Κρήτη | Έψαχναν τα πειστήρια της κομπίνας στο Μηχανολογικό αλλά… βρήκαν όπλα

κρήτη-έψαχναν-τα-πειστήρια-της-κομπίν-1530502

Μία και μόνη απόδειξη… πρόδωσε την απάτη που έστησε διεκπεραιωτής μεταβίβασης οχημάτων στο Ηράκλειο σε βάρος του Μηχανολογικού της Περιφέρειας Κρήτης, προσποριζόμενος τουλάχιστον 1,2 εκατ. ευρώ από τη μη απόδοση του παραβόλου και την πλαστογράφηση των αποδείξεων της τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλαστογράφηση που έκανε χαρακτηρίζεται ως «αριστοτεχνική δουλειά», όμως ως τώρα κανένας δεν ξέρει τον τρόπο με τον οποίο πετύχαινε να προσθέτει αριθμητικά ψηφία πάνω στις αποδείξεις.

Την ίδια ώρα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος αναζητά τα πειστήρια της πλαστογράφησης, όπως παραδείγματος χάριν κάποια συσκευή που χρησιμοποιούσε και για τον λόγο αυτό προέβη στις 15 Σεπτεμβρίου σε έρευνα στην οικία του, όπου δεν εντόπισε κάτι σχετικό με την απάτη, παρά μόνο δύο όπλα χωρίς άδεια, 400 φυσίγγια και περίπου 20.000 ευρώ μετρητά.

Ο ελεγχόμενος διεκπεραιωτής θεμάτων του υπουργείου Μεταφορών, αφού ολοκληρωθεί η πραγματογνωμοσύνη από οπλουργό, θα περάσει την αυτόφωρη διαδικασία πιθανόν και αύριο. Στο μεταξύ, η έρευνα στο Μηχανολογικό Ηρακλείου της Περιφέρειας Κρήτης συνεχίζεται απόδειξη-απόδειξη και, ως φαίνεται, θα διαρκέσει αρκετά, καθώς κανένας δεν μπορεί να γνωρίζει ούτε το βάθος της απάτης, αλλά ούτε κι αν υπάρχει κι άλλο γραφείο στο Ηράκλειο που μπορεί να έχει προχωρήσει σε ανάλογες ενέργειες. Και φυσικά είναι πολύ δύσκολο να διαπιστωθεί αυτό, όπως επισημαίνουν έγκυρες πληροφορίες, αφού δεν είναι δυνατόν να ελεγχθούν όλες οι μεταβιβάσεις που έχουν γίνει στο Ηράκλειο τα τελευταία χρόνια. Όμως, όπως φαίνεται, δεν αποκλείεται να γίνει ένας δειγματοληπτικός έλεγχος.

Ελέγχονται δύο αδέλφια

Δύο φαίνεται ότι είναι οι ελεγχόμενοι για την υπόθεση απάτης και πλαστογραφίας, αφού στο στόχαστρο έχουν μπει όλες οι υποθέσεις που διαχειρίστηκε το συγκεκριμένο γραφείο μεταβίβασης οχημάτων. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το γραφείο λειτουργούσε από δύο αδέλφια. Κατά συνέπεια, όταν ερευνάται το γραφείο συνολικά για τις υποθέσεις που διεκπεραίωσε, είναι μάλλον αδιανόητο να θεωρήσει κάποιος ότι ελέγχεται μόνο ο ένας και όχι όλοι όσοι εργάζονται σε αυτό.

Αριστοτέχνης

Πηγές από την Περιφέρεια Κρήτης αναφέρουν ότι η δουλειά στις αποδείξεις που είχαν πλαστογραφηθεί είχε γίνει αριστοτεχνικά από τον διεκπεραιωτή που βρίσκεται στο στόχαστρο των Αρχών. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, μία και μόνη απόδειξη που είχε πλαστογραφηθεί πρόδωσε το κόλπο. Πριν από περίπου 15 ημέρες, υπάλληλος, όπως υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Κρήτης, εντόπισε ένα αριθμητικό ψηφίο πάνω στην απόδειξη που δεν εμφανιζόταν στην ίδια ευθεία με τους υπόλοιπους αριθμούς που αφορούσαν το ποσό καταβολής. Τότε, ενημερώθηκε η τράπεζα που έχει το ΑΤΜ και η Περιφέρεια Κρήτης, και ξεκίνησε ο έλεγχος.

Ο διεκπεραιωτής τι έκανε; Για παράβολο μεταβίβασης 135 ευρώ κατέβαλε στο ΑΤΜ τραπέζης που βρίσκεται εντός υπηρεσίας τα 35 ευρώ. Το μηχάνημα έβγαζε απόδειξη για 35 και εν συνεχεία με τρόπο που εκείνος γνώριζε προσέθετε έναν άσο μπροστά και μετέτρεπε την απόδειξη των 35 ευρώ σε απόδειξη των 135 ευρώ! Κατέθετε την απόδειξη στο Γραφείο Μεταβίβασης και ολοκληρωνόταν η διαδικασία, μόνο που ποτέ δεν είχε εισπράξει η Περιφέρεια το πλήρες ποσό του παραβόλου και ο διεκπεραιωτής είχε βάλει στην τσέπη τα 100 ευρώ που του είχε δώσει ο εκάστοτε πελάτης για τη μεταβίβαση.

Μια απόδειξη τον «έκαψε»

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ως τώρα μία και μόνο απόδειξη έχει βρεθεί που δεν είναι άψογα πλαστογραφημένη. Μία απόδειξη που δεν του πέτυχε… τον έκαψε! Αυτή η απόδειξη με τον άσο που δεν είχε τοποθετηθεί σε απόλυτη ευθεία με τα άλλα ψηφία και τράβηξε το ενδιαφέρον για να ξεκινήσει ο έλεγχος… Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι όλες οι υπόλοιπες αποδείξεις, που ως τώρα έχουν ελεγχθεί και έχουν κατατεθεί από τον ίδιο διεκπεραιωτή, είναι τέλειες! Δε φαίνεται η πλαστογραφία ούτε με μεγεθυντικό φακό..! Τώρα πώς εντοπίστηκαν; Εφόσον μία απόδειξη βρέθηκε πλαστογραφημένη, ελέγχθηκαν όλες που είχαν κατατεθεί από τον συγκεκριμένο επαγγελματία σε αντιπαραβολή με τις πληρωμές που είχε λάβει η τράπεζα. Εκεί φαίνεται η διαφοροποίηση του πραγματικού ποσού που κατατέθηκε και της πλαστογραφημένης απόδειξης που αφορά την ίδια πληρωμή!

Η «τρύπα» είναι ο κοινός κωδικός!

Σύμφωνα με το neakriti.gr, ο διεκπεραιωτής που έστησε το κόλπο εκμεταλλεύτηκε την «τρύπα» στο σύστημα, καθώς δεν είναι δυνατόν να υπάρχει έλεγχος και διασταύρωση των εσόδων από τις μεταβιβάσεις. Αυτό, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, οφείλεται στο γεγονός ότι για όλες τις πληρωμές υπέρ της Περιφέρειας Κρήτης υπάρχει και χρησιμοποιείται ένας κωδικός. Συνεπώς τα έσοδα πέφτουν «χύδην» στο Ταμείο και φυσικά ο έλεγχος και η διασταύρωση για το ποιος πληρώνει τι είναι σχεδόν αδύνατα. Δηλαδή για παράδειγμα σε ημερήσια βάση δεν ήταν δυνατό να γνωρίζουν στο Ταμείο πόσα λεφτά ήταν προερχόμενα από τέλη μεταβίβασης οχημάτων. Κατά συνέπεια, και η διασταύρωση ήταν αδύνατη! Η «τρύπα» λοιπόν στο σύστημα της Περιφέρειας Κρήτης είναι το γεγονός ότι υπήρχε μόνο ένας κωδικός πληρωμής, κάτι που ως φαίνεται αναζητούν τρόπους πλέον να το αλλάξουν ώστε να υπάρχουν περισσότερες δικλίδες ασφαλείας.

Στο Ταμείο δε θα είχε γίνει

Από την άλλη, αν τα τέλη μεταβίβασης πληρώνονταν στο Ταμείο είτε της Περιφέρειας είτε της τράπεζας, αυτό δε θα μπορούσε να συμβεί. Και αυτό γιατί το κάθε παράβολο ορίζεται με βάση τα χαρακτηριστικά του οχήματος και πρέπει να πληρώνεται άπαξ για να ληφθεί η απόδειξη που συμπεριλαμβάνει ο υπάλληλος του Γραφείου Μεταβίβασης σε κάθε φάκελο. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Μηχανολογικό άρχισε να δέχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, αποδείξεις αυτόματων πληρωμών από το 2004 και κατ’ εκτίμηση λίγα χρόνια μετά τοποθετήθηκε το ΑΤΜ τραπέζης στην υπηρεσία για εξυπηρέτηση του κοινού. Συνεπώς, κανένας δεν ξέρει το βάθος χρόνου που θα πρέπει να φτάσει ο έλεγχος!

Τι έψαχνε η ΕΛΑΣ στο σπίτι του διεκπεραιωτή και τι βρήκε – Δύο όπλα, φυσίγγια και 20.000 ευρώ μετρητά

Η υπόθεση φαίνεται ότι άρχισε να ξετυλίγεται στα τέλη Αυγούστου με αρχές Σεπτεμβρίου. Πληροφορίες προσδιορίζουν ότι η αρχή του «νήματος» άρχισε να ξετυλίγεται περίπου 15 ημέρες πριν. Όσο εξελισσόταν ο έλεγχος και αποκαλυπτόταν το μέγεθος της απάτης από το ΣΔΟΕ που έχει μπει στο Μηχανολογικό για έλεγχο, η Αστυνομία είχε ήδη ενημερωθεί για τον διεκπεραιωτή. Στις 15 Σεπτεμβρίου από το γραφείο Τύπου της ΕΛ.ΑΣ. εκδόθηκε ένα δελτίο Τύπου για μια υπόθεση παράνομης οπλοκατοχής που ξένιζε. Ο λόγος;

Την υπόθεση των 2 όπλων και των 400 φυσιγγίων είχε βγάλει το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΤΑΟΕ) της ΓΕΠΑΔ Κρήτης. Η εμπλοκή του Τμήματος Οργανωμένου Εγκλήματος σε μια υπόθεση για δύο όπλα προκάλεσε εντύπωση, καθώς συνήθως το ΤΑΟΕ ερευνά πολύ πιο σοβαρές υποθέσεις. Συνεπώς ερευνούσε κάτι σοβαρότερο και συμπτωματικά «έπεσε» πάνω στα όπλα. Οι πληροφορίες τώρα αναφέρουν ότι, μαζί με τα δύο όπλα και τα 400 φυσίγγια, κατασχέθηκαν κατά πληροφορίες και 20.000 ευρώ μετρητά, που βρέθηκαν στο σπίτι του ερευνώμενου. Τα μετρητά δεν αναφέρονται στο δελτίο Τύπου, παρά το γεγονός ότι κατασχέθηκαν. Η εν λόγω υπόθεση θα δικαστεί πιθανόν αύριο στο Αυτόφωρο, αφού έλαβε αναβολή για την πραγματογνωμοσύνη, ως φαίνεται.

Ο κατηγορούμενος για τα όπλα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, είναι το ίδιο άτομο που «φωτογραφίζεται» ως ο διεκπεραιωτής που έστησε την απάτη στο Μηχανολογικό και το Οργανωμένο Έγκλημα αναζητούσε στο σπίτι του στοιχεία γύρω από την απάτη και την πλαστογραφία ή ακόμη και την περιβόητη συσκευή θερμικής επεξεργασίας που κάποιοι λένε ότι μπορεί να χρησιμοποιούσε για να αλλοιώνει τις αποδείξεις. Πάντως, κάτι σχετικό δεν έχει γίνει ως τώρα γνωστό ότι βρέθηκε. Το επίμαχο δελτίο Τύπου της Αστυνομίας που εκδόθηκε σχετικά στις 15 Σεπτεμβρίου είναι το ακόλουθο: «Συνελήφθη σήμερα (σ.σ. στις 15/9/2022) στο Ηράκλειο, από αστυνομικούς του Τμήματος Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, ημεδαπός κατηγορούμενος για παραβάσεις της νομοθεσίας περί όπλων.

Ειδικότερα, στο πλαίσιο στοχευμένων ενεργειών και ειδικών δράσεων, που εκπονεί η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Κρήτης για την καταπολέμηση της παράνομης οπλοκατοχής, σήμερα (σ.σ. 15/9/2022), από αστυνομικούς της ανωτέρω Υπηρεσίας, πραγματοποιήθηκε έρευνα στην οικία του ημεδαπού, κατά τη διάρκεια της οποίας βρέθηκαν και κατασχέθηκαν πιστόλι, κυνηγετικό όπλο, δύο γεμιστήρες και 400 φυσίγγια.

Η προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης».

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook