Κρήτη | Εντυπωσιακό φαινόμενο: Η θάλασσα υποχώρησε έως 10 μέτρα – Τι εξήγηση δίνουν οι ειδικοί | Photos

κρήτη-εντυπωσιακό-φαινόμενο-η-θάλασσ-1187422

Εικόνες που κόβουν την ανάσα και προκαλούν εντύπωση καταγράφτηκαν στην παραλία της Αμμουδάρας του νομού Ηρακλείου.

Η θάλασσα έχει υποχωρήσει αρκετά έως και 10 μέτρα και σε συνδυασμό με την κατακόρυφη πτώση του νερού έως 30 πόντος, είχε ως αποτέλεσμα να φανεί ο πυθμένας και πετρώδεις πλάκες.

Το φαινόμενο λέγεται «άμπωτη» και οι εικόνες από τους «Μετεωκρήτες» που δημοσιευθήκαν κάνουν ήδη τον γύρο του διαδικτύου και προκαλούν έκπληξη και συνάμα ανησυχία.

«Δεν υπάρχει απολύτως λόγος ανησυχίας. Πρόκειται για ένα φαινόμενο, σίγουρα όχι προσεισμικό αλλά παλιρροιακό που εμφανίζεται κάθε χρόνο τέτοια εποχή, ανέφερε μεταξύ άλλων στο neakriti, ο γεωλόγος του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κ. Φασουλάς, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι «η θάλασσα αποτραβιέται, όμως επανέρχεται μετά από λίγες ημέρες . Ονομάζεται «άμπωτη» το φαινόμενο και σε  καμία περίπτωση δεν σχετίζεται με επικείμενη εκδήλωση σεισμού η σεισμού που έχει προηγηθεί».

Σε ερώτηση πώς ακριβώς εξηγείται το φαινόμενο αυτό ο κ. Φασουλάς υποστήριξε ότι «Στην ουσία είναι ένα πλανητικό – μετεωρολογικό φαινόμενο που οφείλεται στην ευθυγράμμιση πλανητών αυτήν την περίοδο κατά την εαρινή ισημερία, έλκοντας παράλληλα το νερό των ωκεανών που συγκεντρώνεται προς την ζώνη του ισημερινού.

Σε συνδυασμό με τις υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις που παρατηρούνται αυτήν την εποχή, έχει ως αποτέλεσμα την υποχώρηση της θάλασσας και την κατακόρυφη πτώση του νερού».

Επίσης πρέπει να τονιστεί όσο πιο ρηχή είναι η θάλασσα τόσο πιο πολύ θα υποχωρήσει και θα φανεί ο πυθμένας.

«Δειτε για παράδειγμα στην θαλάσσια περιοχή έξω από τον Κούλε, δεν παρατηρείται τέτοιο φαινόμενο καθώς εκει η θάλασσα δεν είναι ρηχή αλλά βαθιά», προσθέτει χαρακτηριστικά ο κ. Φασουλάς.

Βέβαια αξίζει να αναφερθεί ότι η άμπωτη διαπιστώθηκε και σε άλλες περιοχές της Κρήτης, όπως για παράδειγμα στην Ιεράπετρα αλλά και σε περιοχές του Αιγαίου ,της Χαλκιδικής όπου και υπήρξαν αναφορές ότι τα πλοία δεν μπορούσαν να δέσουν καθώς υπήρχε μεγάλη υποχώρηση της θάλασσας ενώ η άμπωτη έκανε την εμφάνιση της και στο εξωτερικό, και δη στην Βενετία.

Σε κάθε περίπτωση, οι ειδικοί εμφανίζονται καθόλα καθησυχαστικοί και όπως αναφέρουν, το φαινόμενο κρατάει μέρες, ενισχύεται ανά περιόδους ανάλογα και με τον καιρό και τα επόμενα 24ώρα, η θάλασσα θα επανέλθει στα φυσιολογικά της επίπεδα.

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook