Κρήτη | Εικόνες καταστροφής μετά τον σεισμό – Ένας νεκρός και εννέα τραυματίες – Εφαρμογή του σχεδίου Εγκέλαδος

κρήτη-εικόνες-καταστροφής-μετά-τον-σε-1288975

Νεκρός ανασύρθηκε από τα σωστικά συνεργεία της ΕΜΑΚ ένας 65χρονος που είχε καταπλακωθεί από τη στέγη που κατέρρευσε μετά τον σεισμό των 5,8 Ρίχτερ στο εκκλησάκι του Προφήτη Ηλία έξω από το χωριό Αρκαλοχώρι Ηρακλείου Κρήτης. Άλλος ένας εργάτης που ήταν μαζί του στο εκκλησάκι απομακρύνθηκε σώος.

Σώος απεγκλωβίστηκε επίσης και άλλος ένας πολίτης στο χωριό Πατσίδερος που είχε παγιδευτεί μέσα στο σπίτι του καθώς από τις ζημιές λόγω του σεισμού δεν μπορούσε να ανοίξει την πόρτα.

Ο μέχρι στιγμής απολογισμός κάνει λόγο για 9 τραυματίες, 7 με ελαφρές εκδορές και 2 με κατάγματα και έχουν διακομιστεί σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας.

Στο κέντρο της Πυροσβεστικής έχουν αναφερθεί πολλές ζημιές σε εκατοντάδες κτίρια στα χωριά Ρουσσοχώρια, Αρχοντικό και Πατσίδερος. Στην περιοχή βρίσκονται ήδη δυνάμεις της Πυροσβεστικής ενώ έχει κινητοποιηθεί όλος ο κρατικός μηχανισμός.

Κάποιοι πολίτες για τους οποίους είχε αναφερθεί ότι είχαν παγιδευτεί σε φαρμακείο, απομακρύνθηκαν μόνοι τους με ασφάλεια.

Σοκάρουν οι εικόνες

Οι κάτοικοι ούρλιαζαν και έκλαιγαν

Στην ΕΡΤ μίλησε κάτοικος του Αρκαλοχωρίου, η οποία περιέγραψε τις εικόνες που επικράτησαν στην περιοχή, την στιγμή της ισχυρότατης δόνησης. Όπως ανέφερε, «οι κάτοικοι έκλαιγαν και ουρλιάζανε». «Ο κόσμος βγήκε στους δρόμους, έκλαιγε και ούρλιαζε». Σύμφωνα με την ίδια μαρτυρία, έπεσαν τζάμια, μάρμαρα και σοβάδες.

Με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιαλίδη, τέθηκε

Άμεσα τέθηκε σε εφαρμογή το γενικό σχέδιο αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών και άμεσης/βραχείας διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «Εγκέλαδος» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας. Συγκεκριμένα, κινητοποιήθηκαν όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, το Πυροσβεστικό Σώμα, η Αστυνομία, το ΕΚΑΒ, οι υπηρεσίες τοπικής αυτοδιοίκησης, ενώ εκτός από τις δυνάμεις της Κρήτης μεταβαίνουν στην περιοχή η 1η και η 2η ΕΜΑΚ, καθώς και κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων και Φυσικών Καταστροφών (ΓΔΑΕΦΚ) του υπουργείου Υποδομών.

Η στιγμή του σεισμού

«Τρεις εκκλησίες έχουν καταρρεύσει, σε Αρκαλοχώρι. Πατσίδερο και μια προς το δρόμο για Καστέλι.  Έχουμε πολλές ζημιές και σε μαγαζιά ενώ έχουν πέσει και στύλοι της ΔΕΗ. Από τους δύο εγκλωβισμένους που είχαμε ο ένας σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουμε είναι νεκρός», δήλωσε στο newsit.gr, o δήμαρχος Μινώα Πεδιάδας, Εμμανουήλ Φραγκάκης.

newsit.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ετικέτες
Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook