Κρήτη | Ένα ζευγάρι κόκκινα παπούτσια για κάθε γυναίκα – θύμα έμφυλης βίας | Photos

κρήτη-ένα-ζευγάρι-κόκκινα-παπούτσια-γ-1397973

Μερικά ζευγάρια κόκκινα παπούτσια, λίγα σκίτσα από γυναικείες φιγούρες και μπόλικη ψυχή είχε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα Σάββατο, 12 Μαρτίου, στο Δημαρχείο Ηρακλείου με σκοπό να σταλεί ένα ηχηρό μήνυμα κατά των γυναικοκτονιών και της έμφυλης βίας.

Την εκδήλωση «Σπάμε την Προκατάληψη. Δικαίωμα στην Ισότητα, Δικαίωμα στη Ζωή», οργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας των Φύλων -Γραφείο Ισότητας και ο Δήμος Ηρακλείου – Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Ηρακλείου, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

Λόγω των καιρικών συνθηκών η εκδήλωση αντί της πλατείας Ελευθερίας, όπου είχε αρχικώς προγραμματιστεί, έγινε στο Αίθριο της Λότζια. Τοποθετήθηκαν κόκκινα παπούτσια, που κλήθηκαν πολίτες να φέρουν και κορνίζες με αφαιρετικά σκίτσα ως μια συμβολική αντίδραση στην κακοποίηση και στο φαινόμενο της έμφυλης βίας.

Στη δράση συμμετείχαν με διάφορα δρώμενα το Καλλιτεχνικό Σχολείο Ηρακλείου, η Ανώτερη Δραματική Σχολή Ηρακλείου Νότος, το Χαμόγελο του Παιδιού, τα Παιδικά Χωριά SOS-Κέντρο Στήριξης Παιδιού και Οικογένειας, το Κέντρο Συμβουλευτικής Γυναικών Ηρακλείου, ο Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Καμινίων.

Το απόγευμα, στις 6, στην αίθουσα του Πειραματικού Θεάτρου, στο Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση από το «Γυναικείο Σύλλογο Ελληνίδων Ρομά – Μητέρα», στη διάρκεια της οποίας θα προβληθεί το εθνογραφικό ντοκιμαντέρ «Το κορίτσι γυναίκα» (σκηνοθεσία Ευαγγελία Γούλα) που γυρίστηκε στο Ηράκλειο, στον καταυλισμό των Τσιγγάνων Ν. Αλικαρνασσού και εστιάζει στη θέση της τσιγγάνας γυναίκας. Η ταινία έχει συμμετάσχει σε ελληνικά και διεθνή φεστιβάλ και έχει βραβευτεί στο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου και στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου Γρηγόρης Πασπάτης και η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Ρένα Παπαδάκη έδωσαν το παρών στη σημερινή εκδήλωση στη Λότζια.

Επίσης, θα πραγματοποιηθούν δυο ομιλίες. Η πρώτη με θέμα «Οι άλλοι, εμείς οι Ρομά», από το Μανώλη Ράντη, πρώην διευθυντή του Δικτύου ΡΟΜΑ, Πρόεδρο Δ.Σ. Εμπορικής Ένωσης Ελλήνων και Ελληνίδων Τσιγγάνων Αγ. Βαρβάρας, Συντονιστή των διαμεσολαβητών της ομάδας δράσης εξυπηρέτησης των «Κέντρων Κοινότητας Ρομά».

Η δεύτερη με θέμα: «Βιώνοντας τα οφέλη της εκπαίδευσης», από τη Γεωργία Καλπαζίδου, φιλόλογο, ιδρυτικό μέλος του «Εκπαιδευτικού και Επαγγελματικού Μηχανισμού Στήριξης Νέων» R.E.V.M.A. Επίσης, θα γίνει τοποθέτηση από το Παράρτημα Ρομά του Δήμου Ηρακλείου, με θέμα: «Σχολείο και εκπαίδευση παιδιών Ρομά», από την Αναστασία Πιπεράκη, Ψυχολόγο του Παραρτήματος. Τέλος, θα πραγματοποιηθεί έκθεση έργων φιλοτεχνημένων από τις γυναίκες του Συλλόγου και προβολή των λαογραφικών στοιχείων της τσιγγάνικης κουλτούρας.

Πηγή: ertnews.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook