφοδροί λεκτικοί διαξιφισμοί μεταξύ συνηγόρων υπεράσπισης και πολιτικής αγωγής.

Όπως και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, οι τρεις άνδρες ισχυρίστηκαν ότι δεν έχουν καμία σχέση με την υπόθεση. Ωστόσο, δεν κατάφεραν να πείσουν την Έδρα, που τους έκρινε ξανά ένοχους. Οι τρεις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι όπως πρωτόδικα. Ωστόσο, για την πράξη της ζωοκλοπής κρίθηκαν ένοχοι κατά πλειοψηφία (4-1). Ας σημειωθεί ότι και η πρόταση του εισαγγελέως Εφετών Ανατολικής Κρήτης, που είχε προηγηθεί, ήταν να κηρυχθούν ένοχοι οι κατηγορούμενοι.

Οι τρεις Κρητικοί έπεσαν, πάντως, χθες “στα μαλακά”, καθώς το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης τούς αναγνώρισε ελαφρυντικό. Συγκεκριμένα, το δευτεροβάθμιο δικαστήριο χορήγησε στους κατηγορούμενους το ελαφρυντικό του «πρότερου σύννομου βίου». Εντέλει, επιβλήθηκε στον κάθε έναν ποινή φυλάκισης 3 ετών για τη ζωοκλοπή και ποινή φυλάκισης 4 ετών για την πράξη της ζωοκτονίας. Η συνολική ποινή που επιβλήθηκε στον κάθε έναν εξ αυτών, κατά συγχώνευση, ήταν φυλάκιση πέντε ετών.

Επισημαίνεται ότι – όπως και πρωτόδικα – το δικαστήριο αποφάσισε ότι οι καταδικασθέντες πρέπει να καταβάλουν το ποσό των 53.000 ευρώ στους παθόντες ως «χρηματική ικανοποίηση για ηθική βλάβη». Εξάλλου, αξίζει να τονιστεί ότι η ποινή των πέντε ετών που τους επιβλήθηκε ανεστάλη, υπό τους όρους της εμφάνισης μία φορά τον μήνα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής τους, αλλά και της καταβολής στους παθόντες, μέσα σε διάστημα ενός μήνα, χρηματικής αποζημίωσης ύψους 26.500 ευρώ.

Εκτός τις κλοπές -Έσφαξαν δεκάδες έγκυες προβατίνες

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, τον Δεκέμβριο του 2005 οι τρεις άνδρες έκλεψαν 100 αρνιά μέσα από περιφραγμένο χώρο ιδιοκτησίας ντόπιας οικογένειας.

Τον Φεβρουάριο του 2006, οι κατηγορούμενοι φέρονται να έσφαξαν δεκάδες έγκυες προβατίνες ιδιοκτησίας της ίδιας οικογένειας.

Εξάλλου, τον Μάρτιο του ίδιου έτους, οι τρεις Κρητικοί φέρονται να σκότωσαν ένα γεωργαλίδικο θηλυκό άλογο, επίσης ιδιοκτησίας της ίδιας οικογένειας. Σημειώνεται ότι η φοράδα ήταν έγκυος και οι ιδιοκτήτες της βρήκαν νεκρό το αλογάκι που κυοφορούσε, δίπλα στη σφαγιασμένη μάνα του.

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook