Κρήτη | Δυσεύρετοι οι εργάτες γης – Σε απόγνωση οι αγρότες

κρήτη-δυσεύρετοι-οι-εργάτες-γης-σε-α-1418350

Δυσεύρετοι είναι οι εργάτες γης στην Ιεράπετρα, με τους αγρότες να δηλώνουν πως βρίσκονται αντιμέτωποι με δυσβάστακτο κόστος εργασίας και παραγωγής, κατάσταση που δυσχεραίνεται ακόμα περισσότερο σε συνδυασμό με την ακρίβεια, τις ανατιμήσεις επί των γεωργικών απαραίτητων υλικών και των καυσίμων. Έτσι, ενώ τα κέρδη λιγοστεύουν, τα έξοδα αυξάνονται.

Με το κύμα ακρίβειας να «σαρώνει» τη χώρα, εκτός από τις αυξήσεις επί των υλικών αγαθών, σημαντικές αυξήσεις καταγράφονται –όπως είναι φυσικό επόμενο- τόσο στο κόστος παραγωγής όσο και στο κόστος εργασίας.

Το εργασιακό κόστος αυξάνεται έτι περισσότερο, αν ληφθεί υπ’ όψιν το γεγονός ότι οι εξειδικευμένοι εργάτες πρωτογενούς τομέα είναι δυσεύρετοι, ειδικά τα τελευταία χρόνια. Ως εκ τούτου ανεπηρέαστοι δεν έχουν μείνει οι αγρότες της Κρήτης, των οποίων τα κέρδη συμπιέζονται, όλο και περισσότερο. Μεταξύ αυτών και οι αγρότες της Ιεράπετρας, οι οποίοι προχώρησαν σε σχετική ανακοίνωση διαμέσου του επίσημου Συλλόγου τους.

Το υπουργείο μεταναστευτικής Πολιτικής και Ασύλου κατέθεσε στη Βουλή τροπολογίες, που ρυθμίζουν τα θέματα της εισόδου μεταναστών – εργατών γης από τρίτες χώρες, χωρίς, ωστόσο, να λαμβάνει υπ’ όψιν του, βασικά τοπικά χαρακτηριστικά.

Στις εν λόγω τροπολογίες παραλείπεται, ακόμα, η διαδικασία ρύθμισης για την εν μέρει νομιμοποίηση αυτής της μερίδας εργατών γης, διαδικασία ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Τα προαναφερθέντα προβλήματα επί της νομοθεσίας, οδηγούν πολλούς από τους εργάτες γης να φεύγουν από την Ελλάδα, αναζητώντας άλλες χώρες της Ε.Ε., απ’ όπου θα τους δοθούν τα όποια έννομα έγραφα.

Στο μεταξύ, όπως επεξηγούν οι παραγωγοί, η εξειδίκευση όσο αφορά τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες, δεν είναι ούτε εύκολη ούτε συνήθης, με τους ίδιους να μένουν κάθε χρόνο «στο κενό».

Αν και ο Αγροτικός Σύλλογος της Ιεράπετρας έχει επανειλημμένα εκφράσει τις δύσκολες συνθήκες παραγωγής προς τα συναρμόδια υπουργεία, μέχρι στιγμής, δεν έχει βρεθεί κάποια λύση.

Σε κάθε περίπτωση, η ευρύτερη περιοχή της αγροτικής και τουριστικής Ιεράπετρας, έχει ανάγκη πολλά περισσότερα εργατικά χέρια, από όσα εντοπίζονται σήμερα.

neakriti.gr

One thought on “Κρήτη | Δυσεύρετοι οι εργάτες γης – Σε απόγνωση οι αγρότες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook