Κρήτη | Έναρξη εκπαιδευτικού προγράμματος για υποψήφιους θετούς γονείς

κρήτη-έναρξη-εκπαιδευτικού-προγράμμ-1066625

Η Περιφέρεια Κρήτης υποστηρίζει θερμά το όραμα «Μια οικογένεια για κάθε παιδί» που στερείται – μόνιμα ή προσωρινά – το οικογενειακό περιβάλλον προωθώντας τους θεσμούς της υιοθεσίας και της αναδοχής ανηλίκων, ως τους κυριότερους θεσμούς παιδικής προστασίας, οι οποίοι διασφαλίζουν με τον καλύτερο τρόπο την οικογενειακή αποκατάσταση κάθε παιδιού.

H Διεύθυνση Κοινωνικής Μέριμνας, σε συνεργασία με τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων Ηρακλείου και Χανίων, καθώς και με τη συμμετοχή του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, προσπάθησε κάτω από αντίξοες συνθήκες λόγω των μέτρων προστασίας από τον κορονοϊό, με σεβασμό στα αιτήματα των υποψήφιων θετών γονέων, να προχωρήσει σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων στον προγραμματισμό της εκπαίδευσης για υποψήφιους Θετούς και Ανάδοχους Γονείς σύμφωνα με το υπάρχων νομικό πλαίσιο (ΦΕΚ 4538/18.και ΦΕΚ 4489/18).

Με βάση το νέο θεσμικό πλαίσιο η διαδικασία εκπαίδευσης των Υποψηφίων Θετών Γονέων, καθώς και των Υποψηφίων Αναδόχων Γονέων, αποτελεί προϋπόθεση για την εγγραφή τους στο Εθνικό Μητρώο για την ένταξή τους στη διαδικασία συνταιριάσματος με τα παιδιά που βρίσκονται σε κατάσταση για Υιοθεσία και Αναδοχή.

Η πρώτη φάση του εκπαιδευτικού προγράμματος ξεκινά από την Τετάρτη 1/7/2020 και ολοκληρώνεται την Παρασκευή 7/8/2020. Το πρώτο τμήμα απευθύνεται αρχικά στους υποψήφιους Θετούς Γονείς που έχουν κριθεί κατάλληλοι από τους Φορείς Εποπτείας τους και έχουν εγγραφεί στο Ειδικό Μητρώο Υποψήφιων Θετών Γονέων.

Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος θα εκδοθεί βεβαίωση παρακολούθησης σε κάθε συμμετέχοντα υποψήφιο Θετό Γονέα για την εγγραφή του στο Εθνικό Μητρώο υποψηφίων Θετών Γονέων. Η εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom.

Στόχος του προγράμματος είναι η κατάλληλη προετοιμασία των υποψηφίων Θετών Γονέων ώστε να κατανοήσουν σημαντικά ζητήματα που σχετίζονται με την ανατροφή βρεφών, παιδιών και εφήβων, ηλικίας από 0-18 ετών και να προετοιμαστούν κατάλληλα για την αντιμετώπιση κάθε θέματος που μπορεί να προκύψει και που μπορεί να σχετίζεται με την υιοθεσία.

Το πρόγραμμα εκπαίδευσης θα έχει διάρκεια τριάντα (30) ωρών και θα καλύπτει έξι (6) Θεματικές Ενότητες που αναμένεται να βοηθήσουν τους υποψήφιους Θετούς Γονείς ώστε να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της ανατροφής των παιδιών στη σύγχρονη εποχή.

Τον πρώτο κύκλο της εκπαίδευσης θα διαχειριστεί κοινωνική λειτουργός της Δ/νσης Κοινωνικής Μέριμνας, ενώ θα συντονίσουν οι διαπιστευμένοι κοινωνικοί λειτουργοί του τμήματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηρακλείου.

Στην εκπαίδευση θα λάβουν μέρος ως εκπαιδευτές επαγγελματίες με σημαντική εμπειρία στο χώρο της Παιδικής Προστασίας από τη Δ/νση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της ΠΕ Ηρακλείου, τη Δ/νση Κοινωνικής Μέριμνας Περιφέρειας Αττικής, το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Κρήτης, το Κέντρο Προστασίας Παιδιού «Μητέρα», το Συνήγορο του Πολίτη και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού.

zarpanews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook