Κρήτη | Έντονα θιγμένη αισθάνεται η τοπική κοινωνία του Μεραμπέλλου μετά το φονικό στα Περάμπελα

κρήτη-έντονα-θιγμένη-αισθάνεται-η-τοπ-998352

Έντονα θιγμένη αισθάνεται η τοπική κοινωνία του Μεραμπέλλου και ιδιαίτερα της Νεάπολης μετά το φονικό στα Περάμπελα.

Ένα από τα γνωστά μέλη της, που χαρακτηριζόταν ως «ήπιος και συμπαθής άνθρωπος», ο Μανόλης Φινοκαλιώτης, είναι νεκρός για ασήμαντη αιτία και αφορμή. Ένας Νεαπολίτης που δεν είχε δώσει δικαιώματα, δεν είχε προστριβές και δεν δημιουργούσε προβλήματα στο Πάνω Μεραμπέλλο, είναι νεκρός για ένα… χωράφι, για το οποίο ο θύτης δεν πλήρωνε το ενοίκιο και το θύμα αποφάσισε να το δώσει στο γαμπρό του να το χρησιμοποιήσει.

Το γεγονός, έχει σοκάρει κι έχει προκαλέσει έντονα την τοπική κοινωνία που δεν μπορεί να αποδεχθεί τέτοιες συμπεριφορές. Για αυτό και υπήρξε μια πρώτη αντίδραση έξω από τα δικαστήρια της Νεάπολης. Κάποιοι έφτασαν να αποδοκιμάσουν έντονα ακόμα και το συνήγορο Γιώργο Στειακάκη, ο οποίος συνόδευσε τον πελάτη του, λίγο μετά τις 9 το πρωί για να παραδοθεί, επιτελώντας το ρόλο του στο πλαίσιο της λειτουργίας της δικαιοσύνης.

Ωστόσο, αυτή ακριβώς η αντίδραση μαρτυρεί πως η κοινωνία δεν είναι συνηθισμένη σε τέτοια γεγονότα και αποδοκιμάζει «εισαγόμενες» πρακτικές, διαπιστώνοντας αμήχανα πως άνθρωποι που ζουν στους κόλπους της, δεν περιορίζονται σε κάποιες ακραίες αντικοινωνικές συμπεριφορές αλλά φτάνουν και στο φόνο αθώων πολιτών για ασήμαντη αφορμή.

Ο 43χρονος που αναζητούνταν από την Δευτέρα, παραδόθηκε στις Αστυνομικές Αρχές Λασιθίου και οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Θανάση Γαλήνα. Ζήτησε κι έλαβε προθεσμία μέχρι την Δευτέρα το πρωί για να απολογηθεί.

Ωστόσο, η παρουσία του ερέθισε όχι μόνο συγγενικά πρόσωπα του θύματος, αλλά και κατοίκους της Νεάπολης που αντέδρασαν με έντονες λεκτικές αποδοκιμασίες.

Είναι προφανές πως πρόκειται για μια υπόθεση πρωτοφανή για τα τοπικά ήθη και έθιμα. Ένα φονικό που δεν έχει καμία σχέση με την πολιτιστική και κοινωνική ταυτότητα της περιοχής. Κι αυτό δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο για μια φιλήσυχη κοινωνία που βλέπει να «κρέμεται στα μανταλάκια», να ονοματίζεται σε όλα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας ως τόπος εκδήλωσης ενός αναίτιου φόνου.

Ίσως για αυτό και για προληπτικούς λόγους, ο 43χρονος φυγαδεύτηκε από τα δικαστήρια και μάλιστα από παράθυρο της πίσω πλευράς, για να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια.

Πηγή:anatolh.com

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook