Κρήτη | ΕΟΠΥΥ: Πρωτοφανής υπόθεση «φάμπρικας» με υπηρεσίες ειδικής αγωγής

κρήτη-εοπυυ-πρωτοφανής-υπόθεση-φάμπ-1337980
Φωτογραφία αρχείου

Στη δίνη μιας πρωτοφανούς υπόθεσης για τα δεδομένα του Ηρακλείου, της Κρήτης, αλλά και της Ελλάδας, φαίνεται ότι βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η Περιφερειακή Διεύθυνση Ηρακλείου (ΠΕ.ΔΙ.) του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), με απολήξεις μέχρι και στα κεντρικά του Οργανισμού. Στο επίκεντρο προδήλως ένα Κέντρο Παροχής Υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής στο Ηράκλειο, το οποίο μάλιστα εμφανίζεται να εφαρμόζει μια από τις λεγόμενες πρωτοποριακές πατέντες ειδικής αγωγής σε συγκεκριμένη διαταραχή, λειτουργώντας με τη μέθοδο του franchising.

Είναι άγνωστο προς το παρόν αν αυτό το είδος λειτουργίας με αυτή την εκπροσώπηση σχετίζεται ή όχι με την υπόθεση, γιατί σε μια τέτοια περίπτωση το θέμα θα πάρει άλλες διαστάσεις ανά την Ελλάδα. Επιπλέον, τα όσα προκύπτουν και για οικογένειες με παιδιά που χρήζουν υπηρεσιών Ειδικής Αγωγής ενδεχομένως να ανοίξει μελλοντικά και άλλα θέματα, ιδίως όσον αφορά οικονομικά εύπορες οικογένειες, αναφορικά με τη δυνατότητα πρόσβασης των παιδιών τους, με ξεχωριστά και ιδιαίτερα κριτήρια, στην ανώτατη εκπαίδευση. Αν αποδειχτεί, δηλαδή, ότι ένα τέτοιο «ενδεχόμενο» εξυπηρετεί, εκτός από τα πρόδηλα, και άλλες καταστάσεις. Προς το παρόν, αυτά είναι μόνο εικασίες. Σήμερα περιοριζόμαστε σε αυτά που είναι πλέον εμφανή και αφορούν το τοπικό επίπεδο στην ΠΕ.ΔΙ. Ηρακλείου του ΕΟΠΥΥ, που ωστόσο αποτελούν ακόμη και στα κεντρικά του Οργανισμού, εδώ και μήνες, έναν «μεγάλο πονοκέφαλο».

Όπως αποκαλύπτει σήμερα Τετάρτη 15 Δεκεμβρίου η εφημερίδα «Νέα Κρήτη», το εν λόγω «Κέντρο» εμφανίζεται να πραγματοποιεί απροσδόκητα υψηλό αριθμό ημερησίως, άρα και μηνιαίως, συνεδριών ειδικής αγωγής, τα δύο τελευταία χρόνια τουλάχιστον. Εισπράττοντας έτσι μηνιαίως χιλιάδες ευρώ από τον ΕΟΠΥΥ, ακόμη και το διάστημα με τους αυστηρούς λόγω COVID-19 περιορισμούς της καραντίνας (ακόμη και σε μήνα που ήταν κλειστό), για συνεδρίες που εμφανίζεται να πραγματοποιεί ημερησίως, δυσανάλογα με την κτηριακή, υλικοτεχνική υποδομή, αλλά και το προσωπικό που διαθέτει. Το θέμα όμως δε σταματά εδώ, αφού ο εν λόγω πάροχος των συγκεκριμένων υπηρεσιών υγείας ειδικής αγωγής εμφανίζει χιλιάδες τέτοιες πράξεις μηνιαίως, δηλαδή δεκάδες τέτοιες ημερησίως, με προσωπικό για όλα αυτά 3 ψυχολόγους πλήρους απασχόλησης, μία μερικής απασχόλησης εργοθεραπεύτρια και δύο λογοθεραπευτές, έχοντας επιπλέον προσλάβει από τον Σεπτέμβριο του 2021 άλλη μία εργοθεραπεύτρια, η πρόσληψη της οποίας (τελευταίας) συμπίπτει χρονικά με το ξέσπασμα της υπόθεσης.

Ταυτόχρονα όμως από την ίδια υπόθεση φαίνεται να προκύπτουν και άλλα σοβαρά θέματα με ευρύτερες διαστάσεις : Κατευθυνόμενη συνταγογράφηση σχεδόν στο 100% των συνεδριών ειδικής αγωγής, από συγκεκριμένη παιδοψυχίατρο, η οποία τον Σεπτέμβριο αλλάζει και έκτοτε αναλαμβάνει άλλη, από τη στιγμή που το θέμα αρχίζει να συζητείται στο εσωτερικό της ΠΕ.ΔΙ. Ηρακλείου του ΕΟΠΥΥ, αλλά και όταν οι οχλήσεις μεταφέρονται στα κεντρικά της υπηρεσίας. Δηλαδή, τόσο η πρώην, όσο και νυν γιατρός εμφανίζονται στην ουσία να εκδίδουν παραπεμπτικά για το «Κέντρο» αυτό, για εκατοντάδες παιδιά που υποτίθεται ότι χρήζουν συνεδριών ειδικής αγωγής!

Σύμφωνα με την κανονική διαδικασία, οι γονείς είναι αυτοί που πηγαίνουν το παιδί τους σε γιατρό της επιλογής τους, οι ίδιοι τον πληρώνουν κι εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχει θέμα τέτοιων συνεδριών, τότε ο/η γιατρός της επιλογής τους συνταγογραφεί ηλεκτρονικά τις «θεραπείες», τις οποίες και πάλι ηλεκτρονικά στέλνει σε ειδική επιτροπή του ΕΟΠΥΥ για έγκριση, όπου αφού εγκριθούν αποδίδονται στους γονείς για να απευθυνθούν σε ειδικό της επιλογής τους. Στη συγκεκριμένη περίπτωση φαίνεται όμως να έχει στηθεί μια «φάμπρικα» με χιλιάδες μηνιαίως τέτοιες συνεδρίες, με χιλιάδες ευρώ είσπραξης, με κατευθυνόμενη “συνταγογράφηση” παραπεμπτικών.

Ακόμη χειρότερα που, σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν.Κ.», στην υπόθεση εμφανίζονται παιδιά και οικογένειες με γνωματεύσεις για λογοθεραπείες, εργοθεραπείες ή ακόμη και για ψυχοθεραπείες, εν αγνοία τους (!), με copy paste «υπεύθυνες δηλώσεις» και όχι πρωτότυπα, που φαίνεται να ανήκουν σε κανονικές υπεύθυνες δηλώσεις άλλων προσώπων. Ή να γίνονται με την ίδια «φάμπρικα» χρεώσεις, σε περιπτώσεις που έχουν διακόψει θεραπείες προ διετίας αλλά το “κέντρο” εξακολουθεί να εκδίδει γνωματεύσεις για τα παιδιά και να χρεώνει, τιμολογώντας για να εισπράξει από τον ΕΟΠΥΥ. Άλλες πάλι οικογένειες, να χρεώνονται περισσότερες θεραπείες στον ΕΟΠΥΥ από αυτές που πραγματικά έκαναν.

Κατά πληροφορίες, ακόμη και στη θέση υπογραφής όσων εκτελούν τις θεραπείες στο «Κέντρο», οι υπογραφές εμφανίζονται να είναι οι «ίδιες», ανεξάρτητα από το ποιος τις έχει εκτελέσει. Το θέμα βέβαια αποκτά και κοινωνικές και οικογενειακές διαστάσεις, αφού εν αγνοία κάποιων οικογενειών φαίνεται να γράφονται συνεδρίες ψυχοθεραπείας σε παιδιά χωρίς τέτοια πάθηση. Γεγονός διόλου αμελητέο, αν συνυπολογιστεί ότι κάτι τέτοιο δε σταματά έτσι, αφού με τον ατομικό ηλεκτρονικό φάκελο υγείας που διαθέτει το κάθε άτομο, μια πάθηση μπορεί να ακολουθεί ένα συγκεκριμένο παιδί εν αγνοία του, μια πάθηση που ουδέποτε είχε αλλά που ωστόσο εμφανίζεται να έπασχε από αυτή, και μάλιστα ότι έχρηζε ψυχοθεραπείας!

Αλλά το όλο θέμα δεν περιορίζεται μόνο σε αυτά. Όπως φαίνεται, αποτελεί κόλαφο και για τις εσωτερικές διαδικασίες του ΕΟΠΥΥ, με ένα εξίσου πρωτοφανές παρασκήνιο. Κομβικοί υπάλληλοι που εμφανίζονται να διαπιστώνουν ότι κάτι δεν πάει καλά με το συγκεκριμένο «Κέντρο» και αρνούνται να εγκρίνουν τις υπέρογκες πληρωμές από τον ΕΟΠΥΥ, με δημόσιο χρήμα του Έλληνα φορολογουμένου, ενημερώνουν την τοπική και κεντρική διοίκηση, καταθέτουν υλικό και αποδείξεις που τεκμηριώνουν τις επιφυλάξεις τους και ζητούν άμεσο έλεγχο από την τοπική διοίκηση αλλά και τα κεντρικά.

Η διοίκηση του ΕΟΠΥΥ διαβιβάζει το θέμα στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΦΚΑ), όμως, αντί για αποστολή κλιμακίου ελέγχου με επιθεωρητή, όπως έχει συμβεί αλλαχού και για ήσσονος σημασίας υποθέσεις, ο έλεγχος ανατίθεται σε δύο υπαλλήλους σε τοπικό επίπεδο, και μόνο για το τμήμα καταθέσεων γονιών που τα παιδιά τους εμφανίζονται με γνωματεύσεις και συνεδρίες. Παράλληλα, η κεντρική αλλά και η τοπική διοίκηση καλούν τους αρμόδιους υπαλλήλους να προχωρήσουν σε οριστικοποίηση των πράξεων εκκαθάρισης του εν λόγω «Κέντρου», από τη στιγμή που αυτές έχουν εκδοθεί, ώστε να πληρωθεί κανονικά, αφού οι πράξεις αυτές έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες (!).

Στην επιμονή άρνησης των υπαλλήλων που εντόπισαν το όλο θέμα και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου – με όποιον τρόπο κι αν γινόταν – η απάντηση των κεντρικών του ΕΟΠΥΥ είναι αποκαλυπτική : «Με ποια θεσμική αρμοδιότητα δεν οριστικοποιείτε έναν πάροχο του οποίου οι υποβολές έχουν εκκαθαριστεί.

Από τη στιγμή που ο έλεγχος συνεχίζεται και δεν υπάρχει πράξη καταλογισμού, η υπηρεσία τοπικά πρέπει να οριστικοποιήσει τις Πράξεις Εκκαθάρισης για να μην εκτεθεί νομικά η Υπηρεσία (!)… ο έλεγχος της ΥΠΕΔΦΚΑ μπορεί να ολοκληρωθεί σε 3 χρόνια και ο εν λόγω πάροχος δεν μπορεί να μείνει απλήρωτος…» (!). Παράλληλα, λίγο μετά, ένας κομβικός υπάλληλος σε τοπικό επίπεδο, υπεύθυνος για την έγκριση της πληρωμής, που είχε προβάλει αντιρρήσεις σχετικά με την πληρωμή, ως διά μαγείας κατά τις ίδιες πληροφορίες φέρεται να «αλλάζει πόστο», προκειμένου να μην έχει πλέον εμπλοκή με το θέμα, ενώ η υποβολή εκκαθάρισης για τον εν λόγω πάροχο, του μηνός Σεπτεμβρίου του 2021, ύψους περίπου 56.000 ευρώ, «φεύγει» από το ηλεκτρονικό σύστημα της ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ Ηρακλείου και αποστέλλεται για εκκαθάριση στην ΠΕ.ΔΙ. ΕΟΠΥΥ της Αρκαδίας στην Τρίπολη, παρότι ο φάκελος του εν λόγω Κέντρου και παρόχου είναι στο Ηράκλειο και η πιστοποίηση έχει γίνει εδώ!!!!

Του ΕΟΠΥΥ – Οι αποκαλυπτικές αναφορές υπαλλήλων της ΠΕ.ΔΙ. Ηρακλείου

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες και στοιχεία που ήρθαν σε γνώση της «Ν.Κ.», η υπόθεση αρχίζει να παίρνει διαστάσεις όταν 4 τουλάχιστον κομβικοί υπάλληλοι της ΠΕ.ΔΙ. Ηρακλείου του ΕΟΠΥΥ στην εκκαθάριση και πληρωμή τέτοιων ενταλμάτων διαπιστώνουν μήνα με τον μήνα «έκρηξη» των προς αποζημίωση ποσών και “φάμπρικα” παροχής υπηρεσιών ειδικής αγωγής από το εν λόγω «Κέντρο», που σε καμία περίπτωση δε δικαιολογείται από την κτηριακή υποδομή του και το προσωπικό του για τα παραστατικά που δηλώνει. Μόνο για το 2021 αυτά αφορούν σε δεκάδες τέτοιες ημερήσιες συνεδρίες, σε διάστημα που μπορεί να δικαιολογηθεί η εκτέλεση μίας και μόνο συνεδρίας και σε συνθήκες που είναι ανθρωπίνως αδύνατον να έχουν πραγματοποιηθεί όλες αυτές μαζί. Πολύ περισσότερο, η σε εβδομαδιαία και μηνιαία βάση συσσώρευση θεραπευτικών πράξεων και ενταλμάτων πληρωμής από τον ΕΟΠΥΥ μοιάζει εξωπραγματική για τα δεδομένα του Ηρακλείου.

Για τους λόγους αυτούς, οι υπάλληλοι συντάσσουν υπηρεσιακή αναφορά, την οποία στέλνουν στον διοικητή του ΕΟΠΥΥ, τον προϊστάμενο Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών Υποθέσεων της Γενικής Διεύθυνσης Οργάνωσης και Σχεδιασμού Υπηρεσιών Υγείας και το αρμόδιο τμήμα του ΥΠΕΔΥΚΑ, ενώ ταυτόχρονα ενημερώνουν και τη διοίκηση του ΠΕ.ΔΙ. Ηρακλείου.

Σε αυτή, μεταξύ άλλων, αναφέρουν πως ο εν λόγω πάροχος ειδικής αγωγής υποβάλλει στον ΕΟΠΥΥ ιδιαίτερα μεγάλα ποσά μηνιαία, ακόμη και το διάστημα με τους αυστηρούς λόγω COVID περιορισμούς της καραντίνας, της αυστηρής τήρησης αποστάσεων και τους περιορισμούς του αριθμού των ατόμων εντός εσωτερικών χώρων.

Τα στοιχεία

Μια ενδεικτική παράθεση των δεδομένων που εντοπίζουν είναι εξόχως αποκαλυπτική:

  • Δεκέμβριος 2020: 56.317,38 ευρώ
  • Ιανουάριος 2021: 62.100, 06 ευρώ
  • Φεβρουάριος 2021: 66.063,54 ευρώ
  • Μάρτιος 2021: 71.863,72 ευρώ
  • Απρίλιος 2021: 64.206 ευρώ
  • Μάιος 2021: 65.614, 02 ευρώ
  • Ιούνιος 2021: 68.269,80 ευρώ

Σημειώνουν μάλιστα ότι στο ποσό καθεμίας από τις παραπάνω ενδεικτικές υποβολές αντιστοιχούν χιλιάδες πράξεις ειδικής αγωγής (ψυχοθεραπείας, εργοθεραπείας και λογοθεραπείας). Τις παραπάνω χιλιάδες πράξεις, όπως αναφέρουν, πραγματοποιεί ο εν λόγω πάροχος έχοντας ως προσωπικό (η αναφορά αυτή συντάχθηκε μάλλον τον Ιούλιο του 2021) δύο λογοθεραπευτές και τρεις ψυχολόγους πλήρους απασχόλησης, με δηλωμένο ωράριο από 14:00 έως 21:00, Δευτέρα έως Παρασκευή, και Σάββατο από 09:00 έως 14:00, μία ψυχολόγο μερικής απασχόλησης και μία εργοθεραπεύτρια με ιδιωτικό συμφωνητικό απασχόλησης.

Σε ένα τριάρι, 194 πράξεις την ημέρα με ελάχιστο προσωπικό

Το «Κέντρο» του παρόχου στεγάζεται-παρέχει υπηρεσίες σε ένα μικρό τριάρι διαμέρισμα όχι πάνω από 90 τ.μ., σε κεντρικό σημείο του Ηρακλείου. Με τα παραπάνω σταθερά δεδομένα, όπως λέει η αναφορά, για παράδειγμα για την υποβολή του Μαρτίου 2021 με ποσό 71.863,92 ευρώ, σημαίνει ότι προσωπικό και χώρος στέγασης έχουν πραγματοποιήσει πράξεις ειδικής αγωγής που αντιστοιχούν στον αριθμό 4.857, με δεδομένο ότι το μηνιαίο ποσό των 71.863,92 διά 15 ευρώ, που είναι το κόστος της ατομικής συνεδρίας της καθεμίας από τις πράξεις έργο-λόγο-ψυχοθεραπείας, αντιστοιχεί σε 4.857 πράξεις ειδικής αγωγής. Δηλαδή, όπως γράφει η αναφορά, πρακτικά σε αυτόν τον μικρό χώρο και με το συγκεκριμένο προσωπικό τον Μάρτιο του 2021 πραγματοποιούνταν ημερησίως και με το συγκεκριμένο προσωπικό 194 πράξεις ειδικής αγωγής (4.857 διά 25 ημέρες λειτουργίας)! Άρα, όπως γράφει η αναφορά, ωριαία σε αυτόν τον χώρο καθημερινά τον Μάρτιο πρέπει να βρίσκονταν συγχρόνως και να πραγματοποιούσαν συνεδρίες ειδικής αγωγής 27 παιδιά (!), με αντίστοιχα 27 θεραπευτές (!) σε αντίστοιχους 27 ατομικούς χώρους (!), ώστε να έχουμε 194 πράξεις ημερησίως επί 7 ώρες λειτουργίας, όπως προκύπτει από τις συμβάσεις του συγκεκριμένου προσωπικού.

Η αναφορά σημειώνει ότι ειδικά οι εργοθεραπείες, που αντιστοιχούν στο 1/3 των θεραπειών κατά μέσο όρο, δηλαδή ημερήσια περί τις 64 πράξεις εργοθεραπείας, πρακτικά φαίνεται να πραγματοποιούνται τον μήνα Μάρτιο από μία και μόνο εργοθεραπεύτρια! Παρεμφερή νούμερα ατομικών συνεδριών ατομικής αγωγής προκύπτουν από τα οικονομικά στοιχεία των υποβολών και άλλων μηνών.

Σημειώνεται μάλιστα πως, εκτός του ότι το προσωπικό δεν επαρκεί όπως προκύπτει από τους αριθμούς, ο χώρος στον οποίο παρέχονται οι υπηρεσίες, περίπου 90 τ.μ., είναι πολύ μικρός για να φιλοξενεί αυτούς τους αριθμούς παιδιών ανά ώρα και ημερησίως.

Γίνεται υπόμνηση ότι το πρωτόκολλο για τις ατομικές συνεδρίες ειδικής αγωγής είναι 45 λεπτά ανά συνεδρία, που πρακτικά σημαίνει ότι οι αριθμοί των συνεδριών που κατατέθηκαν στον ΕΟΠΥΥ «δε βγαίνουν»! Ταυτόχρονα, στην αναφορά αυτή γίνεται μνεία ότι για τον εν λόγω πάροχο έχει σταλεί και άλλο έγγραφο στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΦΚΑ), για κατευθυνόμενη συνταγογράφηση και μάλιστα στο 100% των ηλεκτρονικών παραπεμπτικών που εκτελεί, και ότι αυτά εκδίδονται τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο του 2021 αποκλειστικά από μία και μόνον συγκεκριμένη παιδοψυχίατρο! Η αναφορά καταλήγει με την άποψη των υπαλλήλων της ΠΕ.ΔΙ. Ηρακλείου του ΕΟΠΥΥ, ότι στον συγκεκριμένο πάροχο πρέπει να γίνει ουσιαστικός έλεγχος από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Οργανισμού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι συνάδελφοι του εν λόγω παρόχου, που διατηρούν επίσης χώρους με παροχή υπηρεσιών ειδικής αγωγής στο Ηράκλειο, και μόνο με την ενδεικτική αυτή αναφορά σε αριθμούς, ποσά και συνεδρίες θα φρίξουν. Όχι μόνο γιατί αυτά συμβαίνουν σε συνθήκες πανδημίας και δεινής οικονομικής κρίσης, αλλά και για εντελώς πρακτικούς λόγους. Σε μία πρόχειρη έρευνα αγοράς σε αντίστοιχα κέντρα του Ηρακλείου, διαπιστώσαμε ότι το παλαιότερο από αυτά, στην κορύφωση των εργασιών του, και μόνο αυτό δηλώνει στον ΕΟΠΥΥ, μετά από ένα καλό μήνα και όχι πάντα, συνεδρίες που αντιστοιχούν σε 8.000 ευρώ, διά 15 ευρώ που είναι η συνεδρία, διά 25 ημέρες τον μήνα, ήτοι 21,33 συνεδρίες. Η πλειονότητα αντίστοιχων κέντρων στο Ηράκλειο κινείται σε επίπεδα ώστε να δηλώνει στον ΕΟΠΥΥ 600 ευρώ, διά 15 ευρώ που είναι η συνεδρία, διά 25 ημέρες, 1,6 συνεδρίες ημερησίως.

Ενημερώθηκε η κεντρική διοίκηση – Δήλωνε συνεδρίες ακόμη και όταν ήταν κλειστό

Ακόμη πιο χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του μηνός Αυγούστου, οπότε το εν λόγω «κέντρο» με αναρτήσεις του και SMS δήλωνε ότι λόγω καλοκαιριού είναι κλειστό μέχρι και τις 23 του μήνα. Παρ’ όλα αυτά, στον ΕΟΠΥΥ κατέθεσε για πληρωμή συνεδρίες συνολικού ύψους 51.818 ευρώ. Οι υπάλληλοι μετά την αναφορά τους συνέχισαν να στέλνουν στην κεντρική υπηρεσία με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και υπηρεσιακά σημειώματα και νέες αναφορές σχετικά με την όλη κατάσταση, εμφανίζοντας και νέους λογαριασμούς, για τους οποίους ο πάροχος ζητούσε να πληρωθεί με τα ίδια χαρακτηριστικά όπως και τους προηγούμενους μήνες.

Παράλληλα, ενώ οι υπάλληλοι που εντόπισαν το θέμα και ενημέρωσαν την κεντρική διοίκηση ζήτησαν έλεγχο άμεσα, η κεντρική διοίκηση παρέπεμψε το θέμα στην Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΦΚΑ). Εντούτοις η εν λόγω Υπηρεσία, παρότι στο παρελθόν για ήσσονος σημασίας ζητήματα έστελνε κλιμάκιο με επικεφαλής επιθεωρητή για ελέγχους, στη συγκεκριμένη περίπτωση αποφάσισε να ορίσει δύο τοπικούς υπαλλήλους, βάζοντας επίσης και περιορισμούς στον έλεγχο που επρόκειτο να διενεργήσουν. Ο περιορισμός ήταν να κληθούν γονείς παιδιών που είχαν δηλωθεί σε συνεδρίες – και άρα κοπεί τα σχετικά παραπεμπτικά για να πληρωθεί ο πάροχος από τον ΕΟΠΥΥ – για να τους πάρουν κατάθεση. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες, από τους 35 γονείς που κλήθηκαν, 15 τουλάχιστον περιπτώσεις δήλωσαν ότι δεν πήγαιναν στο «κέντρο» τα παιδιά τους και δεν είχαν καμία ανάμειξη με την υπόθεση. Επιπλέον ανέφεραν ότι η όποια διαδικασία έκδοσης γνωμάτευσης και έγκρισης από αποκλειστικά μία και μόνο παιδοψυχίατρο – άρα και η 100% κατευθυνόμενη συνταγογράφηση – έγινε εν αγνοία τους!

Οι υπόλοιποι γονείς φαίνεται να δήλωσαν άλλοι ότι πήγαν πολύ λιγότερες φορές από όσες είχε καταθέσει ο παρόχος για να πληρωθεί στον ΕΟΠΥΥ και άλλοι ότι είχαν διακόψει τις επισκέψεις έχοντας προηγουμένως ενημερώσει για τη διακοπή. Παρ’ όλα αυτά ο πάροχος συνέχισε να τους δηλώνει και να πληρώνεται. Άλλοι ισχυρίζονται ότι τον είχαν ειδοποιήσει ακόμα και εγγράφως ότι δεν ενδιαφέρονται να συνεχίσουν.

Σημειώνεται ότι για όλα αυτά τα παιδιά ο πάροχος είχε προσκομίσει υπεύθυνες δηλώσεις σε φωτοτυπία, κάτι που ο ΕΟΠΥΥ ζητά στην αρχή κάθε χρόνου. Πολλές όμως από αυτές τις δηλώσεις κρίθηκαν ως «περίεργες» όσον αφορά στη σύνταξή τους.

Έκδοση γνωματεύσεων εν αγνοία οικογενειών

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες της «Ν.Κ.», παρότι για τον έλεγχο μιας τόσο σοβαρής υπόθεσης, που αφορά σε ιατρικές γνωματεύσεις ακόμα και ψυχοθεραπείες σε παιδιά, κανονικά θα έπρεπε να έρθει κλιμάκιο με επικεφαλής επιθεωρητή από τη γνωστή Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΦΚΑ), εντούτοις οι δύο τοπικοί υπάλληλοι, που ανέλαβαν τελικά τον έλεγχο, φαίνεται να έχουν εντοπίσει αξιοσημείωτα και «ευαίσθητα» γεγονότα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες υπάρχουν παιδιά που περισσότερο από ένα χρόνο χρεώνονταν για συνεδρίες στον ΕΟΠΥΥ ενώ βρίσκονταν σε άλλη βαλκανική χώρα. Ακόμη χειρότερα, φαίνεται να έχουν εκδοθεί εν αγνοία των οικογενειών τους ιατρικές γνωματεύσεις για ψυχοθεραπείες, λογοθεραπείες και εργοθεραπείες. Εμφανίζονται υπεύθυνες δηλώσεις γονέων προς τον ΕΟΠΥΥ οι οποίες, όπως είπαμε, είναι απαραίτητο να προσκομίζονται στην αρχή κάθε έτους σε φωτοτυπία και όχι σε πρωτότυπο. Οι φωτοτυπίες φαίνονται ότι είναι copy paste από άλλη υπεύθυνη δήλωση, κανονική, όμως, αυτή τη φορά! Δηλαδή εμφανίζεται η χρήση μιας κανονικής από άλλη οικογένεια με παιδί, βγαίνει μόνο η θεώρηση σε φωτοτυπία, σβήνονται τα στοιχεία, ξαναβγαίνει η φωτοτυπία και επικολλάται σε όποια πρόκειται να επαναχρησιμοποιηθεί για άλλη οικογένεια με άλλο παιδί.

Άλλα παιδιά, και μάλιστα αδέλφια, εμφανίζονται να ζουν σε άλλη βαλκανική χώρα και οι γονείς τους να δηλώνουν άγνοια. Πατέρας με τρία παιδιά, που φαίνεται να έχει διακόψει πριν από ενάμιση χρόνο τις συνεδρίες των παιδιών του, εμφανίζεται να χρεώνεται για αυτές τις συνεδρίες και ο πάροχος να πληρώνεται από τον ΕΟΠΥΥ. Μητέρα δύο παιδιών επέδειξε στον έλεγχο ηλεκτρονική επιστολή που ενημέρωνε τον πάροχο προ διετίας ότι διακόπτει τη συνεργασία μαζί του. Εντούτοις ο πάροχος φέρεται να εξακολουθούσε να χρεώνει τον ΕΟΠΥΥ και φυσικά να εκδίδει γνωματεύσεις για τα παιδιά. Στην πραγματικότητα οι τοπικοί υπάλληλοι της ΠΕ.ΔΙ. εκτιμούν ότι ακόμη και οι γονείς των παιδιών που πραγματικά πηγαίνουν στον πάροχο δε συμμετέχουν οι ίδιοι σε καμία διαδικασία έκδοσης και έγκρισης των γνωματεύσεων.

Όλη τη διαδικασία εκτιμούν οι υπάλληλοι ότι την ετοιμάζει ο πάροχος με τη γιατρό της κατευθυνόμενης συνταγογράφησης, γράφοντας όλο το πακέτο συνεδριών που δικαιολογεί ο ΕΟΠΥΥ, λαμβάνει ο ίδιος την απόφαση έγκρισης, και οι γονείς, ακόμη και αυτοί που πηγαίνουν τα παιδιά τους, δε γνωρίζουν πραγματικά τον αριθμό και το είδος των θεραπειών που τους έχουν εγκριθεί. Αυτό αποδεικνύεται από το έντυπο που κατατίθεται στον ΕΟΠΥΥ συνοδευτικά και ονομάζεται «εκτέλεση παραπεμπτικού». Παρατήρησαν επίσης ότι στη θέση που υπογράφει ο θεραπευτής σχετικά με την εκτέλεση της θεραπείας οι υπογραφές είναι επίσης πανομοιότυπες, ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο θεραπευτής. Αυτό όμως που τους προβλημάτισε περισσότερο είναι το γεγονός ότι γράφτηκαν συνεδρίες ψυχοθεραπείας σε παιδιά εν αγνοία των γονιών τους, άρα χωρίς να υπάρχει πάθηση, πράξη που ενδέχεται να τα ακολουθεί στην υπόλοιπη ζωής τους, δηλαδή να «εμφανίζουν» μια τέτοια πάθηση, δεδομένου ότι όλα εμφανίζονται στον ηλεκτρονικό φάκελο υγείας, που ως γνωστόν μας ακολουθεί εφ’ όρου ζωής.

Τιμολόγια προς διερεύνηση

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν.Κ.», στη βασική αναφορά των υπαλλήλων προς τη διοίκηση της ΠΕ.ΔΙ. Ηρακλείου και τα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ επισυνάφθηκαν ενδεικτικά τρία τιμολόγια των μηνών Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου. Σε αυτά φαίνεται ότι για τον μήνα Μάιο ο ΕΟΠΥΥ θα έπρεπε να καταβάλει στον πάροχο 65.614,02 ευρώ για 976 λογοθεραπείες επί 15 (14.040 ευρώ), 1.550 ψυχοθεραπείες επί 15 (22.350 ευρώ), 1.711 εργοθεραπείες επί 15 (24.270 ευρώ) και 1.674 ειδικής διαπαιδαγώγησης επί 1,23 (2.059,02 ευρώ). Αντίστοιχη ανάλυση υπάρχει για τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, όπου εμφανίζονται στον μήνα Ιούλιο 951 λογοθεραπείες, 1.670 εργοθεραπείες, 1.495 ψυχοθεραπείες και 1.142 ειδικής διαπαιδαγώγησης, με μηνιαίο σύνολο 63.144,66 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Ν.Κ.», από 1/1/2021 μέχρι 31/10/2021 ο πάροχος έχει καταθέσει για να πληρωθεί 615.000 ευρώ, ενώ εκκρεμεί να καταθέσει τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο. Από τα 615.000 ευρώ δεν έχει πληρωθεί μόνο τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο ένα ποσό περίπου 165.000 ευρώ. Επίσης οι ίδιοι υπάλληλοι εντόπισαν ότι από 1/1/2020 μέχρι 31/12/20 έχει καταθέσει παραστατικά στον ΕΟΠΥΥ ύψους 404.000 ευρώ, τα οποία πληρώθηκε μείον τον φόρο 4%.

Ελέγχος από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ- Τα περίεργα στο εσωτερικό του ΕΟΠΥΥ

Ενώ λοιπόν οι υπάλληλοι της ΠΕ.ΔΙ. Ηρακλείου εντόπισαν αυτό το κλίμα και με αναφορές, υπηρεσιακά σημειώματα και διαρκείς οχλήσεις ζήτησαν εκτός του ελέγχου από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΦΚΑ) παράλληλα να μην προχωρήσουν σε περαιτέρω οριστικές εγκρίσεις πράξεων εκκαθάρισης και άρα πληρωμής του παρόχου, έτσι ώστε να καταστεί δυνατόν να ελεγχθούν τα πάντα, τα όσα ακολούθησαν σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο προκαλούν νέο κύκλο ερωτημάτων.

Οι υπάλληλοι που εντόπισαν το πρόβλημα δέχτηκαν οχλήσεις σε επίπεδο διοικήσεων τοπικά και κεντρικά να προχωρήσουν στην πληρωμή του παρόχου εγκρίνοντας την οριστική πράξη εκκαθάρισης. Εκείνοι, ωστόσο, πεισματικά αρνήθηκαν να το πράξουν. Επειδή οι πιέσεις συνεχίστηκαν και οι ίδιοι υπάλληλοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν άλλο τους λογαριασμούς του παρόχου, συνέταξαν νέα υπηρεσιακά σημειώματα προκειμένου να πληρωθεί ο πάροχος, εξηγώντας όμως τους λόγους που παρέδωσαν πλέον τους λογαριασμούς αυτούς στην τοπική διοίκηση, η οποία από εκείνη τη στιγμή και πέρα με δική της ευθύνη πληρώνει κανονικά τον πάροχο. Σημειώνεται δε ότι, μετά από διαμαρτυρίες του παρόχου ότι απασχολεί ιατρικό προσωπικό, οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι εντόπισαν πως, ενώ το συγκεκριμένο κέντρο θα έπρεπε κανονικά να έχει άδεια λειτουργίας, καθότι οι ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται μόνο σε αδειδοδοτημένο χώρο από τον οικείο Ιατρικό Σύλλογο, εντούτοις το συγκεκριμένο «κέντρο» δε διαθέτει άδεια λειτουργίας παρά μόνο πιστοποίηση και έναρξη εργασιών σε ΔΟΥ.

Άρα, κατά τους συγκεκριμένους υπαλλήλους, ο πάροχος δεν είναι συμβεβλημένος με τον ΕΟΠΥΥ, αλλά διαθέτει μόνον πιστοποίηση, με το ερώτημα να παραμένει: Πώς πιστοποιούνται οι πάροχοι ειδικής αγωγής αφού δεν έχουν άδεια λειτουργίας; Όπως υποστηρίζουν, ο πάροχος στην έναρξη εργασιών στη ΔΟΥ δεν έχει κωδικό για παροχή ιατρικών υπηρεσιών, οπότε το ερώτημα είναι: γιατί θα έπρεπε να έχει άδεια λειτουργίας ιδίως από τον Σεπτέμβριο του 2021, όταν φέρεται να προσκομίζει ιδιωτικό συμφωνητικό με νέα παιδοψυχίατρο, ώστε να παρέχει παιδοψυχιατρικές υπηρεσίες, το οποίο και κατέθεσε στην αρμόδια ΔΟΥ;

Η συγκεκριμένη θα έπρεπε να δηλώσει πού παρέχει τις υπηρεσίες και σε ποιον αδειοδοτημένο χώρο για τέτοιου είδους ιατρικές υπηρεσίες, που όμως δεν είναι αυτές του παρόχου.

Στο νέο υπηρεσιακό σημείωμα των υπαλλήλων αναφέρεται ότι, ενώ εντέλλονται από τα κεντρικά του ΕΟΠΥΥ να πληρώσουν τον πάροχο, οι ίδιοι εκφράζουν τις επιφυλάξεις και τις ενστάσεις τους, καθώς και την αντίθετη γνώμη τους σχετικά με την πληρωμή του. Επιπλέον ως λόγο άρνησης προβάλλουν εκ νέου το γεγονός ότι διενεργείται έλεγχος από την Υπηρεσία Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΦΚΑ) και ότι έχουν σταλεί τα διαπιστωθέντα από τις καταθέσεις γονέων-παιδιών που συμπεριλήφθηκαν στον σχετικό έλεγχο. Επομένως και τα όποια συμπεράσματα του ελέγχου θα έπρεπε να ληφθούν υπόψη για την πληρωμή ή όχι του παρόχου από τον ΕΟΠΥΥ. Οι δύο από τους υπαλλήλους στην αναφορά τους δηλώνουν ότι καταθέτουν τα υποβληθέντα προς πληρωμή δικαιολογητικά του παρόχου προς την κεντρική διοίκηση του ΕΟΠΥΥ και την τοπική διοίκηση της ΠΕ.ΔΙ., προκειμένου να οριστικοποιήσουν εκείνοι με αποκλειστική, δική τους ευθύνη τις πληρωμές, γνωστοποιώντας τους παράλληλα ότι ήδη μετά τις δικές τους αναφορές τούς έχει αφαιρεθεί η αρμοδιότητα για τον συγκεκριμένο πάροχο και ότι πλέον έχουν τοποθετηθεί σε άλλο πόστο. Οι άλλοι δύο επίσης από τους υπαλλήλους της ΠΕ.ΔΙ. Ηρακλείου, αφού δηλώνουν την επιφύλαξή τους προτείνοντας την ακύρωση των εκδοθεισών πράξεων, ζητούν να γίνει νέα εκκαθάριση βάσει και των επιπλέον στοιχείων του ελέγχου της Υπηρεσίας Ελέγχου Δαπανών Υγείας Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΥΠΕΔΦΚΑ).

Παράλληλα στη δική τους αναφορά αποκαλύπτουν ότι, παρούσης της τοπικής διοικήτριας, δέχτηκαν τηλεφωνική όχληση σε ανοιχτή επικοινωνία από τη διοικήτρια του ΕΟΠΥΥ, η οποία ζητούσε να μάθει με ποια θεσμική αρμοδιότητα δεν οριστικοποιείται ένας πάροχος του οποίου οι υποβολές έχουν εκκαθαριστεί. Αφού της επανέλαβαν ότι διεξάγεται έλεγχος από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ, ο οποίος μάλιστα γίνεται στον ίδιο χώρο της τοπικής υπηρεσίας και ότι έχουν προκύψει σημαντικές ενδείξεις ότι ο εν λόγω πάροχος πιθανόν έχει προβεί σε πράξεις παράνομες, οι οποίες αν επιβεβαιωθούν συνεπάγονται κυρώσεις, εισέπραξαν, όπως αναφέρουν, από τη διοικήτρια την απάντηση: «…από τη στιγμή που δεν έχει εκδοθεί από την ΥΠΕΔΥΦΚΑ απόφαση καταλογισμού, η υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να οριστικοποιήσει πράξεις εκκαθάρισης, διαφορετικά η υπηρεσία είναι εκτεθειμένη νομικά». Οι υπάλληλοι επέμειναν ότι οι εκδοθείσες πράξεις εκκαθάρισης πρέπει να ακυρωθούν και να γίνει νέος έλεγχος, συνεκτιμώντας και τα ευρήματα της ΥΠΕΔΥΦΚΑ.

Τότε η απάντηση της διοικήτριας του ΕΟΠΥΥ ήταν εξόχως χαρακτηριστική: «Ο έλεγχος της ΥΠΕΔΥΦΚΑ μπορεί να ολοκληρωθεί σε τρία χρόνια, ο εν λόγω πάροχος δεν μπορεί να μένει απλήρωτος…» (!). Οι υπάλληλοι στην αναφορά τους σημείωσαν ότι στο μεταξύ έλαβαν και ηλεκτρονικές επιστολές των διευθυντών Ελέγχου και Εκκαθάρισης και Οικονομικών Υποθέσεων, με τις οποίες τούς τόνιζαν ότι οι πράξεις εκκαθάρισης έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες και ότι πρέπει να οριστικοποιηθούν άμεσα. Μετά από αυτό, οι εν λόγω υπάλληλοι γνωστοποιούν στην τοπική διοίκηση της ΠΕ.ΔΙ. Ηρακλείου και στο τμήμα λογιστηρίου ότι προωθούν την πράξη εκκαθάρισης του παρόχου με επιφύλαξη και παρά την αντίθετη γνώμη τους, η οποία υποστήριζε την ακύρωση των εκδοθεισών πράξεων, υπακούοντας στις εντολές των προϊσταμένων τους.

Ξαφνική… εξαφάνιση από το λογιστήριο του Ηρακλείου – Μετέφεραν την εκκαθάριση πληρωμών στην Αρκαδία

Τα περίεργα όμως δεν τελείωσαν εδώ, καθώς, σύμφωνα τις ίδιες πληροφορίες, η υποβολή του παρόχου για τον μήνα Σεπτέμβριο του 2021 – περίπου 55.000 ευρώ – εντελώς ξαφνικά «εξαφανίζεται» από το ηλεκτρονικό σύστημα στο λογιστήριο της ΠΕ.ΔΙ. Ηρακλείου και εμφανίζεται να έχει σταλεί στην ΠΕ.ΔΙ. Αρκαδίας, στην Τρίπολη, για εκκαθάριση και πληρωμή! Σύμφωνα με υπαλλήλους της τοπικής ΠΕ.ΔΙ., αυτό δεν έχει συμβεί ποτέ ξανά στα χρονικά της υπηρεσίας, για μεμονωμένο πάροχο. Είναι άγνωστο αν αυτό σημαίνει ότι η υπηρεσία του Ηρακλείου δεν πρόκειται να ασχοληθεί ξανά με τις πληρωμές του εν λόγω παρόχου και ότι όλα τα υποβληθέντα από αυτόν θα στέλνονται στην Αρκαδία. Κι αυτό, παρότι ο φάκελός του είναι στο Ηράκλειο και έχει πιστοποιηθεί από την ΠΕ.ΔΙ. Ηρακλείου, άρα είναι άδηλο αν οι υπάλληλοι στην ΠΕ.ΔΙ. Αρκαδίας θα γνωρίζουν το εν λόγω ιστορικό.

Το θέμα μετά τη σημερινή αποκάλυψη της «Ν.Κ.» μόλις ανοίγει, καθώς υπάρχει πληθώρα στοιχείων και εγγράφων που χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης, πρώτιστα όμως απαντήσεων σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο από τον ΕΟΠΥΥ και το υπερκείμενο υπουργείο Υγείας. Αυτονόητο είναι πως οι σελίδες της εφημερίδας μας είναι στη διάθεση των αρμοδίων για απαντήσεις, διευκρινίσεις ή ενδεχομένως για την αντίθετη έκθεση των γεγονότων.

Είναι βέβαιο, όμως, ότι οι σημερινές αποκαλύψεις θα προκαλέσουν και το ενδιαφέρον της Δικαιοσύνης, καθώς, εκτός του οικονομικού αντικειμένου, εν προκειμένω, αναδύονται ζητήματα που αφορούν οικογένειες και παιδιά με ιατρικές γνωματεύσεις και συνεδρίες ειδικής αγωγής, που ενδεχομένως έγιναν εν αγνοία τους και στο όνομά τους.

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook