Κρήτη | Ένοχοι οι 11 αγρότες για τα επεισόδια στο λιμάνι του Ηρακλείου

κρήτη-ένοχοι-οι-11-αγρότες-για-τα-επεισό-1227019

Στο εδώλιο του κατηγορουμένου κάθισαν σήμερα οι 11 αγρότες, εννέα από την Ιεράπετρα και δύο από τη Βιάννο, που κατηγορούνται για τα επεισόδια και τις φθορές που σημειώθηκαν στο λιμάνι του Ηρακλείου κατά την εξέλιξη αγροτικής κινητοποίησης στον χώρο του λιμανιού τον Δεκέμβριο του 2016, με αφορμή απεργία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας.

Το δικαστήριο τους έκρινες ένοχους αλλά μείωσε την πρωτόδικη ποινή που ήταν 21 μήνες σε 5 μήνες, γιατί αναγνώρισε τις ειδικές συνθήκες υπό τις οποίες τελέστηκαν οι πράξεις.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων

Ενώπιον του Τριμελούς Πλημμελιοδικείου Ηρακλείου, οι 11 αγρότες απολογήθηκαν και αρνήθηκαν πλήρως όλες τις αποδιδόμενες κατηγορίες και υποστήριξαν ότι πήγαν με ειρηνική διάθεση στο λιμάνι προκειμένου να διεκδικήσουν το δίκιο τους.

Όπως είπαν, ο ένας μετά τον άλλο, σε καμία περίπτωση δεν προκάλεσαν ζημιές, φθορές ή πόσο μάλλον να χτυπήσουν κάποιον. Κάποιοι εκ των κατηγορουμένων, που είναι συνδικαλιστές σημείωσαν ότι οι πήγαν στο λιμάνι μετά από πρόσκληση του Λιμενάρχη προκειμένου να διευθετηθεί το θέμα του απόπλου του καραβιού που θα μετέφερε τα προϊόντα τους.

«Δεν ξέρω γιατί βρίσκομαι εδώ. Επειδή είμαι αγρότης και συνδικαλιστής;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά ένας εξ αυτών.

Όλοι τους, στις απολογίες τους, τόνισε ότι στόχος τους ήταν να εκφράσουν την αγωνία τους γιατί τα προϊόντα τους καταστρεφόντουσαν την ίδια ώρα που υπήρχε πίεση για την εκτέλεση των συμβολαίων του εξωτερικού. «Δεν μπορούσαμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια» είπαν χαρακτηριστικά.

Οι μάρτυρες – λιμενικοί, η Έδρα και η πρόταση του Εισαγγελέα

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι οι μάρτυρες – λιμενικοί ήταν καταπέλτης στις καταθέσεις τους και μάλιστα κατονόμασαν και κατηγορούμενους ως συμμετέχοντες στα επεισόδια.

Η «ατμόσφαιρα» πάντως στο δικαστήριο, τόσο από την πρόεδρο κα. Αθηνά Γαλιουδακη όσο και από τον Εισαγγελέα κ. Ευστάθιο Θεοφανίδη, ήταν στην κατεύθυνση της κατανόησης των προβλημάτων του αγροτικού κόσμου. «Εδώ δε σας αντιμετωπίζουμε ως εγκληματίες, διεκδικούσατε το δίκιο σας όμως υπάρχει και ένα όριο»

Η πρόεδρος πολλές φορές ανέφερε πως «καλό θα είναι ο καθένας να εκτελεί το δικό του ρόλο. Δεν θα σας ακυρώσουμε εμείς όλους, την πορεία και τη διαδρομή σας. Όμως έχουν τα πράγματα και ένα όριο που τα βάζουν η κοινωνία και ο νόμος. Να λειτουργούμε με λογική. Ωραίο είναι να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα και τις ελευθερίες μας αλλά να μην ξεχνάμε ότι υπάρχουν και άλλοι που έχουν δικαιώματα και ελευθερίες.

Ο εισαγγελέας κ. Θεοφανίδης ο οποίος πρότεινε την ενοχή των κατηγορουμένων, είπε ότι μεταξύ άλλων ότι «δυστυχώς δεν ζούμε σε μια ιδεατή πολιτεία του Πλάτωνα. Θα συμφωνήσω με κάποιους κατηγορούμενους ότι η πολιτεία δεν στάθηκε ικανή να βρει τη χρυσή τομή με ένα δρομολόγιο.

Πρόσθεσε επίσης ότι «η αντιμαχία ΠΝΟ – αγροτών πυροδότησε όλη αυτή την ένταση. Ήταν μια κακά διαχειρισθείσα κατάσταση που πυροδότησε όλη αυτή την έξαψη του πλήθους, Υπήρξε διασάλευση της δημοσίας τάξης. Κατανοώ ότι υπήρχε ανάγκη για την προάσπιση των οικονομικών συμφερόντων αλλά σε καμία περίπτωση σε τέτοιοι βαθμό.

Δεν έκρυψε δε την ενόχλησή του για το γεγονός ότι οι αγρότες εκείνου το βράδυ δεν υποχώρησαν για να περάσει το ΕΚΑΒ και η Πυροσβεστική.

«Ακόμα και στο δίκιο του πολέμου σέβονται τέτοιες κινήσεις, ως ένδειξη ελάχιστης ανθρωπιάς» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Εισαγγελέας και πρόσθεσε ότι οι αγρότες είχαν δίκιο αλλά τα διεκδίκησαν με πολύ λάθος τρόπο». Αναρωτήθηκε δε «που πάμε ως κοινωνία όταν ο ένας δεν σέβεται τον άλλο»; Μάλιστα έφερε και ένα παράδειγμα, με αφορμή τις επιχειρήσεις εστίασης που έμειναν κλειστές, λόγω πανδημίας, για 6 μήνες λέγοντας «αν οι εστιάτορες έρθουν και σας κάψουν τις καλλιέργειες σας τι θα γίνει;»

Πηγή: cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook