Κρήτη | Δύο νέα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον – Ανησυχία για ορφανά κρούσματα

κρήτη-δύο-νέα-κρούσματα-της-μετάλλαξη-1257439

Τα δυο νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα μετάλλαξης «Όμικρον» αφορούν σε δύο γυναίκες από την Σητεία, οι οποίες φέρουν ήπια συμπτώματα και βρίσκονται σε κατ΄ οίκον περιορισμό – Σήμερα αίρεται η καραντίνα για τον πρώτο ασθενή στην Κρήτη και στην Ελλάδα που μολύνθηκε από την νέα παραλλαγή

Ανησυχία στις υγειονομικές αρχές της Κρήτης έχει προκαλέσει ο εντοπισμός άλλων δυο ύποπτων για τη μετάλλαξη Όμικρον κρουσμάτων στην περιοχή της Σητείας και μάλιστα «ορφανών», μετά και την εργαστηριακή επιβεβαίωσή τους.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα δυο επιβεβαιωμένα κρούσματα της νέας παραλλαγής αφορούν σε δυο γυναίκες απο την Σητεία, οι οποίες επιστρέφοντας από ταξίδι που πραγματοποίησαν στην Γαλλία παρουσίασαν ύποπτα συμπτώματα.

Οι δύο γυναίκες υποβλήθηκαν σε γονιδιωματικό έλεγχο, ο οποίος, χθες, Κυριακή 12 Δεκεμβρίου το πρωί, επιβεβαίωσε ότι επρόκειτο για κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον. Η κινητοποίηση των αρμόδιων υγειονομικών αρχών και του ΕΟΔΥ ήταν άμεση και η ιχνηλάτηση των επαφών τους φαίνεται να ολοκληρώνεται επιτυχώς. Οι δύο γυναίκες τέθηκαν σε καραντίνα και αναρρώνουν στις οικίες τους.

Υπενθυμίζεται πως το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα είχε εντοπιστεί στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά.

Υπάρχει μια σχετική ανησυχία για τον εντοπισμό της παραλλαγής, ωστόσο από την ΥΠΕ Κρήτης επισημαίνεται ότι η κατάσταση αντιμετωπίζεται με επάρκεια και τήρηση όλως των πρωτοκόλλων όπως ορίζεται για τις συγκεκριμένες περιπτώσεις.

Την ίδια ώρα, θετική στον κορoνοϊό, βρέθηκε 26χρονη γυναίκα επίσης απο την Σητεία. Η νεαρή γυναίκα βρέθηκε θετική στον κορoνοϊό, χθες Κυριακή 12 Δεκεμβρίου, νοσηλεύτηκε προληπτικά στο νοσοκομείο της Σητείας και εν συνεχεία τέθηκε σε κατ’ οίκον καραντίνα.

Σημειώνεται πως και τα τρία περιστατικά έχουν ήπια συμπτώματα.

Ανησυχία για τα «ορφανά» κρούσματα

Στο μεταξύ, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για ύπαρξη και άλλων ύποπτων κρουσμάτων στην Κρήτη, τα οποία μάλιστα δεν φαίνεται να έχουν εμφανή σύνδεση μεταξύ τους ή να προέρχονται από ταξίδι, γεγονός που προκαλεί ανησυχία, καθώς όπως όλα δείχνουν η μετάλλαξη Όμικρον φαίνεται να εισχωρεί για τα καλά στην χώρα μας.

Τα ύποπτα αυτά δείγματα υποβάλλονται ήδη σε γονιδιωματικό έλεγχο στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και εφόσον επιβεβαιωθούν τότε είναι πιθανόν η μετάλλαξη Όμικρον να υπάρχει ανάμεσά μας.

«Πολύ φοβάμαι ότι πολύ σύντομα θα δούμε περιστατικά στην κοινότητα, δυσεξήγητα, που σημαίνει ότι η Όμικρον είναι εδώ, έχει πάρει το δρόμο της και περιμένουμε να δούμε πόσο γρήγορα θα επικρατήσει. Αν για παράδειγμα βρούμε ένα κρούσμα σε ένα μαθητή ή σε έναν άνθρωπο που δεν έχει ταξιδέψει, τότε προφανώς αυτός κόλλησε στην κοινότητα, άρα ο ιός κυκλοφορεί ανάμεσά μας», υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης, μιλωντας στην ΕΡΤ Ηρακλείου.

Σύμφωνα με τον καθηγητή, «Όπως είναι γνωστό, ένα σημαντικό ποσοστό των θετικών δειγμάτων ελέγχονται στη συνέχεια γονιδιωματικά για ενδεχόμενε μεταλλάξεις στο Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Όπως είπε ο κ. Τζανάκης, εκεί ελέγχονται το 30% των θετικών δειγμάτων στο νησί (το 50% των θετικών δειγμάτων στους νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου). «Φοβάμαι ότι επειδή δεν γίνεται γονιδιωματική ανάλυση σε όλα τα θετικά δείγματα, αλλά περιορισμένα, πιθανώς δεν ξέρουμε και την έκταση της διασποράς της Όμικρον».

Η πανδημία ωστόσο προκαλεί βαρύτατες ανθρώπινες απώλειες, δοκιμάζει το Σύστημα Υγείας, βουλιάζει την οικονομία και παρατείνει την περίοδο αβεβαιότητας… Με αυτή την ψυχολογία, καλούνται να γιορτάσουν τα Χριστούγεννα, οι Έλληνες πολίτες.

Την ίδια ώρα, τρομάζουν τα νέα δεδομένα για την μετάλλαξη Όμικρον, δεδομένου ότι το νέο στέλεχος «καλπάζει», γεγονός που επισήμανε σήμερα και η Μεγάλη Βρετανία, γνωστοποιώντας μεταξύ άλλων και τον πρώτο θάνατο παγκοσμίως στη χώρα. «Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει: ένα παλιρροϊκό κύμα της Όμικρον έρχεται, και φοβάμαι ότι είναι τώρα σαφές πως δύο δόσεις εμβολίου δεν είναι αρκετές», ανέφερε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον.

Έληξε η καραντίνα στο πρώτο κρούσμα μετάλλαξης Όμικρον στην Κρήτη

Σήμερα Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, αίρεται η καραντίνα για τον πρώτο ασθενή στην Κρήτη και στην Ελλάδα που μολύνθηκε από την νέα παραλλαγή. Πρόκειται για Έλληνα από τη Νότια Αφρική, ο οποίος είχε έρθει στο νησί, απο το οποίο κατάγεται, για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Ο ασθενής, επίσης με ήπια συμπτώματα, αρχικά είχε βγει αρνητικός σε δύο rapid tests και ένα PCR. Έγινε rapid test στο αεροδρόμιο, το οποίο βγήκε αρνητικό. Την επόμενη ημέρα ο πολίτης εμφάνισε ήπια συμπτώματα και ακολούθως έκανε rapid test κάθε μέρα, με αρνητικό αποτέλεσμα. Στις 29 Νοεμβρίου, το αποτέλεσμα νέου rapid test ήταν θετικό, ενώ ακολούθησε PCR το οποίο κρίθηκε ύποπτο για μετάλλαξη Όμικρον. Στις 2 Δεκεμβρίου επιβεβαιώθηκε ότι πρόκειται για το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης Όμικρον στην Ελλάδα.

neakriti.gr 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ακολουθήστε το ZARPANEWS.gr
στο Google News και στο Facebook