Κρήτη | Eλαιουργείο «φράκαρε» με κατσίγαρο το βιολογικό καθαρισμό – Έρχονται μηνύσεις

κρήτη-eλαιουργείο-φράκαρε-με-κατσίγ-1571396

Στο «μικροσκόπιο» μπαίνει ένα ελαιουργείο στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου του δήμου Μινώα, που θεωρείται ύποπτο για ρύπανση με τοξικά απόβλητα κατσίγαρου, ήδη από το περασμένο Σάββατο, πηγών και του ποταμού που διέρχεται από τα χωριά Αυλή, Κασσάνοι, Ίνι, Μαχαιρά, Βακιωτες, Λαγούτα, Σχοινιά, Δεμάτι και εκβάλλει στην παραλία Δέρματο του δήμου Βιάννου.

Μετά από δημοσιεύματα και τις καταγγελίες εκπροσώπων φορέων, ΤΟΕΒ, Πολιτιστικών συλλόγων, κοινοταρχών στην Αστυνομία κινητοποιήθηκαν άμεσα οι τοπικές υπηρεσίες ελέγχου, αλλά και κλιμάκιο της υπηρεσίας Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Κρήτη, σπεύδοντας στην περιοχή.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία από την έρευνα, αλλά και τις διαπιστώσεις της αρμόδιας δημοτικής επιχείρησης, ο ιδιοκτήτης του ύποπτου ελαιουργείου δεν έχει λάβει τα αναγκαία μέτρα ασφαλείας που προβλέπει ο νόμος με ειδικούς λάκκους και διαδικασίες για την ασφαλή διαχείριση του κατσιγάρου.

Ο ίδιος απέρριψε παρανόμως με βυτία, τα τοξικά απόβλητα, στα φρεάτια του βιολογικού καθαρισμού Αρκαλοχωρίου προκαλώντας μάλιστα ζημιές στο μηχανολογικό σύστημα του βιολογικού καθαρισμού, ενώ τα τοξικά απόβλητα στη συνέχεια προκαλούν εκτεταμένες μολύνσεις στο μεγάλο ποτάμι και στις πηγές.

Ο ελαιουργός από την πλευρά του φέρεται να ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για … αθώα λύματα, ενώ πολύ πιθανό είναι και τα προηγούμενα χρόνια να ακολουθούσε την ίδια πρακτική…

Το θέμα αναμένεται να ακολουθήσει τη νομική οδό, καθώς παράλληλα με τις καταγγελίες των τοπικών φορέων στην Αστυνομία, ο Δήμος Μινώα και η αρμόδια Αρχή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας αναμένεται να υποβάλουν μηνύσεις.

“Προτεραιότητα μας είναι η προστασία του περιβάλλοντος, η διασφάλιση της δημόσιας υγείας, η διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος των καλλιεργειών των Πολιτών” δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβαλλοντος Νίκος Ξυλούρης, προσθέτοντας:

«Κάθε παρανομία ρύπανσης του περιβάλλοντος θα ελέγχεται και θα τιμωρείται. Η υπηρεσία μας κινητοποιήθηκε άμεσα και είμαστε σε συνεργασία με το Δήμο και τους τοπικούς φορείς. Έχουμε την καταγγελία από τον Δήμο για παράνομη απόρριψη κατσίγαρου στο βιολογικό καθαρισμό, με συνέπεια τη βλάβη του και την παράλληλη ρύπανση του ποταμού, των πηγών, του περιβάλλοντος”.

cretalive.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook