Κρήτη | Ερώτηση Συντυχάκη στη Βουλή για την ανακατασκευή και επισκευή των κτηρίων που επλήγησαν από τον σεισμό στο Αρκαλοχώρι

Ερώτηση στη Βουλή προς τον αρμόδιο υπουργό έθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, αναφορικά με τα θέματα στέγασης των σεισμόπληκτων, και την ανακατασκευή των κτηρίων.

Αναλυτικά στην ερώτηση ο Βουλευτής αναφέρει:

Έναν χρόνο μετά τον σεισμό, εκατοντάδες οικογένειες στους δήμους Μινώα Πεδιάδας και Αρχανών Αστερουσίων είναι ακόμη σε οικίσκους, με τους απαράδεκτους όρου διαβίωσης στα 25 m2, όπου μένουν ακόμη και πολυμελείς οικογένειες, εκτεθειμένοι ενόψει του χειμώνα που έρχεται. Την ίδια στιγμή δεν έχουν καλυφθεί οι ανάγκες σε οικίσκους, με αποτέλεσμα πληγέντες να ζουν σε σπίτια επικίνδυνα. Για παράδειγμα στον Γαλατά Μινώα, όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι καταγγέλλουν, από τα 130 σπίτια τα 120 είναι ακατάλληλα, ενώ οι οικίσκοι που τοποθετήθηκαν καλύπτουν μόνο το 20% των αναγκών.

Παρά τις μέχρι σήμερα εξαγγελίες της κυβέρνησης για άμεση αποκατάσταση των ζημιών, η κρατική αρωγή δεν επαρκεί. Πολλές οικογένειες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγες λόγω των προϋποθέσεων για υπόθηκα δάνεια, του κόστους για έκδοση Άδειας Επισκευής κτιρίου που δεν αποζημιώνεται ως ξεχωριστή δαπάνη, του τιμολογίου που υπολογίζεται με κατασκευαστικές τιμές που δεν έχουν καμία σχέση με τις σημερινές ιλιγγιώδεις ανατιμήσεις σε οικοδομικά υλικά και εργασίες κτλ. Τελικά, με το πραγματικό κόστος που καλύπτει η Στεγαστική Συνδρομή να είναι μόνο το 45-55% του πραγματικού κόστους επισκευής και ανακατασκευής των κτιρίων, οι κάτοικοι στις σεισμόπληκτες περιοχές δεν ξέρουν πότε και αν θα επιστρέψουν στα σπίτια τους.

Επιπλέον, η ΤΑΕΦΚ έχει 10 άτομα διοικητικό προσωπικό και μόνο 18 μηχανικούς ελέγχου των φακέλων και παραλαβής βλαβών. Οι 900 φάκελοι που έχουν κατατεθεί τόσο στην Αθήνα όσο και στην ΤΑΕΦΚ του Δήμου Ηρακλείου είναι πάρα πολλοί για να
διεκπεραιωθούν μόνο από 18 μηχανικούς της ΤΑΕΦΚ και τους υπόλοιπους μηχανικούς της Υπηρεσίας ΔΑΕΦΚ στην Αθήνα, παρά την υπερπροσπάθεια των εργαζόμενων.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι τόσο οι επισκευές των κτιρίων όσο και οι ανακατασκευές τους θα είναι μακροχρόνιες διαδικασίες, με συνέπεια η απαράδεκτη κατάσταση με τα ερείπια και τα κοντέινερ να συνεχιστεί για χρόνια, στο φόντο και των σχεδίων για «ανασυγκρότηση» της περιοχής, τέτοιας που να εξυπηρετεί το κεφάλαιο, με δεδομένο την κατασκευή του αεροδρομίου στο Καστέλλι.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, για θέματα κρατικής αρωγής και
αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές, κ. Χρ. Τριαντόπουλος, τι μέτρα προτίθεται να πάρει η Κυβέρνηση για την επίλυση των παραπάνω ζητημάτων.

zarpanews.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ