Κρήτη | Έγκλημα Μανόλη Φινοκαλιώτη: «Αυλαία» στη δίκη για τον φόνο στις Κουρούνες

κρήτη-έγκλημα-μανόλη-φινοκαλιώτη-αυ-1230385

Στην τελική ευθεία μπαίνει σήμερα Δευτέρα η δίκη για τη δολοφονία του 73χρονου Μανόλη Φινοκαλιώτη, στις Κουρούνες Λασιθίου, τον Φεβρουάριο του 2020. Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης θα συνεχιστεί – μετά από διακοπή αρκετών εβδομάδων – με την εισαγγελική πρόταση και – πιθανότατα – την έκδοση της απόφασης.

Στο εδώλιο του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου Ηρακλείου κάθεται ένας 44χρονος άνδρας, ο οποίος είχε πυροβολήσει θανάσιμα τον άτυχο ηλικιωμένο, ενώ είχε τραυματίσει τον γιο του και τον γαμπρό τού αείμνηστου Φινοκαλιώτη.

Υπενθυμίζεται ότι η δίκη είχε ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου κι επρόκειτο να συνεχιστεί την Τετάρτη 12 Μαΐου. Εντούτοις, κάτι τέτοιο δε συνέβη, καθώς ένας εκ των δικηγόρων της υπόθεσης φέρεται να νόσησε με κορωνοϊό. Ως εκ τούτου, η Έδρα διέκοψε εκείνη την ημέρα τη συνεδρίαση για τη Δευτέρα 31 Μαΐου.

Η αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου για το έγκλημα που είχε σοκάρει την τοπική κοινωνία της Κρήτης είχε λάβει χώρα στις αρχές του περασμένου Απριλίου. Τότε είχε απολογηθεί ενώπιον δικαστών και ενόρκων ο 44χρονος κατηγορούμενος.

Ζήτησε συγνώμη

Ο 44χρονος, ο οποίος ζήτησε συγνώμη για την πράξη του, ανέφερε, μεταξύ άλλων, κατά την απολογία του ότι είχε κτηματικές διαφορές με την οικογένεια του θύματος. Συγκεκριμένα, είχε πει ότι πληροφορήθηκε πως μέλη της οικογένειας του θύματος περιέφραξαν έκταση την οποία εκείνος χρησιμοποιούσε. Είπε ακόμη ότι του επίμαχου περιστατικού είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία του ίδιου με τον γαμπρό τού αείμνηστου Φινοκαλιώτη, κατά την οποία ο τελευταίος τον έβρισε, με αποτέλεσμα ο 44χρονος να εξοργιστεί και να “θολώσει”.

Εξάλλου, πριν την απολογία του κατηγορούμενου είχαν προηγηθεί οι καταθέσεις μαρτύρων της υπόθεσης. Μεταξύ άλλων, κατέθεσαν εκείνη την ημέρα ως μάρτυρες υπεράσπισης ο πατέρας, η σύζυγος και η κόρη του 44χρονου άνδρα. Η δίκη είχε ξεκινήσει στις αρχές Απριλίου, μετά από δύο αναβολές που είχε λάβει μέσα στο περασμένο έτος. Κατά την έναρξη της διαδικασίας, ο 44χρονος κατηγορούμενος ανέφερε ότι λυπάται γι’ αυτό που συνέβη και επιφυλάχθηκε να εξηγήσει το τι ακριβώς έγινε κατά την απολογία του.

Μεταξύ των μαρτύρων του κατηγορητηρίου που κατέθεσαν την πρώτη ημέρα της δίκης ενώπιον της Έδρας βρέθηκαν ο γαμπρός και ο γιος του Φινοκαλιώτη, οι οποίοι είχαν τραυματιστεί από την επίθεση. Σύμφωνα με τα όσα είπαν, ο κατηγορούμενος στόχευσε με το όπλο που κρατούσε και τους πυροβόλησε. Ως μάρτυρας του κατηγορητηρίου κατέθεσε και η χήρα του 73χρονου, η οποία ήταν εμφανώς συντετριμμένη. Εξάλλου, από την Έδρα εξετάστηκε κι ένας αστυνομικός που είχε ασχοληθεί με την υπόθεση. Ας σημειωθεί ότι ο κατηγορούμενος, ο οποίος παραμένει προσωρινά κρατούμενος από τον Φεβρουάριο του 2020, κατηγορείται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή.

Το αιματηρό χρονικό – Τους πυροβόλησε με κυνηγετικό όπλο

Το τραγικό συμβάν είχε σημειωθεί τον Φεβρουάριο του 2020. Ο άτυχος Μανόλης Φινοκαλιώτης βρισκόταν στα Περάμπελα, όπου βρίσκεται το σπίτι και το ποιμνιοστάσιο της οικογένειάς του. Μαζί του ήταν ακόμη ο 46χρονος γιος του και ο 53χρονος γαμπρός του. Ο 44χρονος πέρασε με το αυτοκίνητό του μπροστά από τους τρεις συγγενείς και πυροβόλησε εναντίον τους με κυνηγετικό όπλο. Ο ηλικιωμένος φέρεται να βρήκε ακαριαίο θάνατο, ενώ ο γιος του τραυματίστηκε βαριά στην κοιλιά. Εξάλλου, από την ένοπλη επίθεση τραυματίστηκε – ελαφρύτερα – και ο 53χρονος.

Αμέσως μετά ο 44χρονος “γκάζωσε” το αυτοκίνητό του και απομακρύνθηκε από το σημείο. Λίγο παρακάτω, ωστόσο, εγκατέλειψε το όχημά του, προκειμένου να ελιχθεί με μεγαλύτερη άνεση, στην προσπάθειά του να αποφύγει τη σύλληψη από την Αστυνομία. Ο 44χρονος παραδόθηκε τελικά στην ΕΛ.ΑΣ. λίγα 24ωρα αργότερα, συνοδευόμενος από τον δικηγόρο του. Ο 44χρονος άνδρας είχε παραμείνει κρυμμένος για περισσότερες από 48 ώρες μετά το έγκλημα, πριν παραδοθεί τελικά στην Αστυνομία. Κατόπιν είχε οδηγηθεί στον εισαγγελέα Λασιθίου, ο οποίος του άσκησε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση, αλλά και για απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή. Μετά την απολογία του, που ακολούθησε τα επόμενα 24ωρα, ο 44χρονος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος και οδηγήθηκε στη φυλακή, όπου παραμένει μέχρι σήμερα.

Πηγή:neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook