Κρήτη | Ενίσχυση – κοροϊδία καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι για τις ζωοτροφές

κρήτη-ενίσχυση-κοροϊδία-καταγγέλλο-1203070

Όσοι πήραν δεν πήραν ούτε το 2% επί του τζίρου των ζωοτροφών τους το 2021, ενώ ένα μεγάλο μέρος παραγωγών δεν είδε ούτε ένα ευρώ, παρά τις ανακοινώσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα περίφημα 50 εκατομμύρια ευρώ, που θα έμπαιναν στα βιβλιάρια των κτηνοτρόφων και των πτηνοτρόφων της χώρας. Μάλιστα, είναι ιδιαίτερα εξοργιστικό το γεγονός ότι το κριτήριο της ενεργοποίησης των δικαιωμάτων του Ολοκληρωμένου Συστήματος Διαχείρισης Επιδοτήσεων (ΟΣΔΕ) “πέταξε” έξω από τους δικαιούχους όλους τους πτηνοτρόφους της χώρας, καθώς ως κλάδος δε λαμβάνει επιδοτήσεις.

Ενώ δηλαδή χοιροτροφία και πτηνοτροφία πλήττονται ιδιαίτερα και πολύ περισσότερο σε σχέση με την αιγοπροβατοτροφία από το τεράστιο κόστος των ζωοτροφών, εντούτοις κανείς πτηνοτρόφος δεν έλαβε ούτε ευρώ. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι πέρυσι ο τόνος στο μείγμα είχε 320 ευρώ και έχει φτάσει σήμερα στα 670 ευρώ!

Παράγοντες της αγοράς του κρητικού κοτόπουλου τόνισαν ότι ο κλάδος αυτός είναι ο μόνος που προσφέρει απόλυτη αυτάρκεια στη χώρα μας. Και αντί η κυβέρνηση να τον στηρίξει όσο περισσότερο μπορεί, για να μη χαθεί αυτή η σπάνια πλέον δυνατότητα στην παραγωγική δύναμη της χώρας, τον αφήνει εντελώς ξεκρέμαστο, με συνέπεια να κινδυνεύει και η πτηνοτροφία με αφανισμό.

«Αν πληρώσεις το ρεύμα, δεν μπορείς να ταΐσεις. Και αν ταΐσεις, δεν μπόρες να πληρώσεις το ρεύμα», μας έλεγαν χαρακτηριστικά χθες πτηνοτρόφοι του νομού Ηρακλείου.

Μάλιστα, το κρητικό κοτόπουλο παραμένει σε πολύ μεγάλη ζήτηση, αλλά η ανατίμηση που έχει γίνει στην τιμή παραγωγού το τελευταίο διάστημα δε φτάνει για να καλυφθεί ούτε το εξοντωτικό κόστος παραγωγής, ούτε και η ζημιά που υπάρχει τα τελευταία χρόνια, λόγω της πανδημίας και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, από 2,70 ευρώ το κιλό, η τιμή παραγωγού στο κρητικό κοτόπουλο αυξήθηκε μόλις στα 3,20 ευρώ το κιλό.

«Με αυτή την τιμή», λένε οι πτηνοτρόφοι, «δεν μπορούμε να επιβιώσουμε. Μην ξεχνάτε ότι τα λειτουργικά μας έξοδα και το κόστος παραγωγής έχουν τουλάχιστον διπλασιαστεί».

neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook